Home » News » Chevron gaat Hess Corp overnemen voor $53 miljard in de tweede olie-megafusie in weken

Chevron gaat Hess Corp overnemen voor $53 miljard in de tweede olie-megafusie in weken

News Team

Chevron zei maandag dat het ermee instemde Hess te kopen voor 53 miljard dollar aan aandelen, de tweede voorgestelde megafusie tussen de grootste Amerikaanse oliespelers nadat Exxon Mobil eerder deze maand 60 miljard dollar had geboden op Pioneer Natural Resources.

De voorgestelde deal vergroot de concurrentie tussen Chevron, de tweede Amerikaanse olie- en gasproducent achter Exxon, waardoor het bedrijf in directe concurrentie komt met zijn grotere rivaal om booractiviteiten in de opkomende producent Guyana te ontwikkelen.

De deal is ook een teken van de plannen van Chevron om de investeringen in fossiele brandstoffen te blijven stimuleren, omdat de vraag naar olie groot blijft en grote producenten overnames gebruiken om hun voorraden aan te vullen na jaren van onderinvestering.

Chevron heeft 1,025 van zijn aandelen aangeboden voor elk gehouden Hess-aandeel, of $171 per aandeel, wat een premie van ongeveer 4,9% ten opzichte van de laatste slotkoers van het aandeel impliceert. De totale dealwaarde bedraagt 60 miljard dollar, inclusief schulden.

De aandelen van Chevron werden vóór de markt 3% lager verhandeld. RBC-analisten zeiden dat ze verrast waren door de timing van de deal en hadden verwacht dat het bedrijf zou afwachten na de megadeal van Exxon voor Pioneer.

Guyana is na enorme ontdekkingen in de afgelopen jaren een belangrijke olieproducent geworden, waardoor het een van de meest prominente producenten van Latijns-Amerika is geworden, alleen overtroffen door Brazilië en Mexico.

Exxon en partners Hess en het Chinese CNOOC zijn de enige actieve olieproducenten in het land. Hun projecten zullen naar verwachting in 2027 een productie van 1,2 miljoen vaten per dag bereiken.

John Hess, CEO van Hess Corp, zal naar verwachting toetreden tot de raad van bestuur van Chevron zodra de deal rond de eerste helft van 2024 is afgerond.

Verwacht wordt dat het gecombineerde bedrijf de productie en de vrije kasstroom sneller en langer zal laten groeien dan de huidige vijfjaarlijkse verwachting van Chevron, aldus de bedrijven.

Chevron zei dat het na de voltooiing van de deal van plan is zijn aandeleninkoopprogramma met 2,5 miljard dollar te verhogen tot de top van zijn jaarlijkse bereik van 20 miljard dollar, als teken van vertrouwen in de toekomstige energieprijzen en de kasstroomgeneratie.

Goldman Sachs was de hoofdadviseur van Hess, terwijl Morgan Stanley de hoofdadviseur van Chevron was.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chevron-to-buy-hess-corp-for-53-billion-in-second-oil-mega-merger-in-weeks/