Asterion en Telefonica onderzoeken de verkoop van de Spaanse IT-infrastructuurgroep – bronnen
De eigenaren van Nabiax, een in Madrid gevestigde exploitant van computerdatacenters, onderzoeken een verkoop van de groep die het zou kunnen waarderen op bijna 1 miljard euro ($ 1,12 miljard), vertelden mensen die bekend zijn met de zaak aan Reuters.
Infrastructuurfonds Asterion Industrial Partners, dat 80% van Nabiax bezit, heeft bankiers van BBVA en Citigroup ingeschakeld om de interesse in hun belang te peilen, zeiden de mensen, die spraken op voorwaarde van anonimiteit.
Junior partner Telefonica kan ook zijn belang van 20% verkopen als onderdeel van een deal, zeiden ze.
Een verkoopproces zal naar verwachting na de zomerstop van start gaan, voegde een van de mensen eraan toe. De plannen kunnen echter nog worden gewijzigd of geschrapt, waarschuwden de mensen.
Datacenters zijn faciliteiten die IT-systemen en applicaties hosten. Investeerders voelen zich aangetrokken tot deze activa, aangezien het gebruik van gegevens groeit en bedrijven hun IT-infrastructuur uitbesteden.
In april nam Brookfield Infrastructure de Franse datacentergroep Data4 over in een deal die het bedrijf zou hebben gewaardeerd op bijna 3,5 miljard euro, inclusief schulden.
Naast de voortdurende consolidatie in de sector, komt de mogelijke verkoop van Nabiax ook voort uit de inspanningen van Madrid om meer dan 6 miljard euro aan investeringen aan te trekken om zichzelf te vestigen als datacenterhub.
Asterion richtte Nabiax op in 2019 door de overname van 11 datacenters van Telefonica in Spanje en Latijns-Amerika.
In maart verkocht de groep zijn Latijns-Amerikaanse activiteiten aan het Britse infrastructuurfonds Actis, met het oog op de focus op zijn thuismarkt.
Volgens een persbericht destijds mikt het op 120 megawatt geïnstalleerd vermogen in Spanje in de komende jaren.
Een verkoop van Nabiax zou Telefonica kunnen helpen schulden af te lossen, een focus voor de Spaanse telecomgigant.
Telefonica (NYSE: TEF) heeft haar inspanningen om de schulden af te bouwen versneld door niet-kernactiva te verkopen, zoals de torendivisie en belangen in sommige Latijns-Amerikaanse bedrijven.