Home » News » Aziatische aandelenkoersen kelderen nadat Trump de importtarieven voor auto’s verhoogt.

Aziatische aandelenkoersen kelderen nadat Trump de importtarieven voor auto’s verhoogt.

News Team

De aandelenkoersen daalden donderdag in Azië, met uitzondering van China, nadat president Donald Trump aankondigde dat hij 25% importheffingen op auto’s gaat heffen.

Trump zei dat hij de importheffingen op auto’s wilde verhogen om meer productie in de VS te stimuleren. De impact hiervan zal echter complex zijn, omdat Amerikaanse autofabrikanten en zelfs buitenlandse fabrikanten met fabrieken in de VS veel van hun onderdelen van over de hele wereld halen.

De Japanse benchmark Nikkei 225 verloor 1% tot 37.662,36.

Toyota Motor Corp. aandelen doken 3,2%, terwijl Honda Motor Co. aandelen 2,8% daalden. Nissan daalde 2,6%. Mazda Motor Corp. aandelen daalden 6,5%, terwijl die van Subaru Corp. bijna 6% daalden en Mitsubishi Motors Corp. 4% verloor.

De Japanse premier Shigeru Ishiba heeft geprobeerd Trump ervan te overtuigen Japan vrij te stellen van de hogere tarieven. Hij herhaalt zijn standpunt donderdag.

“Wij verzoeken dringend om geen tariefmaatregelen op Japan toe te passen”, vertelde hij aan verslaggevers.

Toen hem werd gevraagd naar mogelijke antwoorden, zei hij, zonder specifieke details te geven: “Alle opties zijn uiteraard onderhevig aan overweging.”

Ivan Espinosa, die op 1 april CEO wordt bij Nissan Motor Corp., vertelde verslaggevers eerder deze week dat de autofabrikant verschillende scenario’s overweegt, omdat wat Trump zou kunnen doen ‘vloeibaar’ is.

Toyota wilde geen commentaar geven.

De Kospi van Zuid-Korea daalde 1% tot 2.616,95. Koreaanse autofabrikanten voelden ook een koude rilling door Trumps aankondiging. De aandelen van Hyundai Motor Co. die in Seoul werden verhandeld, verloren 4,3%, terwijl de aandelen van Kia Corp. 3,9% daalden.

Aandelen in Groot-China, afgezien van Taiwan, waren hoger. De Hang Seng van Hong Kong steeg met 1% tot 23.711,97, terwijl de Shanghai Composite-index met 0,3% steeg tot 3.379,19.

Chinese autofabrikanten en onderdelenfabrikanten breiden hun verkopen wereldwijd uit, maar niet in de Verenigde Staten. De aangekondigde tarieven zouden dus indirect effect hebben.

Maar de Taiwanese benchmark, de Taiex, daalde met 1,5%.

In Australië daalde de S&P/ASX 200 met 0,6% tot 7.951,50.

De S&P 500 daalde 1,1% tot 5.712,20 en doorbrak daarmee een periode van kalmere handel. De Dow Jones Industrial Average schommelde van een winst van 230 punten in de ochtend naar een verlies van 132 punten, of 0,3%, en sloot op 42.454,79.

Zwakte voor Big Tech zorgde ervoor dat de Nasdaq Composite met 2% daalde, wat marktleider was, naar 17.889,01.

De groep dominante aandelen die bekendstaat als de “Magnificent Seven” stond centraal in de recente uitverkoop van de Amerikaanse aandelenmarkt, die eerder deze maand de S&P 500 10% onder zijn hoogste punt ooit bracht voor zijn eerste “correctie” sinds 2023. Big Tech was in eerdere jaren omhooggeschoten te midden van een razernij rond kunstmatige-intelligentietechnologie, en critici zeiden dat hun prijzen te snel stegen in vergelijking met hun toch al snelgroeiende winsten.

Nvidia daalde 6% en bracht het verlies voor het jonge jaar tot nu toe op 15,5%. Het was veruit het zwaarste gewicht op de S&P 500.

Andere AI-gerelateerde aandelen presteerden ook zwak, waaronder serverbouwer Super Micro Computer, dat 8,9% daalde, en energiebedrijven die AI-datacenters willen elektrificeren.

Tesla kampt met extra uitdagingen, waaronder zorgen dat politieke woede over zijn CEO, Elon Musk, de verkoop van de fabrikant van elektrische voertuigen zal schaden. Tesla daalde met 5,6% en breidde zijn verlies voor 2025 uit tot 32,6%.

Ook andere Amerikaanse autofabrikanten weigerden nadat Trump aankondigde dat hij tarieven op de import van auto’s zou aankondigen.

Amerikaanse autogiganten hebben hun productie al verspreid over Noord-Amerika na eerdere vrijhandelsovereenkomsten die de Verenigde Staten, Canada en Mexico omvatten. General Motors daalde met 3,1%. Ford Motor ging van een vroege winst naar een verlies en weer terug voordat het met 0,1% steeg.

Tot nu toe lijken de economie en de arbeidsmarkt solide te zijn, ondanks de verslechterende stemming onder consumenten en bedrijven.

Bestellingen voor machines, vliegtuigen en andere duurzame gefabriceerde producten groeiden onverwachts vorige maand, terwijl economen een krimp voorspelden. Maar een subset van de gegevens die als indicator voor investeringen door bedrijven worden gezien, sloeg om van groei naar krimp. Dat zou een signaal kunnen zijn dat bedrijven terughoudend zijn met uitgaven om te zien hoe tarieven uitpakken.

In de energiehandel steeg de Amerikaanse benchmark ruwe olie met 10 cent naar $ 69,75 per vat. Brent ruwe olie, de internationale standaard, steeg met 7 cent naar $ 73,13 per vat.

In de valutahandel daalde de Amerikaanse dollar van 150,54 yen naar 150,18 Japanse yen. De euro kostte $1,0776, een stijging ten opzichte van $1,0754.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-sag-after-trump-raises-tariffs-on-auto-imports/