Home » News » Amerikaanse aandelen worden negatief te midden van economische cijfers en de Nvidia-hype verdwijnt.

Amerikaanse aandelen worden negatief te midden van economische cijfers en de Nvidia-hype verdwijnt.

News Team

Amerikaanse aandelen werden donderdag negatief, nadat het enthousiasme over de kwartaalresultaten van Nvidia Corp (NVDA) vervaagde en robuuste economische gegevens de zorgen over een langer monetair beleid aanwakkerden. De rente op Amerikaanse staatsobligaties werd na de cijfers hoger.

Alle drie de grote Amerikaanse aandelenindices kenden tijdens de middaghandel een neerwaarts momentum, waarbij technologieaandelen de enige winst boekten onder de elf belangrijkste sectoren van de S&P 500. “De markt staat op een recordhoogte, de waarderingen zijn hoog en we komen uit het suikerhoogtepunt van het Nvidia-rapport van woensdagavond”, zegt Ross Mayfield, beleggingsstrategieanalist bij Baird in Louisville, Kentucky.

“Je hebt het gezien na Fed-rapporten, je hebt het gezien na een handvol echt belangrijke gegevenspublicaties – en ik denk dat het hetzelfde is met de NVIDIA-inkomsten – je krijgt dit eerste soort pop of uitverkoop die verband houdt met de eerste reactie, en dan verteert de markt het, en herkalibreert het naar waar de verwachtingen waren”, voegde Mayfield eraan toe. Halfgeleideraandelen kregen een adrenalinekick van Nvidia, de megacap-chipmaker die voorop loopt op het gebied van AI-optimisme, toen het bedrijf de kwartaalomzet boven verwachting voorspelde en een aandelensplitsing aankondigde.

Op economisch vlak bleek uit het Flash PMI-onderzoek van S&P Global dat de Amerikaanse bedrijfsactiviteit sneller is gegroeid dan economen in mei hadden voorspeld. De gegevens worden in de eerste plaats bekeken door de lens van de Fed, de timing van de eerste renteverlaging en de vraag of de centrale bank de inflatie kan beteugelen zonder een recessie te veroorzaken.

“Flash PMI kwam heter binnen dan verwacht, wat een veer in de hoed van haviken stak”, voegde Mayfield eraan toe. “Dus het denken is verschoven van Nvidia naar het denken over rentetarieven en ‘langer hoger’.” De Dow Jones Industrial Average daalde 609,91 punten, of 1,54%, naar 39.061,13, de S&P 500 verloor 44,34 punten, of 0,84%, naar 5.262,67. en de Nasdaq Composite daalde 96,85 punten, of 0,58%, naar 16.704,70.

Europese aandelen moesten eerdere winsten inleveren om slechts nominaal hoger te eindigen, omdat het optimisme over de sterke voorspelling van Nvidia werd getemperd door verlaagde verwachtingen voor renteverlagingen. De pan-Europese STOXX 600-index steeg met 0,07% en de MSCI-index voor aandelen over de hele wereld daalde met 0,65%.

Aandelen uit opkomende markten verloren 0,44%. MSCI’s breedste index van aandelen uit de regio Azië-Pacific buiten Japan sloot 0,4% lager, terwijl de Japanse Nikkei 1,26% steeg. De rente op Amerikaanse staatsobligaties werd hoger nadat gegevens erop wezen dat de Amerikaanse bedrijfsactiviteit is aangetrokken en dat de arbeidsmarkt krap blijft, wat het ‘hoger voor langer’-verhaal van de Fed ondersteunt.

Benchmark-obligaties met een looptijd van 10 jaar daalden voor het laatst met 32/11 in prijs en brachten 4,4767% op, tegen 4,434% laat op woensdag. De 30-jarige obligatie daalde voor het laatst met 17/32 in prijs en leverde 4,5816% op, tegen 4,55% laat op woensdag.

De dollar won terrein ten opzichte van een mandje van wereldvaluta’s na een reeks economische cijfers uit de VS en de eurozone. De dollarindex steeg met 0,14%, terwijl de euro met 0,16% daalde naar $1,0804.

De Japanse yen verzwakte 0,06% ten opzichte van de dollar op 156,89 per dollar, terwijl het Britse pond voor het laatst handelde op $1,2689, een daling van 0,20% op de dag. De prijzen voor ruwe olie maakten eerdere winsten ongedaan en bereikten daarmee hun vierde opeenvolgende sessie, omdat het idee dat de rente langer dan verwacht restrictief zou blijven de mogelijkheid deed toenemen om de Amerikaanse vraag te verzwakken.

Amerikaanse ruwe olie daalde met 0,90% en kwam uit op $76,87 per vat, terwijl Brent zich op $81,36 per vat vestigde, een daling van 0,66% op de dag. De goudprijs daalde naar het laagste niveau in één week in de nasleep van de publicatie van de Fed-notulen.

Spotgoud daalde met 1,8% naar $2.335,19 per ounce.

Source: https://buystocks.co.uk/news/u-s-stocks-turn-negative-amid-economic-data-and-nvidia-hype-fades/