Home » News » 2 economische gebeurtenissen om aandelenmarkt deze week te bewegen

2 economische gebeurtenissen om aandelenmarkt deze week te bewegen

Amerikaanse aandelen veerden afgelopen vrijdag op in een poging om de wekelijkse verliezen weg te werken, toen investeerders zich positioneerden voor de voorzitterstoespraak van de Fed en de gegevens over de detailhandelsverkopen van april.

De komende week staat vol met belangrijke economische gegevens en gebeurtenissen die een impact zullen hebben op de aandelenmarkt. Van alles vallen er twee op: FOMC-leden en Fed’s voorzitter Powell-toespraken en de gegevens over de detailhandelsverkopen van april.

FOMC-leden en Powell geven belangrijke toespraken

Deze week zijn de leden van de FOMC erg actief. Belangrijke toespraken van belangrijke commissieleden zullen de komende dagen bepalend zijn voor de koersactie op de aandelenmarkt.

Het begint allemaal vandaag met een toespraak van FOMC-lid Williams op de Secondary and Capital Markets Conference van de Mortgage Bankers Association in New York. John Williams is de vice-voorzitter en een permanent lid van het Federal Open Market Committee, en tegelijkertijd leidt hij de Federal Reserve Bank van New York, een van de meest invloedrijke banken. Marktdeelnemers houden zijn visie op de huidige verkrappingscyclus nauwlettend in de gaten.

Jim Bullard volgt dinsdag met een toespraak over de economische vooruitzichten en het monetaire beleid. Hij is de president van de Federal Reserve Bank of St. Louis en een van de meest agressieve FOMC-leden.

Later op dinsdag zal de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, spreken over de inflatie in New York op het Future of Everything-festival van de Wall Street Journal. Inflatie is de grootste zorg van de financiële markten en Powells kijk op inflatie zal de aandelenmarkt in beweging brengen.

April Retail Sales-gegevenssleutel voor economische projecties

Dinsdag nog worden de Retail Sales voor de maand april bekend gemaakt. De markt verwacht een stijging met 1,5%, na een stijging van 0,5% in de voorgaande maand.

De consument is de motor voor economische groei en de verkrapping van het monetaire beleid van de Fed bedreigt de economie met een harde landing. Als dat het geval is, zouden de consumentengegevens dit als eerste laten zien. Dit maakt de gegevens van de detailhandelsverkopen van dinsdag cruciaal voor de richting van de aandelenmarkt.