Home » News » Amerikaanse en Europese aandelen negeren daling Nvidia en stijgen dankzij hoop op renteverhoging.

Amerikaanse en Europese aandelen negeren daling Nvidia en stijgen dankzij hoop op renteverhoging.

News Team

De Amerikaanse en Europese beurzen stegen donderdag, omdat beleggers de daling van de aandelen van chipgigant Nvidia negeerden en hun aandacht weer richtten op de verwachting van lagere rentetarieven.

Frankfurt bereikte een nieuw record en ook Parijs en Londen sloten hoger.

De belangrijkste Amerikaanse aandelenindexen stegen allemaal, terwijl Nvidia daalde nadat de techgigant winstcijfers rapporteerde die niet aan de torenhoge verwachtingen voldeden.

Na sluiting van de Amerikaanse beurs op woensdag meldde Nvidia dat de omzet in het tweede kwartaal meer dan verdubbeld is tot 30 miljard dollar, maar wel in een lager tempo dan in voorgaande kwartalen. Ook de winst is verdubbeld tot 16,5 miljard dollar.

Nvidia is een graadmeter geworden voor de technologiesector vanwege zijn grote rol in de ontwikkeling van AI-chips. De aandelen van het bedrijf zijn sinds het begin van het jaar met meer dan 150 procent gestegen en zijn goed voor een derde van de winst van de brede S&P 500-index.

Ondanks de indrukwekkende winstcijfers daalden de aandelen van Nvidia woensdagavond in de nabeurshandel met maar liefst acht procent. Sommige handelaren hadden gehoopt op nog betere resultaten en maakten daar gebruik van om winst te maken op de recente winsten.

De aandelen van Nvidia (NVDA) daalden donderdagmiddag in New York met ongeveer drie procent.

“Beleggers zijn verwend en verwachten dat Nvidia niet alleen aan de verwachtingen voldoet, maar deze zelfs overtreft”, aldus onafhankelijk analist Stephen Innes.

Strateeg Joe Mazzola van Charles Schwab zei dat de bredere markt de terugval van Nvidia deels negeerde omdat vrijwel alle bedrijven die onlangs winstcijfers rapporteerden, waaronder Nvidia, de verkoopprognoses van analisten hebben overtroffen.

– Terug naar tarieven –

Handelaren richten zich nu op een reeks economische indicatoren die licht kunnen werpen op de mogelijke omvang van de verwachte renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank volgende maand.

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, gaf de markten vorige week een steuntje in de rug toen hij verklaarde dat de centrale bank eindelijk bereid was om de leenkosten te verlagen. Deze liggen op het hoogste niveau in 23 jaar.

Donderdag lieten overheidscijfers zien dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal sterker groeide dan aanvankelijk werd gedacht. De groei bedroeg op jaarbasis 3,0 procent, tegenover 2,8 procent in een eerdere schatting.

Volgens Bret Kenwell, Amerikaans beleggingsanalist bij eToro, hielp het BBP-rapport om “beleggers ervan te overtuigen dat de economie niet op een economische klif balanceert”.

Ondanks de herziening “is het onwaarschijnlijk dat de Fed haar plannen om de rente te verlagen zal wijzigen tijdens de vergadering van volgende maand, nadat voorzitter Powell duidelijk heeft gemaakt dat het tijd is om het beleid te verschuiven naar lagere rentes”, zei hij.

Andere cijfers van donderdag lieten zien dat de Amerikaanse werkloosheidsclaims vorige week licht daalden. Beleggers zullen vrijdag kijken naar de favoriete inflatiemeter van de Fed en volgende week naar belangrijke banengegevens.

In Europa meldde Duitsland dat de inflatie in augustus daalde tot 1,9 procent. Dit is het laagste niveau in meer dan drie jaar en blijft binnen de doelstelling van twee procent van de ECB.

Nu Spanje ook een lagere inflatie meldt en andere landen in de eurozone naar verwachting hetzelfde zullen doen, “is de weg vrij voor een renteverlaging in september”, aldus Franziska Palmas, senior econoom voor Europa bij Capital Economics.

De Frankfurt DAX bereikte een intraday-record van 18.936 punten en sloot 0,7 procent hoger op 18.912,57 punten.

Eerder sloot Tokio vlak, steeg Hongkong en daalden Shanghai, Taiwan en Seoul.

Aziatische technologiebedrijven behoorden tot de slechtste presteerders na de resultaten van Nvidia, waarbij chipfabrikanten het zwaar te verduren kregen.

SK Hynix daalde in Seoul met meer dan vijf procent, terwijl Samsung ook met meer dan drie procent daalde.

Het in Taipei genoteerde TSMC, een belangrijke producent van halfgeleiders, daalde met meer dan twee procent.

De olieprijzen stegen nadat ze de afgelopen twee sessies waren gedaald vanwege de hernieuwde zorgen over de Libische leveringen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-european-stocks-shrug-off-nvidia-slump-to-rise-on-rate-hopes/