Home » News » 3 takeaways na positieve Amerikaanse detailhandelsverkopen in april

3 takeaways na positieve Amerikaanse detailhandelsverkopen in april

Amerikaanse aandelen stegen dinsdag dankzij positievere gegevens over de detailhandelsverkopen in april. Zijn aandelen uit de grootste ellende, of moeten we een nieuwe test van de recente dieptepunten verwachten?

Inflatie is een punt van zorg in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Om deze reden stond de toespraak van de voorzitter van de Fed gisteren over het plan om de inflatie te bestrijden voor de meeste marktdeelnemers bovenaan de lijst.

Daarom was er weinig of geen reactie op een ander cruciaal stuk economische gegevens dat iets eerder tijdens de handelsgegevens werd vrijgegeven – de gegevens van de Amerikaanse detailhandelsverkopen van april.

De Retail Sales-indicator geeft een idee over de vorm van de consument. Als de consument niet besteedt, heeft de economie het moeilijk en zal op den duur krimpen.

De Fed waarschuwde verschillende keren dat een hogere inflatie dan de doelstelling de Federal Funds-rente zou verhogen totdat de inflatie aanzienlijk daalt. Dat wil zeggen, zelfs met een dreiging van een zogenaamde harde landing. En misschien ten koste van een recessie.

Als zodanig hadden de gegevens over de detailhandelsverkopen voor april enige aanwijzingen kunnen bieden over de eventuele impact van de aanscherping van de financiële voorwaarden door de Fed. Maar in plaats van tegen te vallen, kwamen de gegevens veel beter uit dan verwacht.

Dit zijn enkele takeaways na de gegevens over detailhandelsverkopen van gisteren:

  • Detailhandelsverkopen zijn ongeveer 18% hoger dan de pre-COVID-19-trend
  • Grote opwaartse herziening naar maart
  • Aandelen stegen als reactie

Detailhandelsverkopen liggen ruim boven de pre-COVID-19-trend

April Retail Sales laat een grote sprong zien in de kerngegevens, exclusief autoverkopen, die als te volatiel worden beschouwd. Het laat ook zien dat huishoudens vrijer online waren en meer tijd in restaurants doorbrachten.

Maar wat echt indrukwekkend is, is dat de detailhandelsverkopen ruim boven hun pre-COVid-19-trend liggen – ongeveer 18% hoger. Bovendien zijn ze ongeveer 11% hoger dan de trend wanneer gecorrigeerd voor prijzen.

Maart cijfers werden hoger herzien

Een ander positief punt van het rapport van gisteren was de forse herziening hoger voor het cijfer van maart (+0,9%). Revisies zijn altijd een joker bij het interpreteren van economische gegevens, omdat ze voor de marktdeelnemers vaak belangrijker zijn dan de feitelijke gegevens.

Dow Jones en de rest van de Amerikaanse aandelenmarkt herstelden zich als reactie

Als reactie op de beter dan verwachte gegevens over detailhandelsverkopen stegen de voorraden. Meer precies, ze verlengden hun rally na het dieptepunt (althans tijdelijk) afgelopen donderdag.

Maar zoals de daggrafiek van de Dow Jones laat zien, hebben de detailhandelsverkopen misschien slechts een opleving veroorzaakt en niets meer. Tot nu toe is de trend in 2022 bearish en binnen het neerwaartse kanaal blijft de bias hetzelfde – bearish.