Home » News » Aziatische aandelen stijgen met focus op de Fed, terwijl de Chinese desinflatieproblemen wegen

Aziatische aandelen stijgen met focus op de Fed, terwijl de Chinese desinflatieproblemen wegen

News Team

De meeste Aziatische aandelen stegen maandag, zij het marginaal, toen beleggers deze week een reeks belangrijke bijeenkomsten van de centrale banken ondergingen, terwijl Chinese aandelen kelderden vanwege aanhoudende tekenen van desinflatie in het land.

Regionale markten hebben positieve signalen overgenomen van Wall Street, nadat de Amerikaanse aandelenindices vrijdag stegen na sterker dan verwachte arbeidsmarktgegevens. De uitkomst wees op enige veerkracht in de grootste economie ter wereld, hoewel er ook sprake was van minder kansen op vroegtijdige renteverlagingen door de Federal Reserve.

De Amerikaanse aandelenfutures stonden maandag vlak.

De Japanse Nikkei 225 presteerde het best onder zijn sectorgenoten, met een stijging van 1,6% toen hij zich herstelde van de steile verliezen van vorige week. Havikachtige signalen van de Bank of Japan hadden de lokale aandelen getroffen, hoewel het vooruitzicht van de relatief soepele monetaire omstandigheden in Japan beleggers nog steeds optimistisch hield over lokale aandelen.

De bredere Aziatische markten noteerden iets hoger, hoewel zorgen over China en voorzichtigheid vóór een bijeenkomst van de Federal Reserve deze week de winsten beperkt hielden. Hoewel algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente ongemoeid zal laten, zullen haar vooruitzichten voor 2024, vooral wanneer zij van plan is de rente te gaan verlagen, nauwlettend in de gaten worden gehouden.

De Australische ASX 200 steeg 0,2%, terwijl de Zuid-Koreaanse KOSPI 0,1% steeg. Naast de Fed zijn er ook rentebesluiten van de Bank of England, de Europese Centrale Bank en de Zwitserse Nationale Bank beschikbaar.

Chinese aandelen kelderen over het laagste niveau in vier jaar, terwijl de desinflatie aanhoudt

De Chinese Shanghai Shenzhen CSI 300-index daalde met 1,3% naar het zwakste niveau sinds begin 2019, terwijl de Shanghai Composite en de Hang Seng uit Hongkong ook vergelijkbare dalingen noteerden.

Uit gegevens die dit weekend zijn vrijgegeven, bleek dat de Chinese consumenteninflatie in november het snelste tempo in drie jaar daalde, terwijl de producenteninflatie voor de veertiende maand op rij daalde.

Uit de cijfers bleek dat de Chinese bestedingen niet aantrokken, ondanks aanhoudende liquiditeitsmaatregelen vanuit Peking – een trend die weinig goeds voorspelt voor de grootste economie van Azië. China kende nu al twee maanden op rij een desinflatie, wat een voorbode was van een kleine opleving van de economische activiteit in de komende maanden.

De inflatiecijfers volgden ook op verschillende gemengde economische cijfers over november, en leidden tot toenemende oproepen van beleggers om meer stimuleringsmaatregelen vanuit Peking.

Chinese aandelen waren dit jaar de slechtst presterende beurzen in Azië, te midden van aanhoudende negativiteit over de economie.

Indiase aandelen zullen zich terugtrekken van recordhoogtes

De futures voor de Indiase Nifty 50-index wezen maandag op een marginaal zwakke opening, waarbij beleggers meer winst zouden gaan vastleggen nadat de index vorige week een reeks recordhoogtes had bereikt.

De recente stijgingen van Indiase aandelen zorgden ervoor dat ze in de totale waardering de grens van $4 biljoen overschreden, en werden vooral gedreven door optimisme over de snelst groeiende grote economie ter wereld.

Een cruciale, cruciale staatsverkiezingsoverwinning voor de regerende BJP-partij, die haar voorbereidt op sterke prestaties bij de algemene verkiezingen in 2024, zorgde ook voor meer optimisme over de Indiase markten.

De focus ligt deze week nu op belangrijke gegevens over de consumenteninflatie, nadat de Reserve Bank had gewaarschuwd voor een mogelijke stijging van de inflatie tot en met november.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-rise-with-fed-in-focus-chinese-disinflation-woes-weigh/