Home » News » De Chinese markten laten zien dat de druk op Peking toeneemt om meer te doen

De Chinese markten laten zien dat de druk op Peking toeneemt om meer te doen

News Team

De aandelen daalden dinsdag voor de derde dag, waarmee het herstel van vorige week, dat werd aangedreven door optimisme over een marktreddingspakket, werd gecompenseerd. De rente op tienjarige staatsobligaties daalde naar het laagste niveau in meer dan twintig jaar, omdat traders erop rekenden dat de People’s Bank of China meer monetaire stimuleringsmaatregelen zal inzetten om de groei te stimuleren.

De somberheid over de op één na grootste economie ter wereld is deze week verdiept, nu de liquidatie van de door schulden geteisterde China Evergrande Group – ooit de grootste ontwikkelaar van het land – de zorgen over de omstreden vastgoedsector heeft vergroot. Beleggers zien weinig redenen om optimistisch te zijn nu de winsten van grote bedrijven tegenvallen, terwijl geopolitieke risico’s vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar weer de kop opsteken.

“Dit patroon van nieuwe dieptepunten in de obligatierente en de hervatting van de dalingen op aandelen onderstreept voor ons dat de markt zich zorgen maakt dat de stimuleringsmaatregelen niet voldoende zijn om het huidige deflatoire klimaat aan te pakken”, schreven strategen van Morgan Stanley, waaronder Jonathan Garner en Laura Wang, in een notitie. “Onze economen blijven beweren dat er een groot fiscaal pakket nodig is, gericht op de consument.”

De Hang Seng China Enterprises Index, een maatstaf voor Chinese aandelen genoteerd in Hong Kong, daalde dinsdag met 2,5% en was daarmee de slechtst presterende in Azië. BYD Co. was een van de grootste hindernissen op de meter nadat de winst van de EV-gigant de ramingen niet had gehaald. De CSI 300 Index sloot 1,8% lager, terwijl buitenlandse investeerders netto voor ongeveer 1,7 miljard yuan ($243 miljoen) aan aandelen op het vasteland kochten.

De Chinese rente op tienjarige staatsobligaties daalde naar 2,46%, het laagste niveau sinds 2002, omdat de vraag naar veilige activa toenam terwijl de verwachting was dat de economie onder druk zou blijven staan door de zwakke consumptie en een recessie in de vastgoedsector.

De hernieuwde daling van de aandelenkoersen laat zien dat beleggers eerder geneigd zijn winsten te verkopen, tenzij Peking moediger stappen onderneemt. Terwijl beleggers aanvankelijk het rapport van vorige week over een reddingspakket voor de aandelenmarkten en het besluit van de PBOC om de reserveverplichtingen te verlagen toejuichten, is het herstel van korte duur gebleken.

Een Bloomberg Intelligence-peiling van Chinese ontwikkelaars daalde dinsdag met meer dan 4% en is tot nu toe al met bijna 16% gedaald in 2024. De uitspraak van maandag over China Evergrande Group van rechter Linda Chan uit Hong Kong is de nieuwste wending in een verhaal waarin het bedrijf meer dan 300 miljard dollar aan verplichtingen tijdens de door schulden aangewakkerde vastgoedhausse in China, voordat deze uitgroeide tot het schoolvoorbeeld van een marktcrisis die nog maar weinig tekenen van einde vertoont.

“Wij zijn van mening dat het beleggersvertrouwen pas kan terugkeren als de vastgoedsector eindelijk is hersteld. De voortdurende nieuwsstroom bevestigt dat de vastgoedcrisis nog steeds actueel is en niet eenvoudig op te lossen is”, zegt Kieran Calder, hoofd aandelenonderzoek voor Azië bij Union Bancaire Privee. “De waarderingen zijn duidelijk goedkoop, maar om goede redenen, waaronder zelf toegebrachte schade aan de technologie- en vastgoedsector.”

Peking staat voor een lastige opgave om investeerders terug te lokken na een nederlaag die ruim 6 biljoen dollar aan de marktwaarde van Chinese en Hongkongse aandelen heeft weggevaagd sinds een piek in 2021 werd bereikt. De inzinking versterkt een structurele verschuiving waardoor iedereen van actief geld afkomt. beheerders van passieve fondsen keren de op één na grootste aandelenmarkt ter wereld de rug toe.

Lees meer: Dit is wat China doet om de economie te stimuleren en markten te redden

Het sentiment ten aanzien van de handel in Chinese aandelen in Hong Kong kreeg dinsdag een nieuwe klap toen de stad details bekendmaakte over een geplande nationale veiligheidswet – een stap die verstrekkende gevolgen zal hebben voor de status van Hong Kong als internationaal financieel centrum.

Economen voorspellen dat uit gegevens die woensdag verschijnen, zal blijken dat de Chinese productiesector voor de vierde maand van januari in krimp blijft.

De recente toezeggingen van China “hebben wellicht enige verlichting gegeven aan de Chinese aandelen, maar er is meer nodig voor een structurele opleving”, zegt Daniel Tan, fondsbeheerder bij Grasshopper Asset Management in Singapore. “Het zou te vroeg kunnen zijn om de bodem voor Chinese aandelen te bepalen of om aan te nemen dat mondiale fondsen hun allocatie op grote schaal vergroten.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/china-markets-show-pressure-is-growing-for-beijing-to-do-more/