Home » News » Wall St daalt in de aanloop naar het oordeel van de Fed na scherpe cijfers over de arbeidskosten.

Wall St daalt in de aanloop naar het oordeel van de Fed na scherpe cijfers over de arbeidskosten.

News Team

De belangrijkste indices van Wall Street daalden dinsdag, omdat er voorzichtigheid heerste in de aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve en omdat sterker dan verwachte arbeidskosten duidden op een aanhoudende inflatie.

De arbeidskosten in de VS stegen in het eerste kwartaal als gevolg van een stijging van de lonen en uitkeringen, wat de stijging van de inflatie aan het begin van het jaar bevestigt, die waarschijnlijk een langverwachte renteverlaging later in 2024 zal vertragen.

“Dit zegt ongeveer genoeg dat de Fed zeer terughoudend zal zijn met het verlagen van de kortetermijnrente in 2024 en dat dit een voorspelbare impact heeft gehad op de aandelenmarkt”, zegt Hugh Johnson, hoofdeconoom bij Hugh Johnson Economics.

“Het neemt de renteverlagingen niet echt van tafel, maar het betekent wel dat dit cijfer zeker niet gaat helpen.”

De gegevens komen vooruit op de tweedaagse bijeenkomst van het Federal Reserve Open Market Committee (FOMC) later op de dag, waarbij de markten zich concentreerden op het rentebesluit en de opmerkingen van voorzitter Jerome Powell.

De geldmarkten verwachten grotendeels dat de Amerikaanse centrale bank woensdag de rente zal handhaven, terwijl ze dit jaar ongeveer 30 basispunten (bps) aan renteverlagingen inprijst, vergeleken met de ongeveer 150 basispunten die begin 2024 werden geschat, aldus LSEG gegevens.

Op het gebied van de winst verloor GE HealthCare 9,6% nadat het bedrijf in medische apparatuur de omzetverwachtingen voor het eerste kwartaal niet had verwacht, terwijl McDonald’s met 0,9% daalde omdat het voor het eerst in twee jaar de winstverwachtingen niet had gehaald.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat 3M won 3,8% na een beter dan verwachte kwartaalwinst, terwijl Eli Lilly 7,6% steeg nadat de medicijnfabrikant zijn winstverwachting voor het hele jaar had verhoogd.

PayPal steeg met 2% nadat de betalingsgigant zijn gecorrigeerde winstvoorspelling voor het hele jaar had verhoogd.

Amerikaanse aandelen hebben een moeilijke april achter de rug, omdat de hoge inflatiecijfers de weddenschappen op renteverlagingen scherp terugtrokken, terwijl de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten en de winstupdates ook bijdroegen aan de volatiliteit.

Alle drie de Amerikaanse aandelenindexen staan klaar om hun eerste maandelijkse verlies in zes maanden te boeken.

Ondertussen kwam het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april uit op 97, tegen de verwachtingen van 104 in.

Om 10:01 uur (ET) daalde de Dow Jones Industrial Average met 216,96 punten, of 0,57%, naar 38.169,13, de S&P 500 daalde met 6,86 punten, of 0,13%, naar 5.109,31, en de Nasdaq Composite daalde met 11,93 punten, of 0,07. %, op 15.971,15.

Negen van de elf S&P 500-sectoren noteerden lager, waarbij rentegevoelige sectoren zoals nutsbedrijven en vastgoed tot de zwaarst getroffen sectoren behoorden.

Tesla daalde met 2,7% na een stijging van 15% tijdens de vorige sessie, na een bericht dat CEO Elon Musk twee senior executives had ontslagen en van plan is nog eens honderden werknemers te ontslaan.

Globe Life verloor 2,7% nadat shortseller Viceroy Research een shortpositie tegen de verzekeraar had onthuld.

Er waren meer dalende emissies dan de vooruitstrevende beleggers, met een ratio van 3,41 tegen 1 op de NYSE en een ratio van 2,04 tegen 1 op de Nasdaq.

De S&P-index noteerde 15 nieuwe hoogtepunten in 52 weken en vijf nieuwe dieptepunten, terwijl de Nasdaq 23 nieuwe hoogtepunten en 58 nieuwe dieptepunten noteerde.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-st-falls-in-lead-up-to-fed-verdict-after-hot-labor-costs-data/