Home » News » De aandelen van Tesla schieten met 13 procent omhoog na de aankondiging van een snellere lancering van ‘betaalbare’ modellen.

De aandelen van Tesla schieten met 13 procent omhoog na de aankondiging van een snellere lancering van ‘betaalbare’ modellen.

News Team

De aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) stegen met ruim 13 procent in de handel buiten kantooruren, wat een aanzienlijk herstel betekende vanaf het laagste punt in 15 maanden.

Deze stijging kwam kort nadat de fabrikant van elektrische auto’s plannen had aangekondigd om de introductie van meer betaalbare voertuigmodellen te bespoedigen.

Ondanks de positieve reactie van de markt rapporteerde Tesla voor het kwartaal van maart een opmerkelijke omzetdaling van 9 procent op jaarbasis. Deze daling vertegenwoordigt de eerste omzetdaling van het bedrijf sinds het COVID-19-kwartaal in 2020 en de meest substantiële daling sinds 2012.

“1Q had voor ieder wat wils. De resultaten waren niet zo slecht als velen vreesden, maar er blijven vragen bestaan over de groei/winstgevendheid op de korte termijn. FCF zwakker dan gevreesd (voorraden, AI-investeringen). Versnelde lanceringen van nieuwe producten (op bestaande lijnen) en details over de ride-hailing-app waren onverwachte kenmerken”, zegt Adam Jonas, aandelenanalist bij Morgan Stanley.

In een aanvraag die dinsdag werd ingediend, onthulde Tesla zijn strategie om zijn toekomstige voertuigaanbod te herzien, met als doel de introductie van nieuwe modellen te versnellen voorafgaand aan de eerder geplande productiestart in de tweede helft van 2025.

Oorspronkelijk geschat op een kostprijs van $ 25.000, zullen deze meer betaalbare voertuigen worden geïntegreerd in de bestaande productielijnen van Tesla. Het overkoepelende doel van het bedrijf is om de productie met 50 procent te verhogen ten opzichte van het niveau van 2023 voordat er wordt geïnvesteerd in nieuwe productielijnen.

Voor het kwartaal eindigend in maart rapporteerde Tesla een omzet van $21,3 miljard, vergeleken met $23,33 miljard een jaar eerder. Dit cijfer bleef achter bij de gemiddelde omzetraming van analisten van 22,15 miljard dollar, meldde Reuters.

Bovendien kende de gemiddelde opbrengst per afgeleverd voertuig in het kwartaal een daling van bijna 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op $44.926 per voertuig. Deze daling weerspiegelt de impact van de aanhoudende prijsaanpassingen die Tesla heeft doorgevoerd.

De productievolumes kenden ook een opeenvolgende daling, die werd toegeschreven aan de vroege fase van de opvoering van Model 3 in de fabriek in Fremont, fabriekssluitingen in Berlijn en geplande sluitingen in China.

Elon Musk, CEO van Tesla, ging in op de recente personeelsinkrimpingen bij het bedrijf en beschreef deze als noodzakelijk voor herstructureringsdoeleinden ter voorbereiding op de volgende groeifase. Er wordt verwacht dat deze ontslagen zullen resulteren in een jaarlijkse besparing van $1 miljard voor Tesla.

“De eerste indruk voor ons is dat CEO Musk de markt kalmeert door de lancering van nieuwe producten te versnellen tot de tweede helft van 2025, en zo de bestaande capaciteit (3 munits) te benutten, hoewel de formulering van de vooruitzichten het risico van compromissen over producten verhoogt om de lanceringen te versnellen”, aldus Philippe Houchois, Equity Analist bij Jefferies.

“Tegelijkertijd is de inzet voor robotaxi onwankelbaar, nog steeds zonder duidelijkheid over een tijdschema en bedrijfsmodel. Ondertussen lijken de opmerkingen tijdens de oproep over de +ve omzetgroei en het terugdringen van de voorraden in het tweede kwartaal enigszins optimistisch.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/teslas-stock-skyrockets-13-per-cent-after-announcing-speedier-launch-of-more-affordable-models/