Home » News » De aandelen van Tesla staan hoger in afwachting van de kwartaalresultaten.

De aandelen van Tesla staan hoger in afwachting van de kwartaalresultaten.

News Team

De aandelen van Tesla (NASDAQ: TSLA) stegen dinsdag hoger, vooruitlopend op de resultaten van de fabrikant van elektrische auto’s over het eerste kwartaal, waarbij analisten de laagste brutowinstmarge in meer dan zes jaar verwachtten.

Het aandeel steeg 0,7% naar $143 in premarket-handel voorafgaand aan het rapport, dat na sluiting van de handel zou verschijnen.

CEO Elon Musk zal tijdens de conference call na de resultaten waarschijnlijk gerichte vragen van investeerders krijgen over het lot van het zogenaamde Model 2, een goedkoop voertuig waarvan hij in januari had beloofd dat het in 2025 beschikbaar zou zijn.

Reuters meldde eerder deze maand exclusief dat Tesla de plannen voor het model had geschrapt en de focus had verlegd naar het bouwen van een zelfrijdende robotaxi op hetzelfde platform voor kleine auto’s.

Musk plaatste aanvankelijk op sociale media dat ‘Reuters liegt’, maar heeft nog geen onnauwkeurigheden ontdekt of het lot van het model opgehelderd. Beleggers hadden hun hoop op omzetgroei gevestigd op de Model 2.

Er werd ook verwacht dat de miljardair maandag de Indiase premier Narendra Modi zou ontmoeten en grote investeringen zou aankondigen in een autofabriek die naar verwachting een klein, betaalbaar model zou produceren. Musk stelde het op het laatste moment uit, onder verwijzing naar ‘zeer zware Tesla-verplichtingen’.

De omzetgroei van Tesla vertraagt, wat naar verwachting zwaar zal wegen op de resultaten van dinsdag.

De autofabrikant rapporteerde eerder deze maand een daling van 8,5% in leveringen en stijgende voorraden. Dit weekend kondigde het bedrijf de laatste aan in een reeks wereldwijde prijsverlagingen voor de Model 3, Model Y en andere modellen, waardoor de marges nog verder werden aangetast.

Verschillende analisten verwachten dat de jaarlijkse leveringen van Tesla in 2024 voor het eerst zullen dalen, na jaren van groei met dubbele cijfers. Het bedrijf waarschuwde in januari dat de leveringsgroei dit jaar “aanzienlijk lager” zou zijn, wat aangeeft dat prijsverlagingen onvoldoende zouden zijn om de vraag te stimuleren.

Tesla-aandelen hebben dit jaar tot nu toe ongeveer 43% verloren en behoren tot de slechtste presteerders in de S&P 500-index.

Wall Street verwacht dat Tesla’s brutomarge in de automobielsector exclusief wettelijke kredieten 15,2% zal bedragen, volgens twintig analisten ondervraagd door Visible Alpha, een daling ten opzichte van 19% een jaar eerder en het laagste sinds het vierde kwartaal van 2017.

Volgens LSEG-gegevens zien analisten gemiddeld een omzetdaling van 5,05% naar $22,15 miljard in maart.

Musk voorspelde al jaren de op handen zijnde komst van volledig autonome auto’s, maar het kan nog jaren duren voordat deze werkelijkheid wordt, gezien de grote uitdagingen op het gebied van techniek en regelgeving.

Hij heeft ook meer vragen opgeroepen met recente berichten op sociale media over Tesla’s zelfrijdende voertuigstrategie. Musk plaagde onlangs een ‘Robotaxi-onthulling’ op ‘8/8’, vermoedelijk in augustus 2024, en postte later dat ‘ballen tegen de muur’ gaan op het gebied van autonomie een ‘verblindend voor de hand liggende’ zet was.

Source: https://buystocks.co.uk/news/tesla-shares-edge-higher-ahead-of-quarterly-results/