Home » News » Amazon doet eerste investering in klimaattechnologie voor directe luchtafvang

Amazon doet eerste investering in klimaattechnologie voor directe luchtafvang

News Team

E-commercegigant Amazon.com (NASDAQ: AMZN) doet zijn eerste investering in directe luchtafvangtechnologie, die emissies uit de atmosfeer verwijdert, door zich ertoe te verbinden om over een periode van tien jaar 250.000 ton verwijderingskredieten te kopen, zei het dinsdag.

Amazon zal de credits kopen van de 1PointFive direct air capture (DAC)-fabriek in Texas, die wordt ontwikkeld door de dochteronderneming Oxy Low Carbon Ventures van oliemaatschappij Occidental, en zal deze gebruiken om de klimaatdoelstelling van een netto nul-koolstofuitstoot in 2040 te helpen verwezenlijken.

Het bedrijf heeft geen financiële details over de deal bekendgemaakt, maar ontwikkelaars van DAC-technologie hebben gezegd dat verwijderingskredieten momenteel in de middelhoge tot hoge driecijferige cijfers in dollars per ton kosten.

Veel wetenschappers zijn van mening dat het jaarlijks onttrekken van miljarden tonnen kooldioxide aan de atmosfeer, door gebruik te maken van de natuur of technologie, de enige manier is om de doelstellingen te halen die zijn vastgelegd in het VN-klimaatakkoord van Parijs om de klimaatverandering te beteugelen, omdat er nog steeds zoveel emissies worden gegenereerd door het gebruik van koolstofdioxide. van fossiele brandstoffen.

Projecten die koolstofdioxide (CO2) uit de lucht zuigen, kunnen verwijderingskredieten genereren die vervolgens door bedrijven kunnen worden gekocht en gebruikt om de uitstoot te helpen compenseren die ze niet in hun bedrijf kunnen terugdringen.

Hoewel de technologische oplossingen nog lang niet zijn bewezen tegen een prijs en schaal die een wereldwijde uitrol mogelijk zouden kunnen maken, hebben technologiegiganten steeds meer steun verleend aan DAC. Microsoft (NASDAQ: MSFT) tekende vorige week een meerjarige overeenkomst voor de aankoop van 315.000 ton met de Amerikaanse projectontwikkelaar Heirloom.

De CO2-voetafdruk van Amazon voor 2022 bedroeg 71,27 miljoen ton kooldioxide-equivalent, inclusief Scope 3-emissies, die indirect worden gegenereerd uit bronnen die het bedrijf niet controleert of bezit, zoals de uitstoot die wordt gegenereerd door personeel dat naar het werk vliegt.

Jamey Mulligan, hoofd van de koolstofneutralisatiewetenschap en -strategie bij Amazon, zei dat een ‘alle hens aan dek’-aanpak nodig was om de technologie op te schalen.

“We moeten heel snel een enorme schaal bereiken. 1PointFive en Occidental (NYSE: OXY) beschikken over aanzienlijke kennis, deskundigheid en ervaring die nodig zijn om industriële installaties als deze op te schalen”, zei hij.

Sommige groene groepen hebben kritiek geuit op de rol van oliemaatschappijen bij het ontwikkelen van installaties om kooldioxide te verwijderen.

Het 1PointFive-project was een van de twee grootschalige DAC-‘hubs’ die vorige maand werden geselecteerd voor de grootste subsidies van het Amerikaanse ministerie van Energie die beschikbaar zijn voor de technologie.

Mulligan zei dat Amazon zich richt op het terugdringen van zijn eigen uitstoot en het opschalen van het gebruik van hernieuwbare energie, maar waarschijnlijk ook een portfolio van koolstofcompensaties zal gebruiken, waaronder die van op de natuur gebaseerde projecten, om zijn netto nuldoelstelling te helpen bereiken.

Source: https://buystocks.co.uk/news/amazon-makes-first-investment-in-direct-air-capture-climate-technology/