Home » News » Amazon-aandelen knallen na winstdaling.

Amazon-aandelen knallen na winstdaling.

News Team

Amazon (AMZN) rapporteerde over het eerste kwartaal winsten die zowel bovenaan als onderaan de schattingen van Wall Street overtroffen, waardoor de aandelen van de retailgigant woensdag in de voorbeurshandel met ongeveer 2% stegen.

Aangedreven door de sterke resultaten van zijn cloud computing-segment, zette Amazon een golf van Big Tech-resultaten voort die vooral Wall Street hebben verrast, zelfs nu beleggers hun aandacht verleggen naar de conclusie van de beleidsvergadering van de Fed in mei op woensdag.

De netto-omzet steeg met 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot $143,3 miljard, zo meldde Amazon dinsdag laat, waarmee de verwachtingen van analisten van $142,6 miljard werden overtroffen, volgens gegevens van Bloomberg. De stijging werd veroorzaakt door een stijging van 16% in de omzet van Amazon Web Services (AWS), waarvan Amazon zegt dat het op koers ligt om jaarlijks $100 miljard te genereren.

Het bedrijf rapporteerde een gecorrigeerde winst per aandeel van $0,98, terwijl de consensusverwachtingen $0,83 bedroegen.

Net als zijn concurrenten Microsoft en Alphabet hanteert Amazon zijn macht in zijn cloud computing-activiteiten om een voorsprong te verwerven op de opkomende AI-markt. AI-tools vereisen enorme hoeveelheden gegevens en verwerkingskracht om grote taalmodellen en hun toepassingen te trainen en uit te voeren, waarbij ze afhankelijk zijn van cloudproviders om essentiële infrastructuur te leveren.

Amazon CFO Brian Olsavsky zei tijdens een telefoongesprek met verslaggevers naar aanleiding van het rapport dat de totale kapitaaluitgaven dit jaar naar verwachting “zinvol” zullen stijgen van bijna $50 miljard in 2023, gedreven door hogere infrastructuurkosten om de groei van AWS te ondersteunen.

Amazon ziet een sterke vraag aan de AWS-kant, waarbij klanten zich aanmelden voor langere deals met grotere verplichtingen, waarvan vele met generatieve AI-componenten, zei hij.

Reclame leverde opnieuw een sterke bijdrage aan de omzetgroei in het eerste kwartaal. Het bedrijf voldeed aan de verwachtingen van analisten van $11,8 miljard, een stijging van 24% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Zelfs toen Amazon verblindde door de groei van al zijn activiteiten, vertoonden de vooruitzichten enkele tekenen van een mogelijke terugval in de consumentenbestedingen.

“Wat we zien is een beetje een voortzetting van wat we in voorgaande kwartalen hebben gezegd. Klanten in de VS zijn zeer attent op hun uitgaven. Ze zoeken naar deals. Ze handelen naar beneden”, zei Olsavsky. “En die trend lijkt zich in het tweede kwartaal voort te zetten.”

Amazon verwachtte dat de netto-omzet in het tweede kwartaal tussen de $144 miljard en $149 miljard zou uitkomen, wat iets lager is dan de schattingen van analisten van $150,2 miljard, volgens gegevens van Bloomberg.

Het rapport van Amazon kwam een week nadat zijn cloudrivaal en AI-concurrent Microsoft (MSFT) een indrukwekkend kwartaal boekte en de verwachtingen overtrof wat betreft de kracht van zijn cloud computing-activiteiten. De markt juichte nog luider vanwege de resultaten van Google-moederbedrijf Alphabet (GOOG), die zowel op het hoogste als op het onderste niveau een outperformance boekten en een nieuw dividend aankondigden, het nieuwste in een trend onder technologiegiganten.

Amazon, dat zichzelf heeft gepositioneerd als AI-leider, is een andere speler in de race om marktaandeel te claimen en nieuwe consumentendiensten te lanceren. In maart verhoogde Amazon zijn investeringen in de AI-startup Anthropic en stortte er nog eens 2,75 miljard dollar in, waardoor het investeringstotaal op 4 miljard dollar kwam.

De aandelen van Amazon, die zich in februari bij de Dow Jones Industrial Average (^DJI) voegden, zijn dit jaar met ongeveer 20% gestegen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/amazon-stock-pops-after-earnings-beat/