Home » News » Aandelenmarkt vandaag: Dow keldert 643 punten terwijl de rente op staatsobligaties stijgt

Aandelenmarkt vandaag: Dow keldert 643 punten terwijl de rente op staatsobligaties stijgt

Groeiaandelen behoorden vandaag tot de grootste verliezers toen de rente op staatsobligaties steeg.

De aandelen gingen maandag fors in de uitverkoop, terwijl de 10-Year Treasury Yield bleef stijgen. Het rendement op deze nauwlettend gevolgde staatsobligatie steeg met 4 basispunten tot 3,029% en markeerde daarmee de eerste trip boven de drempel van 3% sinds eind juli. (Een basispunt is een honderdste van een procentpunt).

Onzekerheid over de tijdlijn van de renteverhoging van de Federal Reserve – met name de “hoe lang?” en “met hoeveel?” verhalen – schrikt beleggers af, met commentaar vorige week van centrale bankfunctionarissen die op de bijeenkomst in september wezen op het potentieel voor een derde opeenvolgende stijging van 75 basispunten.

“Uiteraard zijn alle ogen later in de week gericht op Jackson Hole en in het bijzonder op de verschijning van Fed-voorzitter Jerome Powell”, zegt Craig Erlam, senior marktstrateeg bij OANDA, leverancier van valutagegevens. Powell zal vrijdagochtend een toespraak houden op het jaarlijkse symposium van de centrale bank in Wyoming. “Dit platform is in het verleden gebruikt om belangrijke aankondigingen te doen en dus zitten handelaren elk jaar op het puntje van hun stoel voor het geval er deze keer weer een nieuwe komt.”

De verkoop van vandaag was breed gespreid, waarbij de sector cyclische consumentengoederen (-2,7%) een enorme daling kende te midden van zwakte in Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN, -3,6%) en Tesla Inc (NASDAQ: TSLA, -2,3%). Ook groeiaandelen in de sectoren technologie (-2,8%) en communicatiediensten (-2,9%) werden hard geraakt.

Wat de belangrijkste indices betreft: de Nasdaq Composite zakte met 2,6% tot 12.381, de S&P 500-Index daalde met 2,1% tot 4.137 en de Dow Jones Industrial Average verloor 1,9% tot 33.063.

Ander nieuws op de beurs vandaag:

  • De small-cap Russell 2000 steeg met 2,1% tot 1.915.
  • De Amerikaanse futures op ruwe olie daalden 0,6% tot $90,23 per vat.
  • Goudfutures daalden 0,8% tot $ 1.748,40 per ounce, hun zesde achtereenvolgende daling.
  • Bitcoin daalde 1,4% tot $21.049,05. (Bitcoin wordt 24 uur per dag verhandeld; hier vermelde prijzen zijn vanaf 16.00 uur).
  • AMC Entertainment Holdings Inc (NYSE: AMC) kelderde met 42% nadat collega-bioscoopketen Cinemark zei dat het faillissement kon aanvragen. De daling in AMC valt samen met de recente uitverkoop in mede-meme-aandelen Bed Bath & Beyond Inc (NASDAQ: BBY, -16,2%), die vandaag ook scherp lager eindigde.
  • Signify Health Inc (NYSE: SGFY) was een zeldzame plons van groen in de handel van maandag en won 32,1%. In het weekend wees een rapport in The Wall Street Journal op verschillende potentiële bieders voor de thuiszorgaanbieder, waaronder CVS Health Corp (NYSE: CVS, -1,6%) en Amazon.com, Inc. (NASDAQ: AMZN).

Er wacht investeerders weer een grote week

De prijsactie van vandaag laat zien dat de zomerse dagen nog niet op de aandelenmarkt zijn gekomen, en er is deze week genoeg op de tap die de volatiliteit in aandelen verder zou kunnen aanwakkeren. Naast nieuws over de terugtocht in Jackson Hole van de Fed, zullen beleggers ook de laatste updates horen over productie, huisvesting, BBP in het tweede kwartaal en inflatie.

We krijgen ook nog een reeks bedrijven die hun financiële kwartaalrapporten vrijgeven. Tot dusverre waren, “de aandelenmarkten dit winstseizoen tot dusverre verheugd over de algemene resultaten die ‘beter waren dan gevreesd’,” zegt Chris Haverland, wereldwijde aandelenstrateeg bij Wells Fargo Investment Institute. “De omzet van de S&P 500 Index groeide met meer dan 13%, terwijl de winst per aandeel (EPS) met bijna 8% groeide”, zegt Haverland, eraan toevoegend dat “63% van [S&P 500-componenten] de verkoopverwachtingen overtrof en 76% de winstverwachtingen.”