Home » News » Aandelen koersen richting recordhoogtes in een week vol inflatie.

Aandelen koersen richting recordhoogtes in een week vol inflatie.

News Team

Mondiale aandelen naderden maandag recordhoogtes, in een week waarin inflatiecijfers de verwachtingen voor eerdere Amerikaanse renteverlagingen zouden kunnen maken of breken, terwijl Chinese activiteitsgegevens het optimisme over een duurzaam herstel in de tweede economie van de wereld op de proef zullen stellen.

Terwijl de Amerikaanse inflatiecijfers centraal zullen staan, kunnen rapporten over de Chinese detailhandelsverkopen en de industriële productie ook een grote impact hebben op het algehele beleggerssentiment.

De Chinese autoriteiten zijn ook van plan om voor 1 biljoen yuan ($140 miljard) aan obligaties met een langere looptijd te verkopen om de stimuleringsuitgaven in eigen land te helpen financieren.

Het verbeterde sentiment heeft ertoe bijgedragen dat de Chinese blue chips naar het hoogste niveau in zeven maanden zijn getild en de positieve sfeer werd overgebracht naar Europa, waar de STOXX 600 bijna recordhoogtes noteerde en de Amerikaanse aandelenfutures met 0,1% stegen.

“Amerikaanse aandelenhandelaren zullen, samen met obligatie-, goud- en dollarhandelaren (nou ja, iedereen eigenlijk), de week willen beginnen met het vergroten van hun blootstelling vóór de Amerikaanse PPI, en de CPI en de detailhandelsverkopen”, aldus Pepperstone-strateeg Chris Weston.

De MSCI All-World-index ging maandag hoger en is nu minder dan 0,5% verwijderd van de recordhoogten van maart.

Mondiaal gezien hangt veel af van de vraag of het Amerikaanse inflatierapport over april een matiging zal laten zien na drie maanden van opwaartse verrassingen. De mediane prognoses zijn dat de kernconsumptieprijzen deze maand met 0,3% zullen stijgen, vergeleken met 0,4% in maart, waardoor het jaarlijkse percentage zal dalen naar 3,6%.

De gegevens zijn zo cruciaal dat afronding op de tweede decimaal een groot verschil kan maken.

“Onze niet-afgeronde kern-CPI-voorspelling van 0,27% m/m suggereert grotere risico’s voor een milde verrassing tot een afgeronde stijging van 0,2%”, aldus analisten van TD Securities.

Een laag cijfer zou waarschijnlijk de verwachtingen vergroten dat de Federal Reserve al in juli zou kunnen versoepelen, wat momenteel slechts op een kans van 25% wordt geschat. Op dezelfde manier zou een hoge inflatie een renteverlaging in september vorig jaar kunnen veroorzaken en de prijsstelling voor een versoepeling van 42 basispunten dit jaar op de proef kunnen stellen.

Ook volgen cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen, detailhandelsverkopen en werkloosheidsclaims, samen met eindrapporten over de Europese inflatie die de verwachtingen voor een renteverlaging van de Europese Centrale Bank in juni zouden moeten versterken.

Er zijn deze week tal van Fed-sprekers aanwezig om de markten bij te praten over hun ideeën, waaronder Fed-voorzitter Jerome Powell, die dinsdag samen met het hoofd van de Nederlandse Centrale Bank verschijnt.

Verbeter onze winst

Nu 80% van de S&P 500 resultaten heeft gerapporteerd, liggen bedrijven op koers om hun winsten met 7,8% te laten stijgen, ruim boven de verwachting van april van 5,1%.

Zodra Nvidia (NVDA) op 22 mei rapporteert, liggen de kwartaalwinsten van de zogenaamde Magnificent Seven-bedrijven op koers om met 49% te stijgen, volgens LSEG-gegevens.

Bedrijven die deze week rapporteren zijn onder meer Walmart, Home Depot en Cisco.

Ook de mondiale aandelenindices zijn de afgelopen weken naar recordhoogtes gestegen, ook al hebben de markten dit jaar een aantal van hun agressievere inzetten op renteverlagingen teruggeschroefd.

“Een eenvoudige interpretatie van de prestaties van de financiële markten is dat er meer onderliggende kracht in de wereldeconomie zit dan verwacht en dat hogere rentetarieven de mondiale groei eerder weerspiegelen dan belemmeren”, zegt Bruce Kasman, hoofd economisch onderzoek bij JPMorgan.

“Wij neigen in deze richting nu onze prognoses voor de groei en de beleidsrente voor 2024 beide hoger uitvallen.”

De relatieve outperformance van de Amerikaanse economie blijft de dollar ondersteunen, terwijl alleen de dreiging van een Japanse interventie de dollar ervan weerhoudt de grens van 160 yen opnieuw op de proef te stellen.

De Bank of Japan heeft maandag een agressief signaal naar de markten gestuurd door de hoeveelheid Japanse staatsobligaties die zij tijdens een reguliere operatie te koop aanbood te verlagen, waardoor de rente omhoog ging.

De dollar bleef maandag op 155,87 yen staan, terwijl de euro vlak bleef op $1,0777, nadat hij vorige week te maken kreeg met weerstand rond $1,0791.

Goud daalde met 0,5% tot $2.347 per ounce, nadat het vorige week 2,5% was gestegen op vraag van momentumfondsen en geruchten over aanhoudende aankopen door China.

De olieprijzen bleven grotendeels stabiel, waarbij de Brent-futures voor ruwe olie met 0,1% stegen naar $82,87 per vat, terwijl de Amerikaanse ruwe olie met 0,13% steeg naar $78,36.

($ 1 = 7,2339 Chinese yuan)

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-grind-towards-record-highs-in-inflation-heavy-week/