Home » News » Amerikaanse student maakt $ 110 miljoen winst met handel in meme stock Bed Bath & Beyond

Amerikaanse student maakt $ 110 miljoen winst met handel in meme stock Bed Bath & Beyond

Jake Freeman, 20, vergaarde een groot belang in de noodlijdende Amerikaanse retailer van huishoudelijke artikelen voordat de aandelenkoers steeg.

Een 20-jarige Amerikaanse universiteitsstudent heeft een winst van $ 110 miljoen (£ 91 miljoen) gemaakt met een weddenschap van één maand op het meme-aandeel Bed Bath & Beyond Inc (NASDAQ: BBBY).

Jake Freeman en zijn familie kochten in juli bijna 5 miljoen aandelen in de worstelende Amerikaanse retailer van huishoudelijke artikelen voor minder dan $ 5,50 per aandeel voor een totale uitgave van ongeveer $ 25 miljoen.

Na een stijging van bijna 500% van de aandelen, aangewakkerd door intens geklets over de aandelen op Reddit-prikborden, waaronder verschillende berichten van Freeman, verkocht hij ze voor meer dan $ 130 miljoen – wat de enorme winst kristalliseerde.

Ze stegen dinsdag tot $ 28, toen naar verluidt Freeman het grootste deel van zijn inzet had verkocht. De aandelen van Bed Bath & Beyond, die worden verhandeld op de ticker BBY, daalden woensdag naar $ 23 en daalden donderdag met nog eens 14% in pre-market trading naar $ 19,70.

Meme-aandelen zijn aandelen die onafhankelijk van het succes van een bedrijf stijgen, dankzij de hype op prikborden en sociale media. Ze werden begin vorig jaar bekend toen aandelen in noodlijdende bedrijven zoals het Amerikaanse retailbedrijf GameStop Corp. (NYSE: GME) een hoge vlucht namen, deels gedreven door een campagne om hedgefondsen te bestraffen die wedden dat hun waarde zou dalen.

Hoewel die aandelen uiteindelijk terugzakten, heeft de trend van de meme-aandelen deze zomer een opleving gekend, waarbij de aandelen van BBBY de leiding hadden.

Freeman, een student toegepaste wiskunde en economie aan de Universiteit van Zuid-Californië, zei dat hij “geschokt” was door de snelheid van de stijging van het aandeel.

“Zo’n venijnige rally naar boven had ik zeker niet verwacht”, vertelde Freeman in een interview aan de Financial Times. “Ik dacht dat dit een toneelstuk van zes maanden zou worden… Ik was echt geschokt dat het zo snel omhoog ging.”

Freeman, die regelmatig stage heeft gelopen bij het New Jersey hedge fund Volaris Capital, zei dat hij het handelssucces vierde door met zijn ouders te gaan eten in de buitenwijken van New York City waar ze wonen.

De student, die op een gegeven moment meer dan 6,2% van BBY bezat via zijn Freeman Capital Management-fonds volgens de deponeringen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zei dat hij het belang van $ 25 miljoen had opgehaald van vrienden en familie. Zijn oom is Scott Freeman, een voormalig farmaceutisch directeur die helpt bij het beheer van het FCM-fonds.

Toen zijn belang in BBBY vorige maand werd onthuld, schreef hij aan de raad van bestuur van het bedrijf dat de winkelier “voor zijn voortbestaan met een existentiële crisis te maken had”. “Om haar voortbestaan te bewerkstelligen, moet BBBY haar cash-burn rate verlagen, haar kapitaalstructuur drastisch verbeteren en geld ophalen”, zei hij in de brief volgens een kopie die bij de SEC is ingediend.

Tegelijkertijd stelde hij zichzelf voor aan leden van de BBB Reddit-pagina met een bericht met de titel BBBY een kans geven. ‘Hallo allemaal, ik ben Jake Freeman,’ zei hij. “Ik denk echt dat het voorgestelde plan van FCM waarschijnlijk een geweldige kans biedt voor BBY om te slagen. Het zorgt voor ‘buy-buy-time’.”

Freeman vertelde Redditors dat hij “sinds 14 jaar in de financiële sector heeft gewerkt en al sinds mijn 12e geïnteresseerd is in financiën”. Hij zei dat hij vooral geïnteresseerd was in “het planaire isoperimetrieprobleem onder Gaussiaanse maatstaf”.

Toen hij 16 was, schreef hij mee aan een paper genaamd Irreducible Risks of Hedging a Bond with a Default Swap.

BBBY-aandelen daalden woensdag tijdens de handel na sluitingstijd nadat Ryan Cohen, voorzitter van GameStop en aandeelhouder van 12%, had bekendgemaakt dat hij van plan was zijn volledige belang te verkopen.