Aziatische aandelen dalen ondanks herstel op Wall Street, terwijl investeerders wachten op volgende stappen in handelsoorlogen.
Aziatische aandelen noteerden donderdag overwegend lager, ondanks een herstel op Wall Street, aangewakkerd door bemoedigende berichten over de Amerikaanse consumentenprijzen.
Amerikaanse futures daalden en de olieprijzen veranderden nauwelijks.
Chinese markten daalden terwijl investeerders wachtten op de volgende stappen in de handelsoorlog van president Donald Trump. De Hang Seng Index van Hongkong daalde 0,7% tot 23.426,80, terwijl de Shanghai Composite Index 0,4% verloor tot 3.357,02.
De Nikkei 225 in Tokio steeg 0,5% tot 37.014,82.
De Kospi in Zuid-Korea daalde 0,1% tot 2.573,05. In Australië verloor de S&P/ASX 200 0,4% tot 7.756,10.
De Taiwanese Taiex verloor 0,4% en de Sensex in India steeg lichtjes met 0,1%. De SET in Bangkok daalde met 0,1%.
Op woensdag steeg de S&P 500 met 0,5% tot 5.599,30 na een verschuiving tussen een vroege winst van 1,3% en een later verlies. De onrustige handel kwam een dag nadat de index kortstondig meer dan 10% onder zijn hoogste punt aller tijden van vorige maand daalde.
De Dow Jones Industrial Average maakte ook een flinke sprong, maar sloot met een verlies van 0,2% op 41.350,93. De Nasdaq Composite steeg met 1,2% tot 17.648,45.
Uit het inflatierapport blijkt dat de prijzen voor Amerikaanse consumenten vorige maand minder zijn gestegen dan economen hadden verwacht.
Bedrijven in de sector voor kunstmatige intelligentie (AI) waren de beste in de winst. Ze herstelden nadat AI-aandelen onlangs in elkaar waren gestort vanwege zorgen dat de koersen te hoog zouden zijn gestegen.
Nvidia klom 6,4% om zijn verlies voor het jaar tot nu toe terug te brengen tot 13,8%. Servermaker Super Micro Computer steeg 4% en GE Vernova, dat helpt AI-datacenters van stroom te voorzien, won 5,1%.
Tesla van Elon Musk, waarvan de prijs sinds medio december meer dan gehalveerd was, steeg met 7,6%. Dit is de eerste stijging op rij in bijna een maand.
Maar meer aandelen in de S&P 500 daalden dan stegen. Tot de zwaarst getroffen bedrijven behoorden bedrijven die pijn zouden kunnen voelen vanwege Trumps handelsoorlog.
Brown-Forman, het bedrijf achter de whisky van Jack Daniel’s, daalde met 5,1% en Harley-Davidson daalde met 5,7%.
Amerikaanse bourbon en motorfietsen behoren tot de producten die de Europese Unie met haar eigen tarieven op Amerikaanse producten aanpakt. De maatregelen waren een reactie op Trumps 25% tarieven op staal en aluminium die eerder op de dag van kracht werden.
Canada reageerde ook met aangekondigde importheffingen op Amerikaans gereedschap, sportuitrusting en andere producten.
“We betreuren deze maatregel ten zeerste”, zei EU-voorzitter Ursula von der Leyen. “Tarieven zijn belastingen. Ze zijn slecht voor het bedrijfsleven en nog slechter voor de consument.”
De vraag die boven Wall Street hangt, is hoeveel pijn Trump de economie zal laten lijden door middel van tarieven en ander beleid.
Zelfs als Trump uiteindelijk kiest voor mildere tarieven, kan er nog steeds schade worden aangericht. De duizelingwekkende stortvloed aan aan-en -uit-aankondigingen over tarieven is al begonnen het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten en bedrijven te ondermijnen door de onzekerheid te vergroten. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Amerikaanse huishoudens en bedrijven minder uitgeven, wat de economie schaadt.
Dinsdag zei Trump bijvoorbeeld dat hij de aangekondigde importheffingen van 25% op Canadees staal en aluminium zou verdubbelen, maar later op de dag trok hij deze weer in nadat een Canadese provincie had beloofd een vergeldingsmaatregel te laten vallen waar Trump woedend over was geworden.
Verschillende Amerikaanse bedrijven zeggen dat ze al een gedragsverandering bij hun klanten zien.
Delta Air Lines daalde met 3%, wat de daling van 7,3% ten opzichte van de voorgaande dag nog eens versterkt. De luchtvaartmaatschappij gaf aan dat de vraag naar korte boekingen voor haar vluchten afneemt.
Casey’s General Stores, het bedrijf uit Ankeny, Iowa dat bijna 2.900 gemakswinkels in 20 staten runt, bood enige bemoediging. De aandelen stegen met 6,2% nadat het een sterkere winst en omzet rapporteerde voor het laatste kwartaal dan analisten hadden verwacht, mede dankzij de sterke verkoop van warme broodjes en brandstof. Het hield ook zijn prognose voor de komende omzet dit jaar stabiel.
Het inflatierapport van woensdag kwam op een moment dat de zorgen toenamen dat Trumps tarieven de prijzen nog verder zouden opdrijven, omdat Amerikaanse importeurs de kosten doorberekenen aan hun klanten.
Het is ook nuttig voor de Federal Reserve, die vorig jaar de rente verlaagde om de economie te stimuleren. Dit jaar werd daar echter een pauze in geslagen, deels vanwege zorgen over de hardnekkig hoge inflatie.
In andere transacties vroeg op donderdag, verloor de Amerikaanse benchmark ruwe olie 11 cent tot $67,57 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, verloor 5 cent tot $70,90 per vat.
De Amerikaanse dollar daalde van 148,25 yen naar 147,88 Japanse yen. De euro steeg van 1,0887 naar 1,0889 dollar.