Home » News » Aandelen trackrecorddag op Wall St, dollar breidt verliezen uit

Aandelen trackrecorddag op Wall St, dollar breidt verliezen uit

News Team

De aandelenmarkten herstelden zich donderdag en de dollar breidde de verliezen uit nadat de Amerikaanse Federal Reserve had aangegeven volgend jaar de rente te gaan verlagen.

De stijging in de regio volgde op een recorddag op Wall Street, waar traders een veelgevraagde versoepeling van de centrale bank toejuichten nu de Amerikaanse inflatie daalt.

Na ruim een jaar van bezuinigingen erkenden besluitvormers op hun laatste bijeenkomst van het jaar dat zij de strijd tegen de stijgende prijzen aan het winnen waren en bespraken zij wanneer zij het roer moesten omgooien naar een soepeler monetair beleid.

De Fed hield de rente zoals verwacht op het hoogste niveau in 22 jaar en zei dat het besluit beleidsmakers in staat stelt te bepalen “de omvang van eventuele aanvullende beleidsverstevigingen die passend kunnen zijn”.

De toevoeging van ‘any’, die afwezig was in het besluit van november, was ‘een erkenning dat we denken dat we waarschijnlijk op of nabij de piekrente voor deze cyclus zitten’, zei Fed-chef Jerome Powell tegen verslaggevers.

Ambtenaren publiceerden ook hun ‘dot plot’ van de toekomstige rente, waarin in 2024 met 75 basispunten werd verlaagd – meer dan in september aangegeven.

Handelaren rekenen op een bezuiniging van 140 basispunten voor het komende jaar, aldus Bloomberg News.

Powell zei dat, hoewel de voorspellingen niet in steen gebeiteld waren, beleidsmakers hadden gesproken over wanneer ze de teugels moesten gaan loslaten.

“Dat begint in zicht te komen en is duidelijk een onderwerp van discussie in de wereld en ook een discussie voor ons tijdens onze bijeenkomst van vandaag”, zei hij.

Kellie Wood van Schroders zei: ‘De Fed heeft een vroeg kerstcadeau aan de markten bezorgd.

“De volgende stap is een bezuiniging en de markten anticiperen nu op een snellere en scherpere versoepelingscyclus.”

Het nieuws veroorzaakte een bullish stijging op Wall Street, waarbij de Dow Jones eindigde op een recordhoogte van ruim 37.000 punten, terwijl de S&P 500 sloot op het hoogste punt in bijna twee jaar.

Staatsobligaties – gezien als een leidraad voor de toekomstige rentetarieven – werden sterker, met een tienjaarsrente op het laagste punt in vier maanden, onder de vier procent.

De opgewekte stemming zette zich voort in Azië, waar Hong Kong, Sydney, Seoul, Singapore, Taipei, Manilla, Bangkok, Mumbai en Jakarta allemaal stegen.

Londen en Parijs rallyden op de open dag, terwijl Frankfurt op een recordhoogte opende.

Maar Shanghai zakte in door de aanhoudende zorgen over de worstelende Chinese economie.

Goud bleef boven de $2.000 na een opleving als reactie op het Fed-nieuws van woensdag.

Tokio daalde ook, deels dankzij een sterkere yen, die woensdag ongeveer 1,8 procent steeg ten opzichte van de dollar.

De Japanse munt verbeterde op een gegeven moment tot 140,97 per dollar, het hoogste niveau in meer dan vier maanden, voordat hij licht daalde.

De bijeenkomst van de Bank of Japan volgende week staat volop in de belangstelling voor forexbeleggers, hoewel de recente speculatie dat zij haar ultra-soepele beleid zal verlaten de afgelopen dagen is vervaagd.

Japanse handelaren hielden ook de politieke crisis in de gaten die premier Fumio Kishida overspoelde, nadat drie ministers waren afgetreden vanwege een groot corruptieschandaal binnen de regerende partij.

De dollar trok zich over de hele linie terug, terwijl de euro en het pond nieuwe kracht genoten.

De Amerikaanse futures bevonden zich opnieuw op positief terrein.

Terwijl beleggers in een koopstemming zijn, waarschuwde Paul McSheaffrey van KPMG China: ‘Ik denk niet dat dit moet worden opgevat als een teken dat de rente op korte termijn zal dalen.

‘De Fed zal er zeker van willen zijn dat ze de inflatie echt onder controle heeft voordat ze de rente verlaagt.’

De olieprijzen zetten hun rally voort nadat uit gegevens bleek dat de Amerikaanse voorraden waren gedaald ten opzichte van de week ervoor.

Ze bevinden zich echter nog steeds rond het laagste niveau in zes maanden, als gevolg van zorgen over de stijgende productie en de afnemende vraag, vooral vanuit China.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-track-record-day-on-wall-st-dollar-extends-losses/