Home » News » Conflict in het Midden-Oosten weegt op Europese aandelen aan het begin van een drukke week

Conflict in het Midden-Oosten weegt op Europese aandelen aan het begin van een drukke week

News Team

Europese aandelen daalden maandag, nadat de oorlog tussen Israël en Hamas beleggers gespannen hield aan het begin van een week vol belangrijke cijfers, winstrapporten en de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB).

De pan-Europese STOXX 600 daalde om 08.13 uur GMT met 0,5%, na een daling van meer dan 3% in de voorgaande week.

Washington waarschuwde voor een aanzienlijk risico voor de Amerikaanse belangen in het Midden-Oosten nu Israël Gaza met luchtaanvallen bombardeert.

Wat de druk nog verder opvoerde, bleef de rente op Amerikaanse staatsobligaties stijgen, sneller dan de belangrijkste bruto binnenlands product- en inflatiecijfers uit het land later deze week.

“De BBP-gegevens zullen waarschijnlijk een behoorlijk robuust derde kwartaal laten zien, wat bijdraagt aan de verwachting dat de Fed de rente langer restrictief zal houden”, zegt Laura Cooper, senior macrostrateeg voor iShares EMEA bij BlackRock.

Later deze week zullen beleggers ook de winsten van grote Amerikaanse technologiebedrijven als Microsoft en Alphabet in de gaten houden, terwijl ook het rentebesluit van de ECB van donderdag centraal zal staan.

De angst voor een escalerend conflict in het Midden-Oosten, stijgende obligatierentes en tegenvallende winstcijfers hebben de STOXX 600 naar een dieptepunt in meerdere maanden geduwd.

“De rendementen op Europese staatsobligaties bevinden zich op het hoogste niveau over meerdere jaren, in lijn met wat we in de VS zien, ondanks de zeer uiteenlopende groei- en inflatiedynamiek. We verwachten dus dat de ECB een meer milde toon zal aanslaan”, aldus Cooper.

Mijnbouwbedrijven daalden met 1,3% omdat de prijzen van de meeste basismetalen werden getroffen door geopolitieke spanningen, terwijl rentegevoelige vastgoedaandelen hun laagste niveau sinds 2012 bereikten.

Onder de grote stijgers van de dag daalde Volkswagen met 3,1% naar het laagste niveau sinds april 2020, nadat de autofabrikant vrijdag zijn winstmargevooruitzichten voor het lopende jaar had verlaagd.

De aandelen van Philips daalden met 3,8% nadat het Nederlandse zorgconcern een daling in het aantal bestellingen in het derde kwartaal rapporteerde.

Om de verliezen in de gezondheidszorg te beperken, steeg Indivior met 3,8% nadat de medicijnfabrikant zei dat het 385 miljoen dollar zou betalen om een rechtszaak te schikken die verband hield met zijn opioïdenverslavingsbehandeling.

Getinge steeg 4,5% nadat de Zweedse fabrikant van medische apparatuur de kwartaalverwachtingen had overtroffen.

Het Britse Vistry daalde met 5,4% naar de bodem van de STOXX 600 nadat de huizenbouwer zijn jaarlijkse winstvoorspelling verlaagde en zei dat het 200 banen zou schrappen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/middle-east-conflict-weighs-on-european-stocks-at-start-of-busy-week/