Home » News » Amerikaanse aandelen stijgen licht; Fed-sprekers in de schijnwerpers.

Amerikaanse aandelen stijgen licht; Fed-sprekers in de schijnwerpers.

News Team

De Amerikaanse aandelenkoersen stegen woensdag licht en stabiliseerden zich op recordhoogtes. De nadruk lag hierbij op de komende signalen over de Federal Reserve en de rentetarieven.

Om 09:35 ET (13:35 GMT) steeg de Dow Jones Industrial Average met 35 punten, ofwel 0,1%, de S&P 500 klom met 7 punten, ofwel 0,1%, terwijl de NASDAQ Composite 20 punten, ofwel 0,1% won.

Powell-adres, PCE-gegevens in focus

De S&P 500 en de DJIA bereikten dinsdag recordhoogtes, waarmee het optimisme voortduurt dat ontstond na de forse renteverlaging door de Fed van vorige week.

Maar beleggers hielden woensdag even adem, vooral nadat uit een rapport van de Conference Board bleek dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september onverwacht daalde vanwege zorgen over de gezondheid van de arbeidsmarkt.

Ook het aantal bouwvergunningen groeide in augustus minder hard dan verwacht, zo bleek woensdag uit cijfers. Dit leidde eveneens tot zorgen over de huizenmarkt in het land.

Verschillende Fed-functionarissen zullen de komende dagen toespraken houden, met name voorzitter Jerome Powell op donderdag, en zij zullen waarschijnlijk meer aanwijzingen geven over de plannen van de bank om de rente te verlagen.

Woensdag staat gouverneur Adriana Kugler van de Federal Reserve in de schijnwerpers.

De Fed verlaagde vorige week de rente met 50 basispunten en kondigde de start van een versoepelingscyclus aan. Analisten verwachten dat deze de rente dit jaar met in totaal 125 basispunten kan verlagen.

De PCE-prijsindexgegevens, de favoriete inflatiemeter van de Fed, worden vrijdag gepubliceerd en zullen waarschijnlijk een rol spelen in de plannen van de centrale bank voor de rentetarieven.

Nvidia koelt af na een sterke sessie

De aandelen van de grote aanbieder van kunstmatige intelligentie Nvidia (NASDAQ: NVDA) stegen met 1,1%. Daarmee zette het bedrijf de positieve sessie van dinsdag voort, nadat er berichten waren dat CEO Jensen Huang klaar was met de verkoop van Nvidia-aandelen, nadat hij in het kader van een handelsplan voor meer dan 700 miljoen dollar aan aandelen had verkocht.

De aandelenverkoop van Huang had het vertrouwen in het bedrijf enigszins ondermijnd, vooral nadat de kwartaalresultaten niet aan de hoge verwachtingen voldeden en het bedrijf vertragingen meldde bij de ontwikkeling van geavanceerde AI-chips.

Ruwe olie geeft winst terug

De olieprijzen daalden woensdag, omdat handelaren de waarschijnlijke impact van nieuwe monetaire stimuleringsmaatregelen van de grootste importeur China opnieuw inschatten.

Om 09:35 ET daalde het Brent-contract met 0,9% tot $ 73,83 per vat, terwijl de Amerikaanse ruwe-olie futures (WTI) 1,1% lager noteerden op $ 70,78 per vat.

Beide benchmarks stegen dinsdag met iets minder dan 2% nadat China zijn nieuwste spervuur aan stimuleringsmaatregelen onthulde. Volgens Reuters hebben handelaren echter opgemerkt dat er mogelijk meer hulp nodig is om de economische vooruitzichten voor ‘s werelds grootste importeur van ruwe olie te verbeteren.

De dalende Amerikaanse ruwe olievoorraden boden enige steun aan de markt, aangezien gegevens van het American Petroleum Institute dinsdag lieten zien dat de ruwe olievoorraden vorige week met 4,34 miljoen vaten daalden. Officiële cijfers van de Energy Information Administration worden later in de sessie verwacht.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-edge-higher-fed-speakers-in-spotlight/