Home » News » De Chinese Tesla Rival BYD stijgt op basis van de winstvoorspelling voor het derde kwartaal

De Chinese Tesla Rival BYD stijgt op basis van de winstvoorspelling voor het derde kwartaal

News Team

De aandelen van de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen BYD stegen woensdag nadat het zei dat het verwacht dat de nettowinst in het derde kwartaal mogelijk zal verdubbelen dankzij de robuuste autoverkoop en verbeterde marges.

De in Hong Kong genoteerde aandelen (HK:1211) van het bedrijf stegen met bijna 7% en presteerden het best op de Hang Seng-index, terwijl de in Shenzhen genoteerde aandelen (SZ:002594) met 4,3% stegen.

BYD, dat wordt gesteund door Berkshire Hathaway van Warren Buffett (LONDEN: BRK), zei dat de nettowinst op kwartaalbasis die aan de aandeelhouders kan worden toegerekend, naar verwachting tussen de 9,55 en 11,55 miljard yuan ($1=7,3021 yuan) zal liggen – een stijging van tussen de 67%. en 102% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De winst in de eerste negen maanden van 2023 zal naar verwachting tussen de 20,50 miljard en 22,50 miljard yuan liggen – een stijging tussen 120% en 142%.

Het in Shenzhen gevestigde bedrijf zei dat de robuuste autoverkoop de grootste aanjager was van de sterkere winst, waarbij het verkoopvolume van nieuwe energievoertuigen in het kwartaal een recordhoogte bereikte.

Het noemde ook betere kostenbeheersing en een verdere “optimalisatie van de bedrijfsstructuur”, waardoor de marges waarschijnlijk verbeterden.

Hoewel de totale autoverkoop in China dit jaar is gedaald, is de verkoop van elektrische auto’s het enige lichtpuntje geweest, dat tot nu toe in 2023 sterk is toegenomen.

De sterke winsten van BYD duiden er ook op dat het mogelijk een voortdurende prijzenoorlog op de Chinese EV-markt aan het winnen is, een oorlog die werd aangewakkerd door Tesla Inc (NASDAQ: TSLA). Een reeks prijsverlagingen door Tesla zorgde ervoor dat ook andere spelers dit voorbeeld volgden, in een trend die naar verwachting zwaar zou wegen op de bedrijfsmarges.

Maar BYD probeert ook buiten zijn thuismarkt te treden met aanbiedingen in Europa, India en Zuidoost-Azië. Het bedrijf is qua omzet de op een na grootste EV-fabrikant ter wereld, net achter Tesla.

Maar BYD is veel gediversifieerder dan zijn rivalen, waarbij het bedrijf ook handsetcomponenten en fotovoltaïsche zonne-energie maakt via zijn onderdeel BYD Electronic International Co Ltd (HK:0285).

De eenheid zei in een aparte verklaring dat het voor de eerste negen maanden van 2023 een winststijging verwacht tussen 129% en 152%.

Source: https://buystocks.co.uk/news/chinese-tesla-rival-byd-surges-on-bumper-q3-profit-forecast/