Home » News » Aandelen stijgen vóór de opening op optimisme over Amerikaanse schuldenovereenkomst, Walmart-inkomsten van de tap

Aandelen stijgen vóór de opening op optimisme over Amerikaanse schuldenovereenkomst, Walmart-inkomsten van de tap

News Team

De S&P 500-futures van juni (ESM23) zijn +0,16% gestegen en de Nasdaq 100 E-Mini-futures van juni (NQM23) zijn vanmorgen met +0,21% gestegen nadat drie grote Amerikaanse benchmarkindices woensdag stegen in de hoop op een deal om de Amerikaanse schuld te verhogen limiet en een sprong in regionale bankaandelen stimuleerden de risicobereidheid.

Tijdens de handelssessie van woensdag zorgde een stijging van de regionale bankaandelen voor een stijging van het sentiment, aangevoerd door een stijging van meer dan +10% in de Western Alliance (WAL) nadat deze op 12 mei een depositogroei van meer dan $ 2 miljard in het tweede kwartaal rapporteerde, waardoor de angst van investeerders over de enorme uitstroom werd gekalmeerd . Andere regionale bankaandelen zoals Comerica (CMA), Zions (ZION) en KeyCorp (KEY) behoorden tot de grootste procentuele stijgers op de benchmark S&P 500. Energieaandelen ondersteunden ook de bredere marktsmelting toen de prijs van WTI-ruwe olie steeg meer dan +2%. Bovendien klom Tesla Inc (TSLA) meer dan +4% en behoorde het tot de toppercentages op de technologiezware Nasdaq 100 na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op dinsdag.

Economische gegevens op woensdag toonden aan dat de start van de huizenmarkt in de VS in april onverwacht met +2,2% m/m steeg tot 1.401 miljoen, sterker dan de verwachtingen van 1.400 miljoen. Tegelijkertijd kwamen de Amerikaanse bouwvergunningen, een maatstaf voor toekomstige bouw, in april uit op 1.416 miljoen, zwakker dan de verwachtingen van 1.437 miljoen.

President Joe Biden en Republikein Kevin McCarthy, de top van het Amerikaanse congres, hebben woensdag hun toezegging uitgesproken om tot een overeenkomst te komen om de federale schuldlimiet te verhogen en een mogelijk catastrofale Amerikaanse schuldenlast te voorkomen. Huisvoorzitter Kevin McCarthy verklaarde woensdag dat hij niet denkt dat de Verenigde Staten hun schulden in gebreke zullen stellen, hoewel beide partijen nog geen overeenstemming hebben bereikt. Bovendien bevestigde het Witte Huis een bericht dat Biden zijn reis naar Australië en Papoea-Nieuw-Guinea zou afbreken en zondag naar Washington zal terugkeren om toezicht te houden op gesprekken over het schuldenplafond met Republikeinen.

Ondertussen zullen grote bedrijven als Walmart (WMT), Applied Materials (AMAT) en Ross Stores (ROST) vandaag hun kwartaalcijfers bekendmaken.

Vandaag zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse Philadelphia Fed Manufacturing Index over een paar uur. Economen voorspellen gemiddeld dat de Philadelphia Fed Manufacturing Index van mei op -19,8 zal staan, vergeleken met de vorige waarde van -31,3.

Ook zullen beleggers zich waarschijnlijk concentreren op de gegevens over de verkoop van bestaande huizen in de VS, die in maart 4,44 miljoen bedroegen. Economen verwachten dat het nieuwe cijfer 4,30 miljoen zal zijn.

De gegevens over de eerste werkloosheidsaanvragen in de VS zullen vandaag ook worden gerapporteerd. Economen schatten dit cijfer op 254K, vergeleken met de waarde van vorige week van 264K.

Daarnaast zullen investeerders zich waarschijnlijk richten op toespraken van Fed-gouverneur Philip Jefferson en Dallas Fed-president Lorie Logan voor nieuwe inzichten in het monetaire beleid van de Fed.

Op de obligatiemarkten staan de Amerikaanse 10-jaarsrentes op 3,597%, een stijging van +0,42%.

De Euro Stoxx 50-futures zijn vanmorgen met +1,23% gestegen omdat marktdeelnemers optimistisch waren over een mogelijke doorbraak in de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldplafond. Winsten in auto-, technologie- en bankaandelen leiden de algehele markt omhoog. Ondertussen zei Luis de Guindos, vice-president van de Europese Centrale Bank, woensdag dat de ECB haar monetaire verkrappingscampagne grotendeels heeft beëindigd, maar dat er nog “een weg te gaan” is. In de bedrijfssector kelderde Bt Group Plc (BT-A.LN) met meer dan -8% nadat de grootste netwerkoperator van het VK had aangekondigd dat het van plan was zijn personeelsbestand tegen 2030 met maximaal 42% te verminderen.

De lei van Europese economische gegevens is donderdag grotendeels leeg.

Aziatische beurzen vestigden zich vandaag in het groen. De Chinese Shanghai Composite Index (SHCOMP) sloot +0,40% en de Japanse Nikkei 225 Stock Index (NIK) sloot +1,60%.

De Chinese Shanghai Composite sloot vandaag hoger na twee opeenvolgende dagen van verliezen toen investeerders bank- en AI-gerelateerde aandelen oppikten nadat een stortvloed aan zwakke economische gegevens aantoonde dat het economisch herstel van het land aan kracht verloor. De in Hongkong genoteerde technologieaandelen wonnen ook terrein op donderdag, waarbij Alibaba Group meer dan +2% steeg boven de winstresultaten. Tegelijkertijd verlaagde Nomura zijn groeiprognose voor China voor het volledige jaar van 5,9% naar 5,5%. Nomura verlaagde ook de bbp-prognose van China voor 2024 van 4,4% naar 4,2%.

De Japanse Nikkei 225-aandelenindex sloot vandaag fors hoger en bereikte het hoogste punt in 20 maanden, omdat investeringsplannen voor chipmaking en redelijke handelsgegevens over april het marktsentiment verbeterden. Uit gegevens op donderdag bleek dat het handelstekort van het land in april met bijna de helft is afgenomen. Ondertussen had premier Fumio Kishida donderdag een ontmoeting met de hoofden van ‘s werelds grootste chipmakers om de binnenlandse halfgeleidersector van Japan een boost te geven. Leidinggevenden van Micron Technology Inc. tot Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. zeiden dat ze zouden overwegen om verder in Japan te investeren. Op grond hiervan stegen de aandelen van chiptestapparatuurmaker Advantest met ongeveer +8%. Andere chipaandelen wonnen ook terrein, met Tokyo Electron Ltd en Renesas Electronics Corp die meer dan +5% wonnen. Ander nieuws: Sony Group Corp steeg met meer dan +6% nadat het conglomeraat zei dat het overwoog om af te splitsen en zijn financiële divisie op de lijst te zetten. De Nikkei-volatiliteit, die rekening houdt met de impliciete volatiliteit van Nikkei 225-opties, sloot 3,13% en bereikte een nieuw hoogste punt in 1 maand van 17,78.

“Hoewel de export is vertraagd ten opzichte van de vorige maand, was dit resultaat nog steeds relatief goed in vergelijking met andere Noordoost-Aziatische landen. De handelsresultaten van april ondersteunen verder onze visie dat de Japanse economie op een herstelpad zal blijven”, aldus ING in een notitie.

De Japanse export in april bedroeg +2,6% j/j, zwakker dan de verwachtingen van +3,0%.

De Japanse invoer in april kwam uit op -2,3% j/j, zwakker dan de verwachting van -0,3%.

De Japanse handelsbalans van april is gerapporteerd op -432,4 miljard, sterker dan verwacht van -613,8 miljard.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-climb-before-the-open-on-u-s-debt-deal-optimism-walmart-earnings-on-tap/