Home » News » De Japanse Nikkei 225 bereikt een nieuw record en leidt de Aziatische aandelen hoger

De Japanse Nikkei 225 bereikt een nieuw record en leidt de Aziatische aandelen hoger

News Team

De Japanse benchmark Nikkei 225 steeg donderdag naar een recordslot van 40.913,65, waarmee de markten in het grootste deel van Azië hoger gingen.

De aandelen daalden op de Chinese markten, terwijl de Amerikaanse futures hoger gingen.

Beleggers over de hele wereld willen graag zien dat de Federal Reserve de rente verlaagt die zij op het hoogste niveau van twintig jaar heeft gehouden om de groei te vertragen en de inflatie te beteugelen, en de hoop leeft weer op dat de prijsdruk voldoende afneemt om dat mogelijk te maken.

De Nikkei 225 won 0,8% tot 40.913,65, waarbij de aankoop van aandelen van autofabrikanten en andere exportgerichte aandelen de benchmark naar een recordhoogte duwde.

De aandelen van Toyota Motor Corp. stegen met 2% en Honda Motor Co. met 3%. Nissan Motor Corp. steeg met 4,5% en de aandelen in computertestapparatuurfabrikant Advantest Corp. stegen met 2,1%.

Het hoogste punt aller tijden van de Nikkei 225 tijdens de intraday-handel is 41.087,75, op 22 maart. Het vorige record was 40.888,43, eveneens op 22 maart.

Beleggers hebben zich massaal op de Japanse markt begeven, deels vanwege de lage prijs van de Japanse yen, die op het laagste punt in 34 jaar ten opzichte van de dollar noteert. Een zwakke yen heeft de neiging de winsten van exporteurs hoger te duwen wanneer zij naar Japan worden gerepatrieerd.

Veranderingen in de regelgeving op het gebied van beleggingsrekeningen hebben ook de aandelenaankopen gestimuleerd.

De Nikkei 225-index is dit jaar tot nu toe 22,4% gestegen. De index steeg eind jaren tachtig tijdens de Japanse zeepbeleconomie, toen de activaprijzen enorm stegen. Maar de zeepbel stortte in elkaar toen die financiële zeepbel begin 1990 uiteenspatte, nadat hij zijn eerdere record van 38.915,87 had bereikt.

Elders in Azië herstelde de Hang Seng uit Hongkong zich van vroege verliezen en steeg met 0,2% naar 18.018,72, terwijl de Shanghai Composite-index 0,8% verloor naar 2.957,57.

Het Taiwanese Taiex steeg met 1,5%, terwijl chipfabrikant en marktzwaargewicht Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp. 2,7% won.

In Australië steeg de S&P/ASX 200 met 1,2% naar 7.831,80, terwijl de Kospi in Seoul met 1,1% steeg naar 2.824,94.

De SET van Bangkok steeg 0,9%.

Woensdag bleven Amerikaanse aandelen stijgen tijdens een sessie die werd ingekort tijdens de feestdagen, nadat zwakke rapporten over de economie de deur open hielden voor mogelijke renteverlagingen.

De Amerikaanse markten zijn donderdag gesloten vanwege de feestdag Onafhankelijkheidsdag.

Woensdag steeg de S&P 500 0,5% en zette daarmee voor de tweede dag op rij en voor de 33e keer dit jaar een recordhoogte neer. Het sloot op 5.537,02.

De Dow Jones Industrial Average daalde 0,1% naar 39.308,00, en de Nasdaq-composiet won 0,9% naar 18.188,30.

Tesla hielp opnieuw de markt een boost te geven en steeg met 6,5% per dag, nadat het in het voorjaar een mildere omzetdaling rapporteerde dan analisten vreesden. Het was een van de sterkste krachten die de S&P 500 omhoog duwden, samen met Nvidia . De lieveling van Wall Street’s haast naar kunstmatige-intelligentietechnologie steeg met 4,6%, waardoor de winst van het chipbedrijf voor het jaar tot nu toe op 159% kwam.

De actie was sterker op de obligatiemarkt, waar de rendementen op staatsobligaties daalden na een stortvloed aan rapporten die zwakker uitkwamen dan verwacht, zowel op de arbeidsmarkt als op Amerikaanse dienstenbedrijven.

Dat volgde op berichten van eerder op de ochtend waaruit bleek dat de arbeidsmarkt vertraagt.

De hoop op Wall Street is dat de economie net genoeg zal verzachten om de opwaartse druk op de inflatie onder controle te houden, maar niet zozeer dat werknemers hierdoor hun baan kwijtraken en een recessie ontstaat.

Vrijdag zal er een veel beter verwacht rapport verschijnen, wanneer de Amerikaanse regering haar uitgebreide update zal geven over het aantal werknemers dat werkgevers in juni aan hun loonlijsten hebben toegevoegd.

Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie daalde van 4,44% eind dinsdag naar 4,35%, een opmerkelijke beweging voor de obligatiemarkt, en een groot deel van de daling kwam na het rapport over Amerikaanse dienstenbedrijven. Sinds april is de rente over het algemeen aan het dalen, dankzij de hoop dat de inflatie voldoende vertraagt om de Federal Reserve ertoe te brengen haar belangrijkste rentetarief te verlagen vanaf het hoogste niveau in meer dan twintig jaar.

In andere transacties verloor de Amerikaanse benchmark ruwe olie 73 cent tot $83,15 per vat in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange.

Brent-olie, de internationale standaard, verloor 67 cent tot $86,67 per vat.

De Amerikaanse dollar daalde naar 161,44 Japanse yen, als weerspiegeling van de verwachting dat Amerikaanse renteverlagingen het renteverschil met Japan zouden kunnen verkleinen, waar de belangrijkste rente op leningen bijna nul is. Het was woensdag laat op 161.67.

De euro steeg van $1,0787 naar $1,0792.

Source: https://buystocks.co.uk/news/japans-nikkei-225-hits-new-record-close-leading-asian-shares-higher/