Home » News » Aandelen dalen, dollar wint door onrust in de rentevooruitzichten

Aandelen dalen, dollar wint door onrust in de rentevooruitzichten

News Team

De wereldaandelen daalden en de rente op dollar- en Amerikaanse staatsobligaties steeg dinsdag, nadat agressieve opmerkingen van beleidsmakers van de centrale banken in Europa ertoe bijdroegen dat de markten de verwachting dat de mondiale rente al in maart zou kunnen dalen, verminderden.

Beleggers waren ook bezig met het verwerken van een reeks andere politieke en geopolitieke ontwikkelingen, waaronder Donald Trump die maandag een klinkende overwinning behaalde in de eerste Amerikaanse Republikeinse presidentsverkiezingen van 2024 in Iowa, en de ontwikkelingen in de Rode Zee, Gaza en Oekraïne.

De Europese STOXX 600-index (.STOXX) en MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan (.MIAPJ0000PUS) daalden beide naar hun laagste punt sinds medio december, terwijl de brede Europese benchmark als laatste ongeveer 0,5% daalde, wat nog verder afwijkt van een niveau van twee procent. jaarpiek begin januari.

De Amerikaanse S&P 500-futures daalden met 0,5%, wat erop wijst dat de benchmark zijn poging naar een nieuw recordniveau niet onmiddellijk zal hernieuwen. Op vrijdag kwam de index zelfs met 0,3% in de buurt van een recordintraday-hoogtepunt begin 2022. De Amerikaanse markten waren maandag gesloten vanwege de Martin Luther King Jr.-feestdag.

De winsten op aandelen werden geschraagd door scherpe dalingen van de obligatierentes in november en december, toen beleggers hun verwachtingen van renteverlagingen door de centrale banken naar voren brachten.

Deze zijn sindsdien enigszins omgeslagen en op dinsdag steeg de rente op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties met 5 basispunten, net boven de 4%.

De marktprijzen weerspiegelen nu een kans van ongeveer 70% op een renteverlaging door de Federal Reserve in maart, een daling ten opzichte van ruim 80% een week geleden, en op een eerste renteverlaging van de ECB die in april zou beginnen, terwijl traders eerder op maart hadden gerekend.

Als bijdrage aan deze herzieningen zijn de functionarissen van de Europese Centrale Bank deze week op pad geweest, waarbij havikachtige sprekers zoals Bundesbank-president Joachim Nagel maandag de verwachtingen van renteverlagingen krachtig hebben teruggedrongen.

De gouverneur van de Franse centrale bank, Francois Villeroy de Galhau, zei dinsdag dat de volgende stap van de ECB een renteverlaging zou zijn, maar de timing ervan was een open vraag.

“De tarieven zullen waarschijnlijk worden verlaagd, maar niet zo snel als de markten dit momenteel inprijzen”, zegt Guy Miller, hoofdmarktstrateeg en econoom van Zurich Insurance Group.

“Onze visie is dat de inflatie in de loop van het jaar zal dalen in de richting van de doelstellingen, maar op een schokkerige manier.”

De toespraak van gouverneur Waller van de Federal Reserve Board over de economische vooruitzichten om 16.00 uur GMT zal ook nauwlettend in de gaten worden gehouden; de markten juichten in november van harte een verandering in zijn agressieve standpunten toe.

WINST EN GEOPOLITIEK

Beleggers houden ook de bedrijfsresultaten over het vierde kwartaal nauwlettend in de gaten. Grote Amerikaanse banken zijn afgelopen vrijdag het winstseizoen begonnen met lagere winsten.

‘Je hebt een aantal lievelingen waar we heel erg van houden, die de afgelopen maanden zijn gestegen als gevolg van die rally, toen iedereen dacht dat we de hoogste rente zouden bereiken. De vraag is: zijn we blij dat de winsten zullen stijgen? aan die verwachtingen voldoen?” zegt Georgina Cooper, portefeuillemanager mondiale aandelen bij Newton Investment Management.

“Vorig jaar hebben we gezien dat heel veel van die hoog gewaardeerde namen heel snel van de grond kunnen komen als ze niet aan de verwachtingen voldoen.”

Er was ook genoeg nieuws over de hele wereld om op de hoogte te blijven, en de Jemenitische Houthi-beweging zal haar doelwitten in het Rode Zeegebied uitbreiden met Amerikaanse schepen, zei een functionaris van de aan Iran geallieerde groep maandag.

Olie werd ondersteund door de instabiliteit op de scheepvaartroute, en Brent steeg voor het laatst met 0,6% naar 78,64 per vat.

Elders in de grondstoffensector zette de daling van ijzererts zich voort tot een dieptepunt van meer dan vijf weken in Singapore, nadat het Chinese besluit van maandag om een verwachte renteverlaging over te slaan beleggers zenuwachtig maakte en de mijnbouwaandelen in Europa (.SXPP) en Australië, evenals de Australische dollar, aantastte. , korting van 0,9%.

Het pond presteerde opnieuw ondermaats op de valutamarkten, met een daling van 0,66% ten opzichte van de dollar op $1,2643, nadat uit gegevens bleek dat de groei van de Britse lonen in de drie maanden tot en met november vertraagde, wat het idee ondersteunde dat de Bank of England dit jaar de rente scherp zal verlagen.

Dat heeft, samen met de hogere Amerikaanse rente, bijgedragen aan de stijging van de dollarindex, die de dollar ten opzichte van zes sectorgenoten doet stijgen, met 0,52% naar het hoogste punt in één maand.

Goud daalde naar $2.041 per ounce.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-slip-dollar-gains-on-rate-outlook-jitters/