3 redenen waarom de Fed rente zou moeten verhogen ondanks onrust op de financiële markten
De Federal Reserve van de Verenigde Staten was van plan tijdens haar vergadering in maart de Federal Funds-rente te verhogen. Moeten ze dat doen nu de financiële markten in beroering zijn? Dit zijn drie argumenten voor een renteverhoging.
Tot op heden was het belangrijkste onderwerp op de financiële markten inflatie en hoe zullen centrale banken omgaan met de meedogenloze stijging van de prijzen van goederen en diensten. De bijeenkomst van de Fed in maart zou niet alleen leiden tot een renteverhoging van 25 bp, maar velen verwachtten zelfs een verhoging van 50 bp.
Dat alles kwam vandaag tot een abrupte verandering. Toen Europa wakker werd, was Rusland Oekraïne al van alle kanten binnengevallen.
Een grootschalige invasie van het hele Oekraïense grondgebied brengt Europa en de wereld in een ongewenste oorlog. Plots zijn noch inflatie, noch de pandemie belangrijke onderwerpen meer, maar verloren levens en verwoestingen door oorlog.
Natuurlijk stortten de wereldwijde aandelenmarkten in. Amerikaanse futures daalden, Europese indices raakten in een krater – zoals verwacht in een risicovolle omgeving. Maar moet de Fed, nu de financiële markten in beroering zijn, de rente in maart blijven verhogen? Hier zijn drie redenen waarom het dit zou moeten doen:
- Een dovish-verklaring zou de inflatieverwachtingen verder aanwakkeren
- De inflatie zou verder stijgen als de begrotingsuitgaven worden gebruikt om een oorlog te financieren
- WTI-ruwe olie werd vandaag boven $100 per vat verhandeld
Een dovish statement zou alleen maar leiden tot hogere inflatieverwachtingen op lange termijn
Op het eerste gezicht zou een gematigde verklaring, dus geen in maart, een rally op de aandelenmarkten veroorzaken, maar dat zou waarschijnlijk tijdelijk zijn. Hogere inflatieverwachtingen waren de reden voor de markten om te tanken in 2022, en het uitblijven van een stijging zou alleen maar leiden tot veel hogere inflatieverwachtingen op lange termijn.
Daarom zou het uitblijven van een stijging de aandelen op de lange termijn meer schaden.
Tekort uitgaven om oorlog te financieren zoud de inflatie versterken
Om een oorlog te financieren, gebruiken regeringen tekortuitgaven om deze te financieren. Op de lange termijn zou zo'n stap de centrale bank uiteindelijk dwingen om nog agressiever te wandelen, iets dat misschien te veel is voor het huidige financiële systeem.
Olie breekt boven $100/vat
Vandaag werd de WTI-ruwe olie voor het eerst sinds 2014 boven $100 per vat verhandeld. Hogere olieprijzen vertalen zich in hogere inflatie, wat een bedreiging vormt voor het prijsstabiliteitsmandaat van de Fed.
Al met al staat de Fed in maart voor een moeilijke beslissing. De oorlog verandert alles, maar de centrale banken kunnen in onzekere tijden misschien opstappen.