De kans op een economische recessie neemt toe, maar de aandelenmarkt heeft het al ingeprijsd en de bodem gevonden, zegt JPMorgan
De kans op een economische recessie in de VS neemt toe, aangezien recente PMI-gegevens een daling van de bedrijfsactiviteit laten zien, het aantal werkloze claims begint te stijgen en de huizenmarkt vertraagt te midden van hoge hypotheekrentes, zei Marko Kolanovic van JPMorgan in een notitie op maandag.
Maar beleggers hoeven zich geen zorgen te maken, want de daling van de S&P 500 tot nu toe met maar liefst 24%, in combinatie met negatieve winstherzieningen en een verschuiving in de rentemarkten, betekent dat de aandelenmarkt een milde recessie volledig heeft ingeprijsd, volgens de Opmerking.
“Risicomarkten lijken de zwakke economische gegevens grotendeels te negeren en de aandelenmarkten herstelden zich de afgelopen week,” zei Kolanovic. “Nu de piek in de Fed-prijzen waarschijnlijk achter ons ligt, zou het ergste voor risicomarkten en marktvolatiliteit ook achter ons moeten liggen.”
Naarmate de kans op een economische recessie toeneemt, zou dit de deuren kunnen openen voor een meer evenwichtige Fed, wat uiteindelijk leidt tot minder renteverhogingen. Dat komt omdat recessies, zelfs milde, vaak een deflatoire schok veroorzaken, wat een welkom teken zou zijn voor beleidsmakers die ernaar streven de 40-jarige inflatie te bedwingen.
“Een recessie die de werkloosheid aanzienlijk verhoogt, zal nu waarschijnlijk een even groot desinflatoir dividend opleveren”, zei Kolanovic.
Om zich te positioneren voor de potentiële dynamiek van een milde recessie die al in de aandelenmarkt is ingeprijsd, gelooft hij dat groeiaandelen beter zullen presteren dan waardeaandelen naarmate de obligatierendementen stijgen, de grondstofprijzen dalen en de Amerikaanse dollar mogelijk een piek bereikt.
“Wij geloven dat dit een van de invalshoeken is die de fase inluidt van ‘slechte gegevens beginnen als goed te worden gezien’,” zei Kolanovic.
“Al met al, hoewel de kans op een recessie toeneemt gezien de zwakkere economische gegevens, zijn we van mening dat op zijn minst een milde recessie al in de prijs zit. We blijven dus voorzichtig optimistisch”, concludeerde hij.