HomeNewsAmerikaanse aandelen dalen bij dreiging van rentestijgingen

Amerikaanse aandelen dalen bij dreiging van rentestijgingen

News Team

De aandelenmarkten in de VS sloten maandag lager uit bezorgdheid dat de centrale bank van het land door zal gaan met verdere renteverhogingen.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei dat de verhogingen zouden doorgaan in een poging om het tempo van de stijgende prijzen in te dammen.

De Dow Jones Industrial Average, de technologie-zware Nasdaq en S&P 500-indexen sloten allemaal lager.

De inflatie in de VS staat op het hoogste punt van vier decennia en de Amerikaanse economie is twee kwartalen op rij gekrompen.

Die mijlpaal zou in veel landen worden beschouwd als een economische recessie, maar wordt niet als zodanig geclassificeerd in de VS, die aanvullende gegevens gebruikt om die oproep te doen.

De val van maandag zorgde voor scherpe verliezen op vrijdag toen de heer Powell een bijeenkomst van centrale bankiers op het Jackson Hole Economic Symposium in Wyoming vertelde dat de Amerikaanse Fed “krachtig” zou optreden om de inflatie te beheersen, hoewel dit “enige pijn” zou veroorzaken voor huishoudens en bedrijven.

Hij zei: “Het herstellen van prijsstabiliteit zal enige tijd vergen en vereist een krachtig gebruik van onze instrumenten om vraag en aanbod beter in evenwicht te brengen.”

“Hoewel hogere rentetarieven, tragere groei en zachtere arbeidsmarktomstandigheden de inflatie zullen doen dalen, zullen ze ook huishoudens en bedrijven pijn doen. Dit zijn de ongelukkige kosten van het terugdringen van de inflatie. Maar als de prijsstabiliteit niet wordt hersteld, zou dat veel meer pijn betekenen.”

Maandag sloot de Dow Jones 0,57% lager, de S&P 500 0,67% lager en de Nasdaq 1,02%.

De daling volgt op een scherpe daling op Wall Street op vrijdag, waarbij alle drie de benchmarks ruim 3% lager stonden. De Nasdaq noteerde zijn slechtste dagelijkse prestatie sinds juni.

Technologieaandelen Apple Inc (NASDAQ: AAPL), Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) en Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) daalden allemaal tussen 1,07% en 1,37% bij het sluiten van de handel op maandag.

Beleggers vrezen dat als de economische groei hapert, een hogere rente de kans op een recessie vergroot.

“Beleggers accepteren het idee dat de Fed de inflatie serieus wil nemen”, zegt Rod von Lipsey, directeur van UBS Private Wealth Management.

De centrale bank heeft de afgelopen maanden de rente verhoogd als reactie op de stijgende prijzen. Hogere tarieven maken lenen duurder voor particulieren en bedrijven, wat zowel de economische groei als de inflatie zou kunnen vertragen.

De Federal Reserve verhoogde in juli haar beleidsrente met 0,75 procentpunt en mikte op een bandbreedte van 2,25% tot 2,5%. In maart was de belangrijkste rentevoet van de Federal Reserve bijna nul.