Home » News » Berkshire Hathaway verhoogt belang in Occidental Petroleum tot 24,4%

Berkshire Hathaway verhoogt belang in Occidental Petroleum tot 24,4%

News Team

Berkshire Hathaway Inc zei donderdag dat het meer aandelen van Occidental Petroleum Corp heeft verworven, waardoor het zijn belang in de oliemaatschappij opvoert tot 24,4%.

In een regulatoire aanvraag zei het conglomeraat gecontroleerd door miljardair Warren Buffett dat het tussen 16 en 18 mei ongeveer $ 201 miljoen heeft betaald voor 3,46 miljoen Occidental-aandelen.

Berkshire heeft op elk van de laatste zes handelsdagen Occidental-aandelen gekocht en ongeveer $ 327 miljoen betaald voor 5,62 miljoen aandelen.

Het bezit nu ongeveer 217,3 miljoen Occidental-aandelen ter waarde van ongeveer $ 12,7 miljard.

Berkshire bezit ook ongeveer $ 9,5 miljard aan Occidental preferente aandelen met een jaarlijks dividend van 8%, plus warrants om $ 5 miljard aan gewone Occidental-aandelen te kopen voor $ 59,62 per stuk.

De aandelenkoers van Occidental sloot donderdag 67 cent lager op $ 58,25.

Berkshire verwierf de preferente aandelen en warrants in 2019 toen het hielp bij de financiering van de in Houston gevestigde Occidental’s aankoop van Anadarko Petroleum Corp.

Begin vorig jaar begon het met het kopen van gewone aandelen, rond de tijd dat Rusland Oekraïne binnenviel en toen de olieprijzen stegen.

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire op 6 mei wees Buffett op de aanwezigheid van Occidental in het Permian Basin, dat goed is voor een aanzienlijk deel van de Amerikaanse ruwe olieproductie, en noemde Occidental CEO Vicki Hollub een “buitengewone manager”.

Hij probeerde ook een einde te maken aan de speculatie dat Berkshire Occidental zou kopen en zijn eigen energieportfolio verder zou diversifiëren.

“We gaan geen controle kopen”, zei hij. “We hebben het juiste management dat het beheert… we zouden niet weten wat we ermee moeten doen.”

Berkshire had een belang van 22,6% in de BNSF-spoorweg vergaard voordat hij in 2010 $ 26,5 miljard betaalde voor de rest.

Buffett, 92, runt Berkshire sinds 1965.

Het in Omaha, Nebraska gevestigde bedrijf bezit tientallen bedrijven, waaronder Geico-autoverzekeringen en veel detailhandel- en productiebedrijven, evenals aandelen zoals Apple Inc.

Source: https://buystocks.co.uk/news/berkshire-hathaway-boosts-stake-in-occidental-petroleum-to-24-4/