Wall Street blijft schudden, want bemoedigende inflatiecijfers helpen, maar escalerende handelsoorlog schaadt
Wall Street blijft schudden. Na een sprong naar een grote vroege winst op een bemoedigende inflatie-update, gaf de Amerikaanse aandelenmarkt veel daarvan terug nadat andere landen hun vergeldingsmaatregelen aankondigden na de laatste escalatie van president Donald Trump in zijn handelsoorlog.
De S&P 500 steeg 0,1% in de ochtendhandel nadat het bijna alles van een eerste sprong van 1,3% had verloren. De onrustige handel komt een dag nadat de index kortstondig meer dan 10% onder zijn hoogste punt aller tijden van vorige maand daalde.
De Dow Jones Industrial Average schommelde tussen een winst van 287 punten en een verlies van 343. De index was 301 punten of 0,7% gedaald om 10:55 uur Eastern Time, terwijl de Nasdaq Composite 0,8% hoger stond.
Het inflatierapport, dat aantoonde dat de totale prijzen voor Amerikaanse consumenten vorige maand minder stegen dan verwacht, hielp bedrijven in de kunstmatige intelligentie-industrie om de weg te wijzen op Wall Street. Het is een herstel nadat AI-aandelen werden verpletterd door zorgen dat hun prijzen te stratosferisch waren geworden in de run van de markt om record na record te behalen in de afgelopen jaren.
Nvidia klom 5,9% en beperkte zijn verlies voor het jaar tot nu toe tot 14,2%. Servermaker Super Micro Computer steeg met 5,7% en GE Vernova, dat helpt AI-datacenters van stroom te voorzien, steeg met 4,7%.
Elon Musk’s Tesla, waarvan de prijs sinds half december meer dan gehalveerd was, was op weg naar zijn eerste back-to-back winst in een maand. Het voegde 7,2% toe.
Maar aan de verliezende kant van Wall Street stonden Amerikaanse bedrijven die mogelijk pijn zouden gaan voelen vanwege Trumps handelsoorlog. Brown-Forman, het bedrijf achter Jack Daniel’s whiskey, daalde 6,8% en Harley-Davidson zakte 4,6%.
Amerikaanse bourbon en motorfietsen zijn slechts twee van de producten waarop de Europese Unie zich richt met haar eigen tarieven die woensdag zijn aangekondigd. De maatregelen waren een reactie op Trumps 25% tarieven op staal en aluminium, die eerder op de dag van kracht werden.
“We betreuren deze maatregel ten zeerste”, zei EU-voorzitter Ursula von der Leyen. “Tarieven zijn belastingen. Ze zijn slecht voor het bedrijfsleven en nog slechter voor de consument.”
De vraag die boven Wall Street hangt, is hoeveel pijn Trump de economie zal laten doorstaan door middel van tarieven en ander beleid om te krijgen wat hij wil. Hij heeft gezegd dat hij productiebanen terug wil in de Verenigde Staten, samen met een kleiner personeelsbestand van de Amerikaanse overheid, meer deportaties en andere dingen.
Zelfs als Trump uiteindelijk kiest voor mildere tarieven dan gevreesd, kan er nog steeds schade worden aangericht. De duizelingwekkende stortvloed aan aan- en uit-aankondigingen over tarieven heeft het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten en bedrijven al ondermijnd door de onzekerheid te vergroten. Dat zou er op zichzelf al toe kunnen leiden dat Amerikaanse huishoudens en bedrijven hun uitgaven terugschroeven, wat de economie zou schaden.
Dinsdag zei Trump bijvoorbeeld dat hij de aangekondigde tarieven op Canadees staal en aluminium zou verdubbelen, maar later op de dag trok hij die maatregelen weer in nadat een Canadese provincie had beloofd een vergeldingsmaatregel waar Trump woedend over was te laten vallen.
Verschillende Amerikaanse bedrijven zeggen dat ze al een gedragsverandering bij hun klanten zien.
Delta Air Lines daalde met 4,9%. Dit is een van de grootste verliezen in de markt. Het is een aanvulling op de daling van 7,3% ten opzichte van de voorgaande dag, toen de luchtvaartmaatschappij aangaf dat de vraag naar korte boekingen voor haar vluchten afneemt.
Casey’s General Stores, het bedrijf uit Ankeny, Iowa dat bijna 2.900 gemakswinkels in 20 staten runt, bood nog wat meer aanmoediging. Het rapporteerde een sterkere winst en omzet voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht, mede dankzij de kracht van de verkoop van warme broodjes en brandstof. Het hield ook zijn prognose voor de komende omzet dit jaar stabiel.
Casey’s aandelen stegen met 3,5%.
Op de buitenlandse beurzen stegen de indexen in een groot deel van Europa, na een wisselvallige periode in Azië.
Op de obligatiemarkt stegen de Treasury yields lichtjes om meer van hun verliezen van de afgelopen maanden terug te winnen, aangewakkerd door zorgen over de kracht van de Amerikaanse economie. De 10-jarige Treasury steeg van 4,28% laat op dinsdag naar 4,29% en van 4,16% begin vorige week.
Het inflatierapport van woensdag gaf enige bemoediging, aangezien er grote zorgen zijn dat Trumps tarieven de prijzen voor Amerikaanse huishoudens nog verder kunnen opdrijven, omdat Amerikaanse importeurs de kosten doorberekenen aan hun klanten.
Het is ook goed nieuws voor de Federal Reserve, die vorig jaar de rente verlaagde om de economie te stimuleren, maar dit jaar stopte.
Er waren zorgen ontstaan over een worstcasescenario voor de economie en voor de Fed, een scenario waarin de groei stagneerde maar de inflatie hoog bleef. De Fed heeft geen goed instrument om dergelijke ‘stagflatie’ te verhelpen, omdat lagere rentetarieven de inflatie verder kunnen opdrijven.