Home » News » Aziatische aandelen dalen na een nederlaag op Wall Street terwijl Big Tech slipt

Aziatische aandelen dalen na een nederlaag op Wall Street terwijl Big Tech slipt

News Team

Aziatische aandelen daalden tijdens de donderdagochtendhandel, waarbij de benchmark van Tokio op een gegeven moment meer dan 1.000 punten verloor, nadat het pessimisme toesloeg na een duikvlucht op Wall Street.

Amerikaanse aandelenindexen leden hun grootste verliezen sinds 2022 nadat winstrapporten van Tesla en Alphabet het momentum van Wall Street’s waanzin rond kunstmatige intelligentie-technologie hielpen wegzuigen.

In Azië verloor de Japanse benchmark Nikkei 225 in de vroege handel 2,7% naar 38.118,49. De Australische S&P/ASX 200 verloor 1,1% tot 7.876,60. De Zuid-Koreaanse Kospi daalde 1,9% naar 2.705,41. De Hang Seng uit Hong Kong daalde 1,2% naar 17.101,45, terwijl de Shanghai Composite 0,8% daalde naar 2.879,78.

Van de technologieaandelen in de regio daalde Samsung Electronics met 2%, terwijl Nintendo bijna 2% daalde. Tokyo Electron kelderde bijna 5%.

De winstverwachtingen voor Amerikaanse bedrijven in het algemeen zijn hooggespannen, maar vooral voor de kleine groep aandelen die bekend staat als de ‘Magnificent Seven’. Alphabet, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia en Tesla moeten krachtige groei blijven realiseren nadat ze verantwoordelijk waren voor het grootste deel van de recordcijfers van de S&P 500 dit jaar.

“Het negatieve sentiment werd verergerd door tegenvallende inkomsten van Google en Tesla, voorafgaand aan andere belangrijke rapporten van de ‘Magnificent Seven’ in de komende weken. De technologiesector zou vandaag in Azië onder zware druk kunnen staan”, zegt Anderson Alves van ActivTrades.

De recentelijk sterker wordende yen, die zich heeft hersteld van de handel boven de 160 Japanse yen ten opzichte van de dollar eerder deze maand, werkt ook negatief voor sommige Japanse bedrijven, die worden gedomineerd door exporteurs.

De aandelen van Toyota Motor Corp. daalden in de ochtendhandel met 2%, terwijl de Sony Group met 4% daalde.

In de valutahandel daalde de Amerikaanse dollar van 153,89 yen naar 152,80 yen. De euro kostte $1,0844, weinig veranderd ten opzichte van $1,0841.

Op Wall Street daalde de S&P 500 met 2,3%, voor de vijfde daling in de afgelopen zes dagen, en sloot op 5.427,13. De Dow Jones Industrial Average daalde 1,2% naar 39.853,87, en de Nasdaq-index daalde 3,6% naar 17.342,41.

De winstrapporten van Tesla en Alphabet waren geen rampen, maar riepen wel vragen op bij beleggers over de vraag of de voorjaarsresultaten van andere zwaargewichten op de markt achter zouden kunnen blijven bij de verwachtingen, zegt Sam Stovall, hoofdbeleggingsstrateeg bij CFRA.

“Hoeveel teleurstellingen zullen we waarschijnlijk tegenkomen? Laten we misschien eerst verkopen en later vragen stellen.”

Tesla was een van de zwaarste aandelen op de markt en kelderde met 12,3% na een winstdaling van 45% voor het voorjaar, en de winsten bleven achter bij de voorspellingen van analisten.

Tesla is een van de meest waardevolle bedrijven van Wall Street geworden, niet alleen vanwege zijn elektrische voertuigen, maar ook vanwege zijn AI-initiatieven, zoals een robotaxi. Volgens analisten van UBS onder leiding van Joseph Spak is dat een lastige business om er waarde aan toe te kennen, en de “uitdaging is dat het tijdsbestek en de waarschijnlijkheid van succes niet duidelijk zijn.”

Bij Alphabet kan het geduld van investeerders met de grote AI-investeringen van het bedrijf intussen ook afnemen.

Alphabet daalde met 5%, hoewel het voor het laatste kwartaal een betere winst en omzet boekte dan verwacht. Analisten wezen op enkele zwakke punten, waaronder een zwakkere groei van de advertentie-inkomsten voor YouTube dan verwacht.

De grotere uitdaging voor Alphabet was wellicht eenvoudigweg de mate waarin de aandelen zich al met bijna 50% in de twaalf maanden tot en met dinsdag hebben hersteld, dankzij de verwachtingen voor aanhoudende groei.

De Russell 2000-index van kleinere aandelen was in zeven van de afgelopen tien dagen met minstens 1% gestegen, maar daalde woensdag met 2,1%.

Kleinere aandelen waren aan het stijgen toen de rendementen op staatsobligaties daalden vanwege de verwachting dat de inflatie voldoende vertraagt om de Federal Reserve in september te laten beginnen met het verlagen van de belangrijkste rente.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties was woensdag gemengd, nadat voorlopige gegevens erop wezen dat de Amerikaanse bedrijfsactiviteit weer aan het krimpen is in de productiesector, maar blijft groeien in de dienstensector.

De algemene gegevens duidden op een ‘Goudlokje’-scenario, waarbij de economie niet zo heet is dat ze opwaartse druk uitoefent op de inflatie, maar ook niet zo koud dat ze in een recessie terechtkomt. Maar Chris Williamson, hoofdbedrijfseconoom bij S&P Global Market Intelligence, zei dat er ook potentieel zorgwekkende signalen onder de oppervlakte liggen, waaronder de toegenomen onzekerheid rond de verkiezingen in november.

Het rendement op de 10-jarige staatsobligatie steeg van 4,25% eind dinsdag naar 4,28%.

Het probleem voor Wall Street is dat zelfs als meer aandelen zouden stijgen, ze dat meer zullen moeten doen dan de Big Tech-aandelen dalen vanwege de enorme invloed van de groep.

Nvidia daalde bijvoorbeeld 6,8%. Dat was niet zo steil als de daling van Tesla, maar het was nog steeds het zwaarste gewicht op de S&P 500, omdat de totale marktwaarde hoger is dan die van Tesla. Een beweging van 1% voor Nvidia levert meer impact op de index dan een beweging van 1% voor welk bedrijf dan ook behalve Microsoft of Apple.

In de energiehandel verloor de Amerikaanse benchmark ruwe olie 36 cent tot $77,23 per vat. Brent-olie, de internationale standaard, daalde met 37 cent naar $81,34 per vat.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-dive-after-a-wipeout-on-wall-street-as-big-tech-skids/