Home » News » Alibaba-aandelen dalen met 4% nadat voormalig CEO de cloudafdeling verlaat

Alibaba-aandelen dalen met 4% nadat voormalig CEO de cloudafdeling verlaat

News Team

Alibaba (NYSE: BABA) maakte het besluit van Zhang om de eenheid te verlaten bekend in een interne brief aan het personeel van Reuters, waarin mede-oprichter Eddie Wu de waarnemend CEO en voorzitter van de eenheid werd.

Zhang droeg zoals gepland zondag ook de rol van groeps-CEO over aan Wu.

De eenheid is China’s grootste cloudprovider met een marktaandeel van 34%, zei onderzoeksadviesbureau Canalys in juni.

Het huisvest ook de DAMO Academy, Alibaba’s onderzoeksafdeling voor chips en kunstmatige intelligentie, en zal naar verwachting in mei volgend jaar worden afgesplitst van Alibaba als onderdeel van de herstructurering van de groep.

Zhang had voorheen gelijktijdig leiding gegeven aan zowel de groep als de cloudintelligentie-eenheid, en het bedrijf kondigde in juni aan dat hij zijn groepsrollen zou verlaten om zich volledig op de cloudactiviteiten te concentreren.

Li Chengdong, hoofd van de op e-commerce gerichte denktank van de in Beijing gevestigde Haitun-denktank, zei dat het vertrek van Zhang op een persoonlijke beslissing leek en kwam omdat Alibaba Cloud te maken krijgt met toenemende concurrentie van staatstelecommunicatiebedrijven en Huawei Technologies, evenals met een strenger regelgevingsklimaat. .

“Alibaba Cloud heeft wat terrein verloren bij klanten van de overheid en staatsbedrijven, die voorheen een bolwerk voor het bedrijf waren”, aldus Li.

“Tijdens zijn leiderschapsperiode zijn de activiteiten van Alibaba Cloud ondanks zijn inspanningen niet significant verbeterd. Zhang realiseerde zich waarschijnlijk dat de uitdagingen waarmee de matige groei van Alibaba Cloud te maken kreeg, verder gingen dan wat hij als individuele leidinggevende kon beïnvloeden of controleren.”

Li zei dat hij het vertrek van Zhang niet als een grote impact op de noteringsplannen van Alibaba Cloud zag, aangezien dit uiteindelijk zou afhangen van de bedrijfsprestaties van de eenheid.

Alibaba zei dat het het spin-offplan zou blijven uitvoeren onder een afzonderlijk, nog aan te stellen managementteam.

Vey-Sern Ling, algemeen directeur van Union Bancaire Privee, zei dat hij de ontwikkeling als positief beschouwt, omdat Alibaba en de cloudactiviteiten hierdoor met een “schone lei” kunnen beginnen.

Met betrekking tot de aandelenkoers merkte hij op dat de macro- en geopolitieke zorgen over China ook wogen.

Alibaba zei in zijn brief dat Zhang zal blijven bijdragen aan Alibaba door ‘zijn expertise op een andere manier te kanaliseren’, en dat het 1 miljard dollar zal investeren in een technologiefonds dat Zhang zou oprichten.

Alibaba gaf Zhang ook een emeritustitel, een primeur in zijn geschiedenis.

Analisten schatten de cloud-eenheid op een waarde van $41 miljard tot $60 miljard, maar hebben gezegd dat de enorme hoeveelheid gegevens die zij beheert, deze in het vizier van toezichthouders in binnen- en buitenland zou kunnen brengen.

De aandelen van Alibaba daalden maar liefst 4,4% naar HK$86,85, het laagste sinds 23 augustus.

Source: https://buystocks.co.uk/news/alibaba-shares-slide-4-after-former-ceo-quits-cloud-unit/