Home » News » Aandelen stijgen naar recordhoogtes voorafgaand aan de Amerikaanse inflatietest.

Aandelen stijgen naar recordhoogtes voorafgaand aan de Amerikaanse inflatietest.

News Team

Aziatische aandelen stegen donderdag naar recordhoogten, terwijl het pond sterling naar het hoogste punt in vier maanden steeg na sterke groeicijfers, terwijl traders aftelden naar Amerikaanse cijfers die naar verwachting een versoepeling van de inflatie zullen laten zien en de weg zullen vrijmaken voor renteverlagingen vanaf september.

Amerikaanse aandelen bereikten woensdag recordhoogtes en de futures bleven vlak tijdens de Azië-sessie. Obligaties en de dollar waren over het algemeen stabiel, waardoor de yen aan de zwakke kant van 161 per dollar bleef en dichtbij het laagste niveau in decennia.

De Japanse Nikkei steeg 1% naar een recordhoogte van 42.426. [.T]

MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan steeg met 1,2% naar het hoogste niveau in twee jaar. De Taiwanese aandelen bereikten een recordpiek en de Australische ASX 200 sloot op een steenworp afstand van zijn record aller tijden.

“De belangrijkste drijfveer is eigenlijk het vooruitzicht van renteverlagingen”, zegt Shane Oliver, hoofdeconoom en hoofd investeringsstrategie bij AMP in Sydney. “Als we een goede inflatiecijfers krijgen, zal dit een van de vakjes van Powell zijn.”

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, vertelde de wetgevers op Capitol Hill van de ene op de andere dag dat “meer goede gegevens” de argumenten voor de Amerikaanse centrale bank zouden versterken om de rente te verlagen. Futures-prijzen impliceren een kans van ongeveer 75% op een verlaging in september.

Economen voorspellen dat de jaarlijkse Amerikaanse CPI in juni zal vertragen van 3,3% in mei naar 3,1% in juni.

De Bank of Korea hield voet bij stuk over de rentetarieven, maar liet een waarschuwing over de inflatie achterwege, terwijl gouverneur Rhee Chang-yong de verslaggevers vertelde dat het tijd was om zich voor te bereiden op renteverlagingen.

Een toonverandering bij de Reserve Bank of New Zealand leidde woensdag tot een scherpe herwaardering van de renteverlagingsverwachtingen, waarbij de tweejaars swaprente met 18 basispunten daalde en de valuta daalde.

Verwacht wordt dat Maleisië de rente later op de dag stabiel zal houden, en het Amerikaanse winstseizoen zal ook beginnen met resultaten van Delta Air Lines en consumentenmarkt PepsiCo, gevolgd door bankresultaten op vrijdag.

CHINA ACHTERLAAG

De Chinese aandelenkoersen volgden donderdag het marktmomentum, maar een trom van teleurstellende cijfers en geruchten over tarieven op de belangrijkste exportmarkten hebben ervoor gezorgd dat de rally moeilijk vol te houden is. Maandag wordt de bbp-afdruk van China verwacht.

De Hang Seng in Hong Kong steeg 1%, en op het vasteland klom de blue-chip CSI300 met 1,1%, hoewel hij vrij dicht bij het dieptepunt van dinsdag in vier en een halve maand blijft. [.HK][.SS]

De Chinese yuan steeg van een laagste punt in bijna acht maanden naar 7,2701 per dollar. [CNY/]

Het pond sterling was standvastig nadat de hoofdeconoom van de Bank of England vager klonk over de timing van de renteverlagingen dan veel traders hadden verwacht en een hoogste punt in vier maanden bereikte van $1,2866, nadat de Britse bbp-cijfers de verwachtingen hadden overtroffen.

Elders waren de bewegingen bescheiden in de aanloop naar de Amerikaanse CPI-publicatie.

De euro noteerde hoger naar $1,0835.

De yen daalde naar 161,7 per dollar. Uit gegevens bleek dat de Japanse orders voor kernmachines voor de tweede maand op rij onverwacht daalden, wat de verwachtingen voor een rentestijging in twijfel trok.

De Nieuw-Zeelandse dollar vond steun op het 200-daags voortschrijdend gemiddelde en werd verhandeld op $0,6095. De Australische dollar steeg 0,2% naar het hoogste punt in zes maanden van $0,6763. [AUD/]

De Amerikaanse staatsobligaties bleven zowel in de nacht als in Azië stabiel, waarbij de Amerikaanse tweejaarsrente 4,62% bleef staan en de benchmarkrente op 10 jaar 4,29%. [US/]

In de grondstoffenhandel stegen de olieprijzen na signalen van een sterke vraag naar benzine in de VS. Brent-futures stegen met 71 cent, of 0,8%, naar $85,79 per vat. Amerikaanse ruwe olie steeg met 67 cent, of 0,8%, naar $82,77 per vat. [O/R]

Door het gunstige weer in de VS staan de tarwefutures onder druk in de buurt van het dieptepunt van twee en een halve maand. [GRA/]

Goud steeg 0,5% hoger naar $2.381 per ounce. Na een uitverkoop vorige week is Bitcoin stabiel gebleven rond de $58.900.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-stride-to-record-highs-ahead-of-us-inflation-test/