Home » News » Aziatische aandelen stijgen nadat de mondiale markten zijn gedaald door de uitverkoop van technologie.

Aziatische aandelen stijgen nadat de mondiale markten zijn gedaald door de uitverkoop van technologie.

News Team

Aziatische aandelen stegen woensdag vooral nadat de mondiale markten daalden, omdat traders hun winsten vasthielden na recente technologiegedreven rally’s.

Goudprijzen en bitcoin bereikten dinsdag een recordhoogte voordat de winsten werden teruggedraaid, terwijl de uitverkoop van sommige technologieaandelen veel markten over de hele wereld trof.

De drie belangrijkste indices van Wall Street daalden, waarbij de technologierijke Nasdaq de dag 1,7 procent lager eindigde, naar beneden getrokken door Apple (NASDAQ: AAPL) en Tesla (NASDAQ: TSLA).

De aandelen van Apple daalden na het nieuws dat de iPhone-verkopen in China begin dit jaar lager waren, wat diende als “een duidelijke herinnering aan de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China”, aldus Stephen Innes van SPI Asset Management in een notitie.

Terwijl de Amerikaanse aandelenindices dit jaar scherp zijn gestegen, waren de recente rally’s sterk afhankelijk van enkele megacapaandelen.

“Negatief nieuws over deze belangrijke spelers kan leiden tot een bredere terugval over het hele indexspectrum, vooral als de zorgen over de verkoop uit China komen, dat vanuit geografisch perspectief een flink deel van deze technologiegigant-inkomsten uitmaakt”, aldus Innes.

Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump wordt herkozen en aanzienlijke tarieven zou opleggen aan de Chinese import, zouden de handelsspanningen kunnen escaleren, voegde hij eraan toe.

“Amerikaanse technologie-investeerders zouden de prijs kunnen betalen.”

Dinsdag haperden de Aziatische markten nadat China zijn jaarlijkse parlementaire zitting had afgetrapt met een ambitieuze groeidoelstelling van vijf procent voor 2024.

Het cijfer is in lijn met de doelstelling van vorig jaar, maar ligt ver verwijderd van de groei met dubbele cijfers die jarenlang de op één na grootste economie ter wereld aandreef.

Handelaren waren teleurgesteld en de mondiale aandelen schommelden.

“De openingstoespraak van premier Li (Qiang) gisteren voor het Nationale Volkscongres geeft aan dat China op koers blijft, als het gaat om het afzien van grote stimuleringsmaatregelen”, aldus de economen Duncan Wrigley en Kelvin Lam van Pantheon Macroeconomics in een notitie.

Deskundigen hebben opgeroepen tot diepere interventies om de zwakke Chinese economie te helpen, die wordt geteisterd door een langdurige crisis in de vastgoedsector, een recordwerkloosheid onder jongeren en een mondiale vertraging die de vraag naar Chinese exporten ondermijnt.

Wrigley en Lam zeiden dat Beijing “de noodzaak om de groei en werkgelegenheid op de korte termijn te ondersteunen in evenwicht bracht met de wens om het groeimodel te verschuiven naar geavanceerde productie en weg van een overmatige afhankelijkheid van onroerend goed.”

Het land zal waarschijnlijk “voornamelijk afhankelijk zijn van begrotingssteun om de groei op een acceptabel niveau te houden, terwijl het monetaire beleid een accommoderende rol zal spelen, met slechts symbolische renteverlagingen”, voegde ze eraan toe.

Naast de NPC zullen beleggers zich woensdag en donderdag ook concentreren op de getuigenissen van het Congres van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, omdat zij op zoek zijn naar tekenen van wanneer de Amerikaanse centrale bank de rente zou kunnen gaan verlagen.

De meeste analisten verwachten dat de langverwachte renteverlagingen van de Fed later dit jaar zullen beginnen, omdat ambtenaren hun waarschuwing hebben geuit over een te snelle renteverlaging in afwachting van verdere inflatiegegevens.

Vrijdag verschijnen de Amerikaanse banencijfers.

De belangrijkste Nikkei-index van Tokio eindigde woensdag marginaal lager, terwijl Shanghai sloot.

De aandelen in Hong Kong veerden terug en stegen met 1,7 procent aan het slot, nadat ze de dag ervoor ruim twee procent lager waren geëindigd.

Sydney, Taipei, Wellington, Singapore, Bangkok en Jakarta stegen woensdag ook.

De aandelen in Seoul, Mumbai, Manilla en Kuala Lumpur waren lager.

Frankfurt en Parijs gingen lager open en Londen was vlak.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-advance-after-global-markets-fall-on-tech-sell-off/