Home » News » Chinese EV-aandelen kelderen nadat de winsten van Tesla tegenvallen

Chinese EV-aandelen kelderen nadat de winsten van Tesla tegenvallen

News Team

De aandelen van Chinese EV-makers gingen donderdag onderuit nadat Tesla (NASDAQ: TSLA) woensdag teleurstellende resultaten over het derde kwartaal rapporteerde, waarbij het bedrijf de schattingen miste.

Het was de eerste keer dat Tesla, mede opgericht door Elon Musk, zowel winst als omzet misliep sinds het tweede kwartaal van 2019.

Donderdagochtend daalden de in Hong Kong genoteerde aandelen van de Chinese EV-producenten BYD en Xpeng met respectievelijk 2,18% en 8,76%. Li Auto daalde met 3,14%, terwijl Nio (NYSE: NIO) en Geely in Hong Kong respectievelijk 8,36% en 3,97% daalden.

Tijdens Tesla’s winstoproep woensdag waarschuwde Musk dat de Tesla Cybertruck – zijn batterij-elektrische full-size pick-up truck – geen significante positieve cashflow zou opleveren gedurende 12 tot 18 maanden nadat de productie begon.

Musk zei dat het bedrijf eraan werkt om de prijzen van zijn auto’s omlaag te brengen in een context van hoge rentetarieven, maar dat dit net zo’n uitdaging is als “Game of Thrones, maar centen.”

“Ik maak me zorgen over het klimaat van hoge rente waarin we ons bevinden”, zei hij, eraan toevoegend dat het voor consumenten veel moeilijker zal zijn om auto’s te kopen als de rente verder zou stijgen.

De aandelen Tesla sloten woensdag 4,78% lager. Andere in de VS gevestigde EV-rivalen Lucid en Rivian daalden op dezelfde dag met meer dan 9%. De aandelen van Lucid daalden een dag eerder nadat het EV-leveringen in het derde kwartaal rapporteerde die de Street teleurstelden.

Volgens onderzoeksbureau Canalys was BYD in de eerste zes maanden van het jaar ‘s werelds grootste EV-fabrikant en droeg hij 21% bij aan de wereldwijde verkoop van EV’s. Tesla bleef achter op de tweede plaats met een marktaandeel van 15%, terwijl de Duitse autofabrikant Volkswagen op de derde plaats een marktaandeel van 7% had.

EV-spelers staan onder druk van een prijzenoorlog om marktaandeel te winnen te midden van hevige concurrentie.

Tesla heeft de afgelopen maanden meerdere rondes van prijsverlagingen doorgevoerd, vooral in China – de grootste EV-markt ter wereld. Binnenlandse rivalen BYD, Nio, Li Auto en Xpeng hebben zich ook bij Tesla aangesloten bij het verlagen van de vanafprijzen voor sommige van hun EV-modellen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chinese-ev-stocks-tank-after-tesla-earnings-disappoint/