Home » News » Aziatische aandelen stijgen naarmate de inflatie toeneemt en er staat een zware week voor de centrale banken op de loer

Aziatische aandelen stijgen naarmate de inflatie toeneemt en er staat een zware week voor de centrale banken op de loer

News Team

De meeste Aziatische aandelen stegen dinsdag licht, waarbij de Japanse markten positief handelden na de milde vooruitzichten van de Bank of Japan, terwijl voorzichtigheid ten aanzien van China en een hele reeks opkomende indicatoren traders gespannen hielden.

De markten waren grotendeels gefocust op de komende Amerikaanse consumentenprijsindexcijfers (CPI)-inflatie later op de dag, evenals op een rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, dat naar verwachting de toon zal zetten voor het Amerikaanse monetaire beleid in 2024.

De Japanse Nikkei 225-index behoorde tot de beter presterende indexen van de dag en boekte vanaf maandag sterke winsten, nadat volgens mediaberichten de BOJ zei dat zij weinig noodzaak zag om overhaast haar ultra-vergevingsgezinde beleid af te bouwen.

Uit de rapporten bleek dat het Japanse monetaire beleid voorlopig grotendeels soepel zal blijven, waardoor het land een uitschieter zal worden in een verder hoge renteomgeving. Dit idee was een belangrijke aanjager van een rally op de Japanse aandelenmarkt dit jaar.

De Japanse producenteninflatie steeg ook licht in november, zo bleek dinsdag uit gegevens, hoewel de uitkomst weinig deed om weddenschappen op een draai van de BOJ aan te moedigen.

Chinese aandelen gedempt na een volatiele sessie; Overheid koopt oplettend

De Chinese bluechip Shanghai Shenzhen CSI 300 schommelde rond het laagste punt in vijf jaar, terwijl de Shanghai Composite zich binnen een krappe bandbreedte bewoog. De Hong Kong Hang Seng-index steeg 0,8% na een herstel van vastgoedaandelen, te midden van de hoop op meer overheidssteun voor de belaagde sector.

Lokale aandelen waren maandag scherp gedaald nadat uit gegevens van het weekend bleek dat China in november verder in desinflatie afglijdt. Maar ze hadden een groot deel van de verliezen van die dag goedgemaakt, te midden van berichten dat Chinese staatsfondsen lokale op de beurs verhandelde fondsen opaten.

De rapporten komen op een moment dat Peking moeite heeft om de economische groei te ondersteunen en het vertrouwen van investeerders in het land te wekken, na een reeks sombere economische cijfers over november. Chinese aandelen behoren dit jaar ook tot de slechtste presteerders in Azië.

Een senior bankier van de Bank of America (NYSE: BAC) waarschuwde dat de Chinese vastgoedmarkt het komende jaar waarschijnlijk een belangrijk pijnpunt voor de economie zal blijven.

Zorgen over China zorgden ervoor dat de bredere Aziatische markten binnen een krappe bandbreedte handelden. De Australische ASX 200 steeg 0,5%, nadat gegevens begin december een milde verbetering van het consumentenvertrouwen lieten zien.

De Zuid-Koreaanse KOSPI steeg 0,4%, terwijl de Filippijnse aandelen 0,2% verloren nadat gegevens een buitensporige daling van de export in november aantoonden.

Indiase aandelen blijven stabiel rond recordhoogtes, ogen gericht op CPI-gegevens

De futures voor de Indiase Nifty 50-index wezen op een gedempte opening, nadat de index zich maandag had teruggetrokken van recordhoogtes.

De nadruk ligt grotendeels op de Indiase CPI-inflatiegegevens die later op de dag verschijnen, slechts enkele dagen nadat de Reserve Bank waarschuwde voor een mogelijke inflatiepiek.

Een hogere inflatie is een slecht voorteken voor de Indiase economie, die dit jaar tot de snelst groeiende grote wereldeconomieën behoort. Optimisme over deze groei was een sleutelfactor achter de recordhoogte van de Nifty in de afgelopen twee weken.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-creep-higher-as-inflation-central-bank-heavy-week-looms/