Home » News » China verscherpt de controle op beursintroducties en beursgenoteerde bedrijven om de aandelenmarkt nieuw leven in te blazen

China verscherpt de controle op beursintroducties en beursgenoteerde bedrijven om de aandelenmarkt nieuw leven in te blazen

News Team

China publiceerde vrijdag een reeks regels die het toezicht op aandelenbeurzen, beursgenoteerde bedrijven en verzekeraars zouden verscherpen, nu toezichthouders hun inspanningen opvoeren om het beleggersvertrouwen nieuw leven in te blazen.

Toezichthouders zullen beursintroducties (IPO’s) nauwlettender onderzoeken, effectenfraude hard aanpakken en beursgenoteerde bedrijven aanmoedigen om de dividenduitkeringen te verhogen en aandelen terug te kopen.

Het doel is om de Chinese kapitaalmarkt ‘veilig, gereguleerd, transparant, open, levendig en veerkrachtig’ te maken, zei Li Chao, vice-voorzitter van de China Securities Regulatory Commission (CSRC), op een persconferentie in Peking.

De Chinese aandelenmarkt heeft zich hersteld van het dieptepunt in vijf jaar begin februari, nadat Peking de ervaren toezichthouder Wu Qing had aangesteld als nieuwe CSRC-voorzitter.

Onder Wu heeft de waakhond een reeks marktvriendelijke maatregelen genomen, waaronder strengere regelgeving voor computergestuurde ‘kwantitatieve’ fondsen en nieuwe beperkingen op short selling.

De CSRC, die het tempo van de openbare aandelenverkopen al heeft vertraagd, zei vrijdag dat het het toezicht op bedrijfsnoteringen verder zal versterken.

IPO-aanvragen zullen streng worden doorgelicht om te voorkomen dat bedrijven buitensporige fondsenwerving doen, terwijl boekhoudfraude en valse verklaringen volgens de regels streng zullen worden bestraft.

Bovendien zal de CSRC een “anticyclische aanpassing” op de beursintroductiemarkt doorvoeren om rekening te houden met vraag en aanbod op de secundaire markt, en zal zij ook de inspecties ter plaatse van kandidaten voor een notering stimuleren.

De Chinese benchmark CSI 300 Index (.CSI300), opent een nieuw tabblad, is dit jaar 4% gestegen, maar is nog steeds 40% lager dan de piek in 2021, onder druk van een vertragende binnenlandse economie, een zich verdiepende vastgoedcrisis, kapitaaluitstroom en toenemende politieke spanningen met het Westen.

‘TANDEN EN HOORNEN’

De CSRC heeft vrijdag ook regels gepubliceerd om het toezicht op beursgenoteerde bedrijven te intensiveren en beloofde beleggers met “tanden en horens” te beschermen.

De toezichthouder zei dat zij hard zal optreden tegen effectenfraude en boekhoudkundige manipulatie, zoals wat bekend staat als ‘big bath’ – waarbij het management van een bedrijf slechte resultaten nog erger laat lijken om toekomstige prestaties er beter uit te laten zien.

De CSRC zal ook voorkomen dat grote aandeelhouders hun bezit op illegale wijze verkleinen, bijvoorbeeld via short-selling.

Daarnaast heeft het CSRC er bij beursgenoteerde bedrijven op aangedrongen de dividenduitkeringen te verhogen en concrete maatregelen te nemen om het marktwaardebeheer te versterken.

Beursgenoteerde bedrijven worden aangemoedigd om aandelen terug te kopen, en leden van de belangrijkste aandelenbenchmarks moeten plannen opstellen voor aandelenaankopen in het geval van een daling van de aandelenkoers.

Om een gezonde ontwikkeling van makelaars en beleggingsfondsen te bevorderen, waarschuwde de CSRC ook tegen geldaanbidding, extravagantie, hedonisme en “het pronken met rijkdom”.

Source: https://buystocks.co.uk/news/china-tightens-scrutiny-over-ipos-listed-firms-to-revive-stock-market/