Home » News » Beleggers zien nog steeds blauwe lucht in het verschiet voor Europese reisaandelen nu de hausse afneemt

Beleggers zien nog steeds blauwe lucht in het verschiet voor Europese reisaandelen nu de hausse afneemt

31 July 2023 Door News Team

Europese reisaandelen stuitten op enige winstneming toen het cijferseizoen van start ging en het extreme weer in juli toesloeg, maar veel beleggers gokken op relatief aantrekkelijke waarderingen en een solide vraag zal de sector blijven ondersteunen.

Een index van Europese reis- en vrijetijdsaandelen is het afgelopen jaar met 33% gestegen en versloeg zelfs marktfavorieten zoals luxe en defensie en racete meer dan 23 procentpunten voor op de bredere markt.

De index is iets gedaald ten opzichte van de pieken in mei, maar presteert dit jaar nog steeds als een van de beste, dankzij scherpere prijsstijgingen voor onder meer vliegtickets en hoteltarieven, aangezien COVID-19-beperkingen vóór de zomervakantie werden afgebouwd.

“Voor veel mensen is de pandemie nu voorbij en is het nu tijd om ver van huis te reizen”, zegt Corinne Martin, fondsbeheerder bij Ofi Invest in Parijs.

Luchtvaartmaatschappijen, cruise-exploitanten en hoteleigenaren zijn de belangrijkste begunstigden, maar dat geldt ook voor vliegtuig- en motorfabrikanten. Het herstel van de langeafstandsvluchten hielp Rolls-Royce (LON: RR) zijn prognoses voor het hele jaar te verhogen, waardoor zijn aandelen woensdag met meer dan 20% stegen.

Het aantal restrictievrije landen is in één jaar tijd verdrievoudigd tot boven de 180 en het aantal internationale toeristen komt steeds dichter bij pre-panademische niveaus, volgens gegevens van de Wereldorganisatie voor toerisme. Europa behoort tot de regio’s met de meeste vooruitgang.

Het moment waarop China het einde van de gezondheidsbeperkingen in 2022 aankondigde, was waarschijnlijk het beste moment om in reisvoorraden te springen. De STOXX-reisindex is in het eerste kwartaal van het jaar met 20% gestegen, het meest sinds de uitrol van COVID-vaccins in het laatste kwartaal van 2020, toen hij met 29% steeg.

Traders zien nog steeds meer kansen in het verschiet, zelfs nu de markten worden geconfronteerd met groeiende macro-onzekerheid en Europa worstelt met extreme weersomstandigheden.

Tegenwind waarmee Chinese reizigers worden geconfronteerd, zoals vertragingen bij de levering van paspoorten en dure tarieven, zou geleidelijk moeten afnemen, zei Ofi’s Martin. Ook de Olympische Spelen van Parijs en het UEFA Europees kampioenschap voetbal in Duitsland volgend jaar zullen de groei ondersteunen.

“De vooruitzichten voor de wereldwijde industrie zien er goed uit voor 2024, maar er is waarschijnlijk minder ruimte voor goede verrassingen”, zei Martin.

“Zakenreizen hebben nog een inhaalslag te maken, maar zijn ook zeer gevoelig voor een economische vertraging.”

Goldman Sachs verwacht dit jaar aanzienlijke verhogingen van de consensuswinstverwachtingen. Voor 2024 verschuift het debat naar de duurzaamheid van de huidige trends, waarbij de stijgende werkloosheid in het VK leidt tot een matiging van de groei van de vraag naar vrijetijdsbesteding.

MENSEN WILLEN MEER VAKANTIE

Ryanair (IR:RYA), Europa’s grootste luchtvaartmaatschappij qua passagiersaantallen, boekte vorige week een recordwinst en zei dat de vraag er robuust uitzag voor de rest van de zomer, hoewel het waarschuwde dat de tariefgroei zou kunnen afnemen. Het zag geen teken van een verandering in het boekingsgedrag als gevolg van de hittegolf in Zuid-Europa.

BofA-analisten zeiden dat de tariefvooruitzichten van Ryanair conservatief waren. Ze blijven kopers en merken op dat bij 11 keer de winst van 2024 het aandeel een ongerechtvaardigde korting vertoont en de prijzen geen groei vertonen.

Beleggers zijn gelokt door tekenen dat consumenten geld zijn blijven uitgeven aan reizen, ook al heeft een crisis in de kosten van levensonderhoud hen gedwongen om te bezuinigen op andere discretionaire artikelen.

“Vakantiebudget is nu niet langer een variabele die gezinnen aanpassen”, zegt Jerome Schupp, fondsmanager bij Prime Partners in Genève.

Schupp investeerde in Visa (NYSE:V) en zette in op klanten die hun creditcard in het buitenland gebruiken. Hij wendde zich ook tot obligatiemarkten voor blootstelling aan luchtvaartmaatschappijen, gelokt door rijke opbrengsten en nadat geldoproepen van luchtvaartmaatschappijen zoals Air France (EPA:AIRF) hun financiën hadden gestabiliseerd.

Amundi small- en midcapfondsmanager Cristina Matti zei dat hun portefeuilles nog steeds meer exposure hadden naar hoteliers dan naar luchtvaartmaatschappijen, en ze zou verbaasd zijn als de huidige nieuwsstroom over het weer tot enorme annuleringen zou leiden.

Andrea Scauri, fondsbeheerder bij Lemanik, zei dat luchtvaartmaatschappijen te maken hadden met volatiele brandstofprijzen en vakbondsacties van het personeel, dus koos hij ervoor om het herstel te spelen via aandelen zoals reisbureau Lastminute (F:09B).

“Na twee jaar COVID, van slim thuiswerken, beseffen mensen dat ze meer vakantie willen nemen. Het lijkt vrij duidelijk dat dit een sterke trend is”, zei hij.

Volgens Refinitiv Datastream stijgen de Europese reis- en vrijetijdsinkomsten dit jaar met 63% en in 2024 met 23%. Beide zijn hoger dan verwacht voor de bredere markt.

Source: https://buystocks.co.uk/news/investors-still-see-blue-sky-ahead-for-europe-travel-stocks-as-boom-abates/