Home » News » De voortdurende strategische evaluatie van ECN Capital weegt op de voorraad

De voortdurende strategische evaluatie van ECN Capital weegt op de voorraad

News Team

ECN Capital (CA:ECN, US:ECNCF) rapporteerde op 15 mei zijn resultaten over het eerste kwartaal van 2023. Helaas waren die niet erg goed.

De aanbieder van grootschalige gefabriceerde woningkredieten, evenals leningen voor recreatievoertuigen (RV’s) en boten, behaalde een aangepast netto-inkomen van $ 1,4 miljoen, of 1 cent per aandeel, een daling van 59% ten opzichte van $ 3,4 miljoen, of 1 cent per aandeel per jaar eerder. Het biedt kredietportefeuilles aan 90 Amerikaanse financiële instellingen en creëert, beheert en adviseert ook over eersteklas kredietactiva.

De activiteiten van de Canadese financieringsmaatschappij vertragen. In het eerste kwartaal was er $ 465,1 miljoen aan leningen, een daling van 8,2% ten opzichte van $ 506,8 miljoen in het vierde kwartaal van 2022. Ze stegen echter met 16,9% ten opzichte van $ 398,0 miljoen een jaar eerder.

Uit de resultaten van het onderzoek onder fabrikanten van de RV Industry Association in maart 2023 bleek dat het totale aantal RV-zendingen de maand eindigde met 31.869 eenheden, een daling van 50,8% vergeleken met de 64.778 eenheden die in maart 2022 werden verzonden. Gedurende de eerste drie maanden van het jaar waren de RV-zendingen een daling van 54,3% tot 78.600 eenheden.

Op niet-IFRS-basis verloor ECN $ 20,9 miljoen in Q1 2023, 164,6% hoger dan in het vierde kwartaal en zes keer hoger dan een winst van $ 4,3 miljoen een jaar geleden.

“De eerder aangekondigde door de Raad goedgekeurde beoordeling van strategische alternatieven is aan de gang en is bedoeld om groei op lange termijn en waarde voor aandeelhouders te maximaliseren”, aldus Steven Hudson, CEO van ECN. “We verwachten tegen augustus een conclusie te trekken en de resultaten bekend te maken, wanneer we onze Q2-resultaten publiceren.”

Analisten reageren

Tussen de verslechterende activiteiten als gevolg van hogere rentetarieven en de onzekerheid van de strategische beoordeling, hebben verschillende analisten hun rating op ECN-aandelen verlaagd of verlaagd.

Raymond James -analist Stephen Boland verlaagde ECN naar ‘market perform’ van ‘outperform’ – het equivalent van ‘buy’ naar ‘hold’ – terwijl hij zijn koersdoel voor 12 maanden met 25% verlaagde naar CAD 3,00. De in Toronto verhandelde aandelen sloten woensdag op CAD 2,89.

Bolands schatting voor het kwartaal was 3 cent per aandeel, 2 cent hoger dan het daadwerkelijke resultaat.

“Hoewel de afgelopen kwartalen uitdagender waren – als gevolg van de moeilijkere omstandigheden in de sector – blijft de strategische evaluatie het overkoepelende thema. Dat gezegd hebbende, de groeivertraging van de laatste tijd is aanzienlijk geweest”, bericht The Globe and Mail over de opmerkingen van Boland over de downgrade.

“Hoewel de strategische herziening zou kunnen leiden tot een stijging ten opzichte van de huidige niveaus, verwachten we dat het aandeel negatief zal worden beïnvloed als er geen oplossing komt. Bovendien verwachten we dat het management de vooruitzichten in de nabije toekomst zou kunnen verminderen, wat het aandeel verder onder druk zou kunnen zetten. Om deze redenen downgraden we ECN.”

Samen met Boland verlaagde Jeff Fenwick, analist van Cormark Securities, zijn koersdoel op het nieuws van CAD 3,25 naar CAD 2,75. Fenwick heeft een ‘market perform’-rating op ECN-aandelen.

Volgens Boland was één positief punt in het eerste kwartaal afkomstig van de Triad Financial Services-eenheid, die via een netwerk van dealers en fabrikanten gefabriceerde woningleningen (MH) verstrekt.

Triad verkoopt in het tweede kwartaal van 2023 $ 110 miljoen aan MH-leningen aan institutionele beleggers. Het zal in de daaropvolgende maanden nog eens $ 190 miljoen verkopen totdat het $ 300 miljoen heeft verkocht.

Door deze voornamelijk variabele renteleningen aan institutionele beleggers te ontlasten, worden de financieringskosten verlaagd en krijgt Triad meer originatiecapaciteit.

Fonds kopen

Ondertussen blijkt uit door Fintel verzamelde gegevens dat een aantal fondsbeheerders de afgelopen weken ECN-aandelen hebben opgekocht.

Met name de besluitvormers van het beleggingsfonds Vanguard Total International Stock Index Fund (VS: VGTSX) kochten 2,71 miljoen aandelen tegen een gemiddelde geschatte prijs van $ 2,61.

Portefeuillemanagers bij Private Capital Management, LLC pakten volgens de gegevens 15,78 miljoen aandelen tegen een gemiddelde prijs van $ 3,22. Dat duwde ECN naar de bovenste rij van de holdings-heatmap, met een portefeuilleverdeling van 3,81%.

In afwachting van augustus

ECN Capital werd onafhankelijk toen het in 2016 werd afgesplitst van Element Fleet Management (CA: EFN, VS: ELEEF). Hudson, CEO van ECN, richtte Element op in 2011. Element blijft de grootste pure-play wagenparkbeheerder ter wereld, volgens Finpedia.

In 2021 ECN verkocht zijn Service Finance-bedrijf, dat leningen voor woningverbetering verstrekte, aan Truist Financial (VS: TFC) voor $ 2 miljard, bijna zeven keer zoveel als het vier jaar eerder voor het bedrijf betaalde. Bovendien ontvingen de aandeelhouders van Element een speciaal dividend van $ 7,50 per aandeel uit de verkoop.

ECN is begin maart gestart met haar strategische heroriëntatie na blijk van belangstelling voor een of meer van haar activiteiten. Totdat ECN in augustus zijn bevindingen van de strategische evaluatie en de resultaten van het tweede kwartaal van 2023 rapporteert, kunnen beleggers verwachten dat zijn aandelen onder druk blijven staan en relatief volatiel blijven.

Source: https://buystocks.co.uk/news/ecn-capitals-ongoing-strategic-review-weighs-on-stock/