Home » News » 3 economische gebeurtenissen vandaag bullish voor Amerikaanse aandelen

3 economische gebeurtenissen vandaag bullish voor Amerikaanse aandelen

Eerder vandaag werden belangrijke economische gegevens uit de Verenigde Staten vrijgegeven. In januari kwamen de consumentenbestedingen en de orders voor duurzame goederen beter uit dan verwacht, terwijl de kernprijzen in lijn waren met de verwachtingen – bullish cijfers voor Amerikaanse aandelen.

De Amerikaanse aandelenmarkten hebben het verloren terrein teruggewonnen dat was veroorzaakt door het schokkende nieuws dat Rusland gisteren Oekraïne is binnengevallen. De hoofdindexen eindigden gisteren hoger, in een verbluffende ommekeer.

De rally ging vandaag verder, want bij de opening stonden de indexen in het groen. Alleen werd de aandelenmarkt dit keer ook ondersteund door eerder gepubliceerde positieve economische cijfers. De consumentenbestedingen en duurzame goederen kwamen in januari beter uit dan verwacht, terwijl de stijging van de kerninflatie in lijn was met de prognose.

De consumentenbestedingen stegen in januari met 2,1%

Consumentenbestedingen zijn een belangrijke maatstaf in elke economie. Het toont de bereidheid van consumenten om te besteden en hoe hoger het aantal, hoe beter.

Als consumenten niet uitgeven en ervoor kiezen om meer te sparen, kan de economie moeilijk groeien. Dit is de reden waarom in tijden van recessie de centrale bank ingrijpt en de financiële voorwaarden versoepelt in de hoop dat consumenten weer meer gaan uitgeven.

Ook weerspiegelt een toename van de consumentenbestedingen het feit dat consumenten optimistisch zijn over de toekomst – een ander positief punt voor de economische groei. In januari stegen de consumentenbestedingen met 2,1% en het besteedbaar inkomen kwam uit op +0,1%.

Kernorders voor duurzame goederen stegen met 0,7% MoM

Een ander stuk economische gegevens dat eerder vandaag in de VS werd vrijgegeven, was Core Durable Goods Orders. Het wordt maandelijks gepubliceerd en toont de verandering in de totale waarde van nieuwe inkooporders voor duurzame goederen. Transportartikelen zijn echter niet inbegrepen.

Voor januari waren de schattingen dat de duurzame kerngoederen met 0,4% MoM zijn gestegen. Maar de feitelijke gegevens verrasten positief, met 0,7%, bijna het dubbele van de schatting.

De kernprijzen stegen in lijn met de verwachtingen

Kernprijzen MoM stegen in januari met 0,5%, waarmee de jaarlijkse kerninflatie op 5,2% kwam, het hoogste niveau sinds 1983. Hoewel dit veel hoger is dan het tolerantieniveau van de Fed, overschreed het de maandelijkse prognose niet.

Al met al hielpen de drie stukken economische gegevens die vandaag werden vrijgegeven de aandelen hoger te stuwen. Op het moment van schrijven van dit artikel noteerde de Dow Jones-index 1,77% hoger, de S&P 500 1,66% en de NASDAQ 100 1,15%.