Home » News » Aandelen op recordhoogte vóór inflatie; meme-manie laait op.

Aandelen op recordhoogte vóór inflatie; meme-manie laait op.

News Team

Mondiale aandelen stegen terwijl de dollar zich woensdag terugtrok nadat een scherpe analyse van de Amerikaanse groothandelsinflatie een nerveuze toon zette voor de handel in aanloop naar het consumentenprijsrapport dat doorslaggevend zou kunnen zijn als de Federal Reserve de rente verlaagt.

De waanzin in zogenaamde meme-aandelen ging een derde dag in, waarbij aandelen in AMC en GameStop (GME) met meer dan 25% stegen in de premarket-handel.

De aandelenindex MSCI All-World werd op een recordhoogte verhandeld, met een stijging van 0,15% op de dag, wat de winst voor 2024 tot nu toe op 8,3% bracht.

De prijsactie was gematigder omdat beleggers terughoudend waren om welke markt dan ook op de een of andere manier te agressief te pushen ten opzichte van de maandelijkse Amerikaanse consumentenprijsindex later op de dag.

In de Europese handel steeg de STOXX met 0,3%, grotendeels dankzij aandelen uit de gezondheidszorg, terwijl de Amerikaanse aandelenfutures die dag grotendeels vlak waren, wat duidde op een meer gematigde start op Wall Street, waar de activiteit de vorige dag zich concentreerde op de meme-aandelenrally.

De hausse heeft parallellen getrokken met de meme-aandelen-rage die de markten begin 2021 in zijn greep hield, waarbij detailhandelaren, met behulp van handelsplatforms en beleggingsadvies op sociale media, de waarde opdreven van aandelen waar veel grote beleggers zwaar tegen hadden ingezet.

“Ik vraag me af of dit een beetje een speculatieve overmaat is en dat de realiteit uiteindelijk misschien met de CPI vandaag zal doordringen”, zei Pepperstone-strateeg Michael Brown.

“De lat ligt erg hoog voor de markt om de prijzen dramatisch in een agressieve richting te herprijzen”, zei hij, verwijzend naar de kansen op een stijging van de Amerikaanse rente dit jaar.

Beleggers verwachten geen renteverhogingen in 2024, maar ze hebben hun verwachtingen voor renteverlagingen moeten bijstellen, gezien de hardnekkigheid van de inflatie. Ze prijzen momenteel 43 basispunten aan bezuinigingen tegen december in, vergeleken met de verwachte 150 basispunten aan bezuinigingen begin 2024.

Gegevens van de ene op de andere dag lieten zien dat de Amerikaanse producentenprijzen in april meer stegen dan verwacht, wat erop wijst dat de inflatie aan het begin van het tweede kwartaal hardnekkig hoog bleef.

HEET OF NIET?

Fed-voorzitter Jerome Powell noemde de PPI-gegevens eerder ‘gemengd’ dan ‘hot’, omdat de gegevens van de voorgaande maand naar beneden waren herzien.

“De marktverwachtingen voor renteverlagingen zijn de laatste tijd toegenomen op basis van zwakker dan verwachte Amerikaanse arbeidsmarktgegevens, maar als de prijzen dit voorbeeld niet volgen, zal de hoop op renteverlagingen de bodem in worden geslagen”, zegt Ryan Brandham, hoofd van de mondiale kapitaalmarkten. , Noord-Amerika bij Validus Risk Management.

Volgens een peiling van Reuters zal de CPI in april naar verwachting met 0,4% zijn gestegen, wat overeenkomt met de stijging in maart.

Powell herhaalde zijn boodschap van voorzichtigheid over de verwachtingen voor renteverlagingen, hoewel de Fed-chef, samen met Cleveland Fed-president Loretta Mester, koud water over het idee van renteverhogingen gooide, aldus economen van ING.

“Dat klinkt niet noodzakelijkerwijs als iemand die vandaag een geweldig CPI-cijfer verwacht.”

In China daalden de aandelenkoersen, waarbij de blue chip-index met 0,27% daalde, onder druk van nieuwe Amerikaanse tarieven op Chinese goederen, die op hun beurt de ijzerertsprijzen omlaag drukten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een bundel scherpe tariefverhogingen onthuld voor een reeks Chinese importproducten, waaronder elektrische voertuigen, computerchips en medische producten.

Op de valutamarkt bleef de dollar stabiel in de aanloop naar het CPI-rapport, waarbij de euro met 0,1% steeg naar het hoogste punt in één maand van $1,0833.

De dollarindex, die de Amerikaanse munt meet ten opzichte van zes andere, daalde met 0,2% naar 104,86. De yen stond laatst op 155,97 per dollar, rond zijn zwakste punt in twee weken, waardoor traders op hun hoede bleven voor verdere interventie van de Japanse autoriteiten.

De yen bereikte op 29 april een dieptepunt in 34 jaar van 160,245 per dollar, wat aanleiding gaf tot rondes van agressieve yenaankopen waarvan handelaren en analisten vermoeden dat dit het werk was van de Bank of Japan en het Japanse ministerie van Financiën.

Bij grondstoffen stegen de olieprijzen hoger omdat grote bosbranden de Canadese oliezanden bedreigden en vooruitliepen op een verwachte daling van de Amerikaanse voorraden ruwe olie en benzine. [O/R]

Amerikaanse ruwe olie steeg met 0,6% naar $78,47 per vat, terwijl Brent-olie met 0,5% steeg naar $82,78.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-at-record-high-ahead-of-inflation-meme-mania-heats-up/