Home » News » De aandelen van SocGen kelderen nadat de nieuwe strategie weinig groei laat zien

De aandelen van SocGen kelderen nadat de nieuwe strategie weinig groei laat zien

News Team

De aandelen van Societe Generale daalden maandag met meer dan 6% nadat de op twee na grootste beursgenoteerde bank van Frankrijk zei dat zij in een langverwacht strategisch plan van de nieuwe CEO weinig of geen groei van de jaarlijkse omzet verwachtte in de komende jaren.

Slawomir Krupa nam in mei het roer over, belast met het nieuw leven inblazen van een bank die achter de Franse leider BNP Paribas en enkele andere Europese rivalen is geglipt, te midden van een kostbare exit uit Rusland vorig jaar, en is bezorgd dat de bank te afhankelijk is van volatiel investeringsbankieren.

SocGen stelde maandag een belangrijk winstgevendheidsdoel vast: rendement op tastbaar eigen vermogen (ROTE) – en het doel van de uitbetaling aan de aandeelhouders lag iets lager dan voorheen. En hoewel de kostenbesparingsdoelstelling ambitieuzer was, zag het tussen 2022 en 2026 een jaarlijkse omzetgroei van slechts 0-2%.

“We zijn negatief verrast door een gebrek aan omzetgroei, een hogere kapitaaldoelstelling, een verlaging van de uitbetaling en ROTE, en door het gebrek aan details”, aldus Jefferies-analisten in een notitie.

De uitdagingen van SocGen onderstrepen de hachelijke situatie van Franse banken, die doorgaans later dan Europese sectorgenoten profiteren van rentestijgingen vanwege de dominantie van hypotheken met vaste rente in Frankrijk en de beperkingen van de overheid op het doorberekenen van renteverhogingen – een bijzonder probleem nu de wereldeconomie het moeilijk heeft.

SocGen streeft nu naar een ROTE van 9-10% in 2026, en keert vanaf 2023 40-50% van de gerapporteerde nettowinst uit aan aandeelhouders in de vorm van dividenden en terugkopen. Eerder werd verwacht dat ROTE in 2025 ongeveer 10% zou bereiken en een uitbetalingsratio van 50%.

Als SocGen-veteraan en voormalig hoofd van de investeringsbank zei Krupa dat hij de activiteiten van de bank zou stroomlijnen, maar ging daar niet verder op in.

“We zullen de groep versterken door een vereenvoudigde bedrijfsportefeuille vorm te geven, terwijl we de juiste acties ondernemen om kapitaal op te bouwen en de flexibiliteit te vergroten, onze operationele leverage structureel te verbeteren en ons best-in-class risicobeheer te behouden”, aldus Krupa in een verklaring.

‘ONDERWHELMEND’

De daling van de aandelenkoers zette SocGen op koers voor de grootste daling op één dag sinds maart.

Exane noemde de doelstellingen ‘teleurstellend’, terwijl analisten van JP Morgan in een notitie zeiden dat de doelstellingen onder de consensus lagen wat betreft de omzetverwachtingen, maar dat ze de focus op de kosten en een ‘voorzichtige benadering van de inkomsten’ verwelkomden.

“Het zal enige tijd duren voordat de aandelen de kostenverbetering verdisconteren, gezien het gemengde trackrecord van SG”, zeiden ze. “De nieuwe CEO zal via de levering goodwill van investeerders moeten verdienen.”

SocGen gaf geen enkele update over de mogelijke verkoop van niet-kernactiva, nadat Krupa vorige maand zei dat hij van plan was een “strakke schip” te besturen in termen van de portefeuille van de bank.

Het heeft gezegd dat het vier Afrikaanse eenheden zal verkopen en een vijfde op het continent zal herzien. Het staat ook open voor een verkoop van zijn apparatuurfinancieringseenheid, hebben bronnen aan Reuters verteld.

SocGen zei dat de nieuwe strategie zou leiden tot afschrijvingen op het resterende deel van zijn Afrikaanse, mediterrane en overzeese activiteiten, evenals op zijn divisie Equipment Finance voor een totaal van ongeveer 340 miljoen euro.

Het zei ook dat het zijn blootstelling aan upstream olie- en gasbedrijven tegen 2030 met 80% zou verminderen in vergelijking met 2019.

SocGen wordt verhandeld tegen ongeveer een derde van zijn boekwaarde, bijna op hetzelfde niveau als Deutsche Bank, maar de helft van het veelvoud van zijn grotere Franse rivaal BNP Paribas en het Italiaanse UniCredit, te midden van zorgen over de blootstelling van het bedrijf aan meer volatiele inkomsten uit investment banking.

Source: https://buystocks.co.uk/news/socgen-shares-plunge-after-new-strategy-sees-little-growth/