Home » News » De aandelenkoersen dalen omdat de Britse economie meer krimpt dan verwacht

De aandelenkoersen dalen omdat de Britse economie meer krimpt dan verwacht

News Team

De Londense aandelen daalden woensdag in de vroege handel, nadat beleggers zich baseerden op zwakker dan verwachte Britse bbp-gegevens en vooruit keken naar de laatste Amerikaanse inflatiecijfers.

Om 08.20 uur BST stond de FTSE 100 0,1% lager op 7.517,17, terwijl het pond sterling 0,3% daalde ten opzichte van de dollar op 1,2459.

Uit eerder gepubliceerde cijfers van het Office for National Statistics bleek dat de economie in juli sterker kromp dan verwacht, omdat stakingen en slechte weersomstandigheden hun tol eisten.

Het bbp kromp met 0,5% na een groei van 0,5% in juni, en tegenover de consensusverwachtingen van een daling van 0,2%.

De productie van de dienstensector daalde met 0,5% na een groei van 0,2% in juni en leverde de grootste bijdrage aan de daling van het bbp in juli.

Ondertussen daalde de productieproductie in juli met 0,7%, na een groei van 1,8% de maand ervoor, en daalde de productie in de bouwsector met 0,5% na een groei van 1,6% in juni.

Darren Morgan, directeur economische statistiek van ONS, zei: “In juli hadden vakbondsacties van gezondheidswerkers en leraren een negatieve invloed op de dienstverlening en was het een zwakkere maand voor de bouw en de detailhandel vanwege het slechte weer.

“Ook de productiesector viel terug na het herstel van het effect van de extra Bank Holiday in mei.

“Een druk programma met sportevenementen en meer bezoeken aan pretparken zorgden voor een lichte impuls.”

Paul Dales, hoofdeconoom van Groot-Brittannië bij Capital Economics, zei: “De daling van het reële bbp met 0,5% m/m in juli zou mogelijk kunnen betekenen dat de milde recessie die we hadden verwacht, is begonnen. Toch is de loongroei nog steeds onaangenaam. sterk is, vermoeden we dat de Bank of England volgende week de rente nog een laatste keer zal verhogen, van 5,25% naar 5,50%.”

Marktdeelnemers keken ook vooruit naar de Amerikaanse consumentenprijsindex voor augustus, die op 1330 BST zou verschijnen.

Richard Hunter, hoofd markten bij Interactive Investor, zei dat beleggers “gespannen waren in het anticiperen op de laatste Amerikaanse inflatiecijfers”.

“Het inflatieprobleem en dus de renteproblematiek werd nog ingewikkelder door een verdere stijging van de olieprijzen, die nu tot nu toe met ruim 7% zijn gestegen dit jaar. Door de laatste ontwikkeling handhaafde de OPEC een sterke vraagvoorspelling in de nabije toekomst, terwijl handelaren probeerden schatten of de overstromingen in Libië enige betekenisvolle gevolgen zouden hebben voor het verstoren van het aanbod”, zei hij.

“De meer recente kracht van de energieprijzen heeft waarschijnlijk een effect gehad op de belangrijkste inflatiegegevens die deze week worden verwacht, waarbij de consumentenprijsindex vandaag en de producentenprijsindex morgen wordt weergegeven. Er lijkt weinig twijfel over te bestaan dat het algemene neerwaartse traject van de inflatie Dat wordt langzaam bereikt, maar de stijgingen van de olieprijzen kunnen de kwestie vertroebelen en, in het slechtste geval, de Federal Reserve ertoe aanzetten te gaan inzien dat haar renteverhogingscyclus nog verder moet gaan.’

Op de aandelenmarkten handelde BP omlaag toen het dinsdag laat aankondigde dat topman Bernard Looney is afgetreden nadat hij er niet in was geslaagd details over relaties uit het verleden met collega’s volledig openbaar te maken.

Verzekeraar Aviva was de opvallende winnaar op de FTSE 100 nadat hij ermee instemde zijn belang van 25,9% in Singapore Life Holdings (Singlife), samen met twee schuldinstrumenten, aan Sumitomo Life te verkopen voor £ 800 miljoen in contanten.

Huizenbouwer Redrow was weinig veranderd, aangezien de wekelijkse omzet tijdens de zomer bijna was gehalveerd als gevolg van stijgende hypotheekkosten te midden van een ‘uitdagende’ markt, en een daling van de winst over het hele jaar liet zien.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-dip-as-uk-economy-contracts-more-than-expected/