Home » News » Aandelen stuiteren na een zware uitverkoop nu de Amerikaanse inflatie afkoelt.

Aandelen stuiteren na een zware uitverkoop nu de Amerikaanse inflatie afkoelt.

News Team
Europese aandelen en Amerikaanse aandelenfutures herstelden zich vrijdag nadat de markten zich stabiliseerden na een week waarin mondiale aandelen met bijna 2% zijn gedaald, terwijl de dollar weer terrein won ten opzichte van de yen.
Er was weinig grote reactie op gegevens waaruit bleek dat de Amerikaanse index van de persoonlijke consumptieve bestedingen, de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve, in juni licht afkoelde tot 2,5% op jaarbasis. De weddenschappen van handelaren op twee of drie renteverlagingen door de Fed dit jaar bleven intact.

De S&P 500-futures stegen met 0,72%, nadat de index (.SPX) donderdag voor de derde dag op rij daalde, wat een daling van 1,9% betekent voor de week tot nu toe.

De futures voor de door technologie beladen Amerikaanse Nasdaq-index – die de afgelopen twee weken met 7% is gedaald – stegen met 1%.
Ondertussen steeg de Europese STOXX 600-index (.STOXX), die het hele continent bestrijkt, met 0,58% en lag op koers om de week 0,4% hoger af te sluiten, na een verlies van 2,7% vorige week.
De aandelenmarkten – die op recordhoogtes ooit handelden – hebben de afgelopen twee weken gezien hoe oude favorieten wat aantrekkingskracht hebben verloren en andere zich hebben hersteld, nadat enkele koelere Amerikaanse economische cijfers de hoop hadden gewekt dat de Federal Reserve binnenkort de rente zou verlagen.

Beleggers hebben kleinere bedrijven opgepikt die nauwer verbonden zijn met de economie en getroffen worden door de financieringskosten. Tegelijkertijd hebben ze populaire kunstmatige-intelligentiegames zoals Nvidia (NVDA) achter zich gelaten,, waardoor de mondiale aandelen (.MIWD00000PUS) deze week met 1,7% zijn gedaald.
“De manier waarop we (deze week) kunnen beschrijven is een afbouw van de consensus longposities in groei- en AI-aandelen en een afbouw van consensus long carry-posities”, zegt Max Kettner, hoofdstrateeg multi-asset bij HSBC.

Analisten zeiden dat de betere prestatie van Europese aandelen deze week vergeleken met hun Amerikaanse aandelen deel uitmaakte van de rotatie uit grote technologienamen.
Andere aandelenmarkten vonden vrijdag ook houvast, met de Duitse DAX-index (.GDAXI), die 0,46% steeg en de Britse FTSE 100 (FTSE), 1% hoger.

De Japanse Nikkei (.N225) daalde van de ene op de andere dag met 0,53%, terwijl de Hang Seng (.HSI) uit Hongkong met 0,1% steeg.

De rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties daalde na de inflatie lichtjes naar 4,221%. De rente op kortere termijn, die gevoeliger is voor renteverwachtingen, daalde en lag op koers om de week 10 basispunten lager te eindigen.

De YEN GLIPT TERUG

De Japanse yen, die deze week ongeveer 1,8% is gestegen, daalde van een hoogste punt in twaalf weken, toen beleggers even pauzeerden in de aanloop naar de rentebesluiten van de Bank of Japan en de Federal Reserve van aanstaande woensdag.

De dollar steeg voor het laatst 0,3% ten opzichte van de yen op 154,39.
Ondertussen was de index die de dollar volgt ten opzichte van zes andere grote valuta weinig veranderd op 104,36, terwijl de euro heel lichtjes hoger stond op $1,0857.

De yen werd omhoog gedreven door de verwachtingen dat de Fed zou kunnen verlagen terwijl Japan de rente de komende maanden verhoogt, en door vermoedelijke interventie van de BOJ eerder deze maand.
De rally kwam deze week op stoom toen beleggers hun lang aangehouden weddenschappen op de yen lieten varen, waardoor ze gedwongen werden de Japanse munt terug te kopen.
Gegevens van donderdag waaruit bleek dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal sterker groeide dan verwacht, hielpen de rally van de yen te kalmeren, maar veranderden weinig aan de verwachtingen van traders over twee of drie Fed-verlagingen dit jaar, te beginnen in september.
Kettner van HSBC zei dat sterke winstrapporten van Amazon (AMZN), Apple (AAPL) en Microsoft (MSFT) volgende week de verkoop van aandelen zouden kunnen tegenhouden. “Tot die tijd kunnen de markten wat nerveus blijven.”
De olieprijzen daalden, terwijl de mondiale Brent-prijs voor ruwe olie met 0,67% daalde naar $81,82 per vat.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-bounce-after-heavy-sell-off-as-us-inflation-cools/