Home » News » Wall Street zakt weg naarmate de olieprijs stijgt en de Amerikaanse economie meer tekenen van herstel vertoont.

Wall Street zakt weg naarmate de olieprijs stijgt en de Amerikaanse economie meer tekenen van herstel vertoont.

News Team

Amerikaanse aandelenkoersen dalen donderdag, omdat de ruwe olieprijzen blijven stijgen en er steeds meer signalen binnenkomen die erop wijzen dat de economie solide blijft.

De S&P 500 was 0,4% lager in de middaghandel nadat hij eerder op de dag heen en weer was geslingerd tussen bescheiden winsten en verliezen. Deze week was het wankel nadat zorgen over toenemende spanningen in het Midden-Oosten de index van zijn record haalden.

De Dow Jones Industrial Average was om 11.00 uur Eastern Time met 273 punten of 0,6% gedaald en de Nasdaq Composite stond 0,3% lager.

Olieprijzen stegen opnieuw terwijl de wereld wacht op hoe Israël zal reageren op de Iraanse raketaanval van dinsdag. Een vat Brent-ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 3,9% naar $ 76,80 nadat de week begon onder de $ 72.

Iran is een belangrijke olieproducent en een zorg is dat een uitbreidende oorlog buurlanden zou kunnen treffen die ook integraal deel uitmaken van de ruwe oliestroom. Signalen dat de olievoorraden op dit moment ruim voldoende zijn, helpen echter om de prijzen in toom te houden.

Op de obligatiemarkt stegen de Treasury yields na een paar rapporten over de Amerikaanse economie. Eén rapport liet zien dat de groei van vastgoed, gezondheidszorg en andere Amerikaanse dienstverlenende bedrijven versnelde tot het sterkste tempo sinds februari 2023 en de verwachtingen van economen overtrof, hoewel de werkgelegenheidstrends mogelijk vertragen.

Een apart rapport suggereerde ondertussen dat het aantal ontslagen in de Verenigde Staten relatief laag blijft. Iets meer werknemers dienden vorige week een aanvraag in voor werkloosheidsuitkeringen, maar het aantal blijft laag vergeleken met de geschiedenis.

Buiten de zorgen van deze week over het Midden-Oosten, is de dominante vraag die boven Wall Street hangt of de arbeidsmarkt het zal blijven volhouden nadat de Federal Reserve eerder de rentetarieven op een twintig jaar hoog niveau hield. De Fed wilde de economie hard genoeg afremmen om de hoge inflatie een halt toe te roepen.

Aandelen staan in de buurt van hun records vanwege de hoop dat de Amerikaanse economie inderdaad zal blijven groeien, nu de Federal Reserve de rente verlaagt om het meer pit te geven. De Fed verlaagde vorige maand voor het eerst in meer dan vier jaar haar belangrijkste rentetarief en gaf aan dat er volgend jaar meer verlagingen zullen komen.

China praat ook over meer hulp voor zijn economie, en “wanneer de belangrijkste beleidsmakers in de twee grootste economieën ter wereld vastbesloten zijn om economische groei te ondersteunen, loont het om te luisteren”, aldus Evan Brown, hoofd van multi-asset strategy bij UBS Asset Management. Hij stelt voor om de vastberadenheid van beleidsmakers om het risico op een recessie te beperken, niet te onderschatten.

De arbeidsmarkt kan hulp gebruiken, aangezien de Amerikaanse aanwervingen vertragen. De Amerikaanse overheid zal vrijdag de laatste maandelijkse update over de arbeidsmarkt publiceren, en economen verwachten dat deze zal laten zien dat de aanwervingen iets zijn vertraagd ten opzichte van het tempo van augustus.

Op Wall Street daalde Levi Strauss met 7,9%, ondanks dat het bedrijf een betere winst rapporteerde voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht. De omzet van het denimbedrijf bleef achter bij de prognoses en het bedrijf zei dat het overweegt wat te doen met zijn merk Dockers, waarvan de omzet het afgelopen kwartaal met 7% daalde.

De winsten van Nvidia en andere aandelen die in de waanzin van Wall Street rondom kunstmatige-intelligentietechnologie zijn meegesleurd, compenseerden dit. Nvidia steeg met 3,1% en was de sterkste kracht die de S&P 500 omhoog duwde, terwijl Super Micro Computer met 2,1% klom voor een van de grotere winsten in de index.

De opbrengst van de 10-jarige Treasury steeg van 3,78% woensdagavond naar 3,82%. De opbrengst van de tweejarige, die nauwer aansluit bij de verwachtingen van wat de Fed met de overnight-rentes gaat doen, steeg van 3,64% naar 3,68%.

Op de buitenlandse aandelenmarkten steeg de Japanse Nikkei 225 met 2%, terwijl de koersen sterk schommelen vanwege speculaties over wanneer de centrale bank van het land de rentetarieven weer zal verhogen.

De Hang Seng van Hongkong is ook aan het zwenken en gaf 1,5% terug. Aandelen in China zijn grotendeels gestegen in de hoop op een stortvloed aan recente aankondigingen uit Beijing om de op één na grootste economie ter wereld te ondersteunen. Nu Shanghai en andere markten in China een week lang gesloten zijn voor een vakantie, is de handel in Hongkong enorm toegenomen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-drifts-as-oil-rises-and-us-economy-shows-more-signs-of-strength/