Aziatische aandelen stijgen nadat Wall Street de beste dag in maanden bereikte en China goede cijfers rapporteert.
Aandelen stegen maandag in Azië nadat Amerikaanse aandelen stegen en hun beste dag sinds de verkiezingen in november bereikten en China sterkere dan verwachte fabriekscijfers rapporteerde.
Chinese functionarissen zouden later op de dag verslaggevers informeren over de pogingen van Beijing om consumenten meer te laten uitgeven. Economen zeggen dat consumenten meer moeten uitgeven om de economie uit het slop te halen, hoewel de meesten bredere, fundamentelere hervormingen hebben bepleit om meer vertrouwen te kweken en hun koopkracht te vergroten.
De Hang Seng in Hongkong steeg met 1,3% tot 24.276,64, en de Shanghai Composite-index steeg met 0,6% tot 3.429,30.
De industriële productie van China steeg in de eerste twee maanden van het jaar met bijna 6% ten opzichte van een jaar eerder en de detailhandelsverkopen stegen met 4%, zo meldde de overheid maandag. Maar ambtenaren meldden aanhoudende zwakte op de vastgoedmarkt, met dalende huizenprijzen en investeringen in onroerend goed met bijna 10% ten opzichte van een jaar eerder.
In Tokio steeg de Nikkei 225-index met 1,3% tot 37.539,36, terwijl de Kospi in Seoul met 1,7% steeg tot 2.608,68.
De Australische S&P/ASX 200 steeg met 0,6% tot 7.838,20 en de Taiex in Taiwan steeg met 0,9%. De SET in Bangkok ging tegen de trend in en daalde met 0,7%.
Vrijdag schoot de achtbaanrit op Wall Street weer omhoog, maar niet genoeg om de Amerikaanse markt te behoeden voor een vierde verliesweek op rij. Het is de langste verliesreeks sinds augustus.
De S&P 500 steeg met 2,1% een dag nadat de index meer dan 10% onder het record sloot voor de eerste ‘correctie’ sinds 2023. De index sloot op 5.638,94.
De Amerikaanse aandelenmarkt is snel gedaald sinds het een record vestigde minder dan een maand geleden. De laatste keer dat de index zo hard omhoog schoot was de dag na de verkiezing van president Donald Trump, toen Wall Street zich richtte op de voordelen van Trumps terugkeer naar het Witte Huis.
De Dow Jones Industrial Average klom 1,7% naar 41.488,19. De Nasdaq Composite steeg 2,6% naar 17.754,09.
Ulta Beauty steeg met 13,7% nadat de retailer van schoonheidsproducten een hogere winst voor het laatste kwartaal rapporteerde dan analisten hadden verwacht.
Winsten voor Big Tech-aandelen en bedrijven in de kunstmatige intelligentie-industrie hielpen ook de markt te ondersteunen. Dergelijke aandelen stonden het meest onder druk tijdens de recente uitverkoop nadat critici zeiden dat hun prijzen te hoog schoten in de waanzin rond AI.
Nvidia steeg met 5,3% en beperkte zijn verlies voor 2025 tot nu toe tot onder de 10%. Apple klom met 1,8% en beperkte zijn verlies voor de week, dat op een gegeven moment op weg was om het slechtste te worden sinds de COVID-crash van 2020.
Het hielp dat de Senaat maatregelen nam om een mogelijke gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid te voorkomen.
Maar de zwaarste onzekerheid blijft Trumps escalerende handelsoorlog. Daar is de vraag hoeveel pijn Trump de economie zal laten doorstaan door middel van tarieven en ander beleid om het land en de wereld opnieuw vorm te geven zoals hij wil. De president heeft gezegd dat hij productiebanen terug wil in de Verenigde Staten, samen met een kleinere Amerikaanse overheidswerkgelegenheid en andere fundamentele veranderingen.
Hoewel de aandelenkoersen mogelijk bijna zijn hersteld om rekening te houden met de tarieven die in april worden ingevoerd, zei Ma dat de zorgen over de omvang van de impact van bezuinigingen op de federale uitgaven op de economie “waarschijnlijk nog wel even zullen aanhouden”.
Amerikaanse huishoudens en bedrijven hebben al een daling in vertrouwen gemeld vanwege alle onzekerheden die zijn ontstaan door Trumps spervuur van aan-en-uit-tarievenaankondigingen en andere beleidsmaatregelen. Dat heeft geleid tot angst voor een terugval in de uitgaven die de energie uit de economie zou kunnen halen.
De zorgen lijken alleen maar te verergeren onder Amerikaanse huishoudens, volgens een voorlopige enquête die vrijdag werd vrijgegeven door de University of Michigan. De maatstaf voor consumentenvertrouwen daalde voor de derde maand op rij, voornamelijk vanwege zorgen over de toekomst in plaats van klachten over het heden. De arbeidsmarkt en de algehele economie zien er op dit moment relatief solide uit.
In andere transacties steeg de Amerikaanse benchmark ruwe olie maandagochtend met 48 cent tot $ 67,66 per vat in de elektronische handel op de New York Mercantile Exchange.
Brent-ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 49 cent tot $ 71,07 per vat.
De Amerikaanse dollar steeg van 148,81 yen naar 148,93 Japanse yen. De euro daalde van 1,0882 naar 1,0880 dollar.