Home » News » Beleggers zoeken beschutting in opkomende markten nu er een recessie dreigt in de VS

Beleggers zoeken beschutting in opkomende markten nu er een recessie dreigt in de VS

News Team
‘We hebben opkomende economieën nodig die een redelijk niveau van potentiële productie kunnen aanhouden en bedrijven die waarde kunnen creëren’, zei Lewis Kaufman.

Beleggers zijn van plan om meer in te zetten op opkomende markten, volgens de laatste Markets Live Pulse-enquête.

Ongeveer 61% van de 234 ondervraagde vermogensbeheerders, analisten en handelaren zeiden dat ze verwachten de blootstelling aan opkomende activa in de komende 12 maanden te vergroten, zelfs nu de bezorgdheid over een mogelijke neergang en de te volgen weg van de Federal Reserve toeneemt. De activaklasse, zeggen ze, biedt bescherming als de strijd van de centrale bank tegen de inflatie de VS in een recessie doet belanden.

“De economieën in de ontwikkelingslanden zijn tegenwoordig veel veerkrachtiger dan 30 jaar geleden, en de centrale banken van de opkomende markten zijn grotendeels verantwoordelijker geweest in het omgaan met de stijging van de inflatie dan de ontwikkelde wereld”, zegt Justin Leverenz, die de $ 26 miljard Invesco Developing Markets Fund, een van ‘s werelds best presterende grote opkomende aandelenfondsen dit jaar.

“Er is aanzienlijke waarde in het landschap van de opkomende markten”, zei hij. “In de afgelopen 10 jaar zijn opkomende economieën niet alleen veerkrachtiger geworden, ze zijn bijna volledig verwaarloosd door wereldwijde investeerders.”

Ongeveer 49% van de respondenten zei dat zelfs als een recessie in de VS een daling van de activa van opkomende landen veroorzaakt, hun onderliggende groei en aantrekkelijke waarderingen hen nog steeds zullen helpen beter te presteren dan volwassen leeftijdgenoten.

Malcolm Dorson, een geldbeheerder bij Global X Management in New York, zei ook dat opkomende markten in de nasleep van de pandemie beter gepositioneerd zijn dan grote economieën. Dat helpt bepaalde ontwikkelingslanden om te voorkomen dat hetzelfde type beleid en stimuleringskater de VS en Europa bedreigt.

“We zien het potentieel voor een verbetering van de onderliggende groei voor opkomende markten, de waarderingen zijn goedkoop en de aantrekkingskracht van opkomende markten op de lange termijn blijft onverminderd groot”, aldus Devan Kaloo, global head of emerging markets bij abrdn Plc.

Favoriete activa

Die relatieve outperformance, zo blijkt uit het onderzoek, zal waarschijnlijk afkomstig zijn van aandelen. Ongeveer 41% van de respondenten zei dat aandelen de komende 12 maanden de beste keuze waren om in opkomende markten te beleggen.

Ten minste een deel van dat optimisme komt neer op relatieve kansen. De MSCI Emerging Markets Index is dit jaar tot nu toe slechts 2,2% gestegen, vergeleken met een winst van 9,2% in een vergelijkbare maatstaf voor aandelen van ontwikkelde markten.

“We hebben opkomende economieën nodig die een redelijk niveau van potentiële output kunnen handhaven en bedrijven die waarde kunnen creëren”, zegt Lewis Kaufman, wiens Artisan Developing World Fund van $ 3,7 miljard dit jaar tot dusver 99% van zijn in de VS gevestigde collega’s heeft overtroffen.

Op geografische basis schaarden de respondenten zich ook achter kansen in Zuidoost-Azië. Een meerderheid van de respondenten zei dat de activa van de regio over twee jaar het beste rendement zouden opleveren in opkomende markten.

“Zuidoost-Azië is een van de beste plekken om te zijn voor langetermijnbeleggers”, zegt Aninda Mitra, macro- en investeringsstrateeg bij BNY Mellon Investment Management in Singapore. “Er is een staat van dienst van degelijk macrobeheer, betere demografische gegevens en een gestaag toenemende stroom directe buitenlandse investeringen.”

Volgens Alexander Davey, Global Capability Head for Active Equities bij HSBC Asset Management, wordt de groei daar genormaliseerd nu de Chinese economie weer opengaat en de productie zich uitbreidt. Goldman Sachs Group Inc. wees ondertussen op kansen in bankaandelen uit Thailand.

Van degenen die de enquête van Bloomberg, die liep van 15 tot 19 mei, beantwoordden, was ongeveer 65% gevestigd in Europa of Noord-Amerika. Ongeveer 19% zei dat ze in Azië waren gevestigd. De meerderheid van de respondenten identificeerde zich als portefeuillebeheerder, particuliere belegger of strategen.

Wat te kijken

  • Volgens Bloomberg Economics zal de Turkse centrale bank haar eenweekse reporente waarschijnlijk op 8,5% houden, in de aanloop naar de nationale verkiezingen op 28 mei. De lira verzwakte maar liefst 4,1% tot een record van 20 per dollar begin maandag, voordat verliezen paren
  • Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank van Zuid-Afrika haar beleidsrente zal verhogen, terwijl de centrale bank van Indonesië naar verwachting haar beleid stabiel zal houden
  • Volgens Bloomberg Economics zal de CPI-afdruk van half mei in Brazilië waarschijnlijk laten zien dat de inflatie veerkrachtig is
    • Traders zullen ook uitkijken naar een mogelijke stemming in het Lagerhuis over de nieuwe fiscale regel
  • In China zullen de commerciële banken de prime rates voor leningen waarschijnlijk stabiel houden nadat de People’s Bank of China haar eigen beleidsrente vasthield

Singapore en Maleisië zullen inflatierapporten publiceren

Source: https://buystocks.co.uk/news/investors-seek-shelter-in-emerging-markets-as-recession-risk-hits-us/