Home » News » De mobiele fusie van Vodafone en Hutchison in het VK staat nog voor een zware test

De mobiele fusie van Vodafone en Hutchison in het VK staat nog voor een zware test

15 June 2023 Door News Team

Het heeft maanden van moeizame onderhandelingen gekost voor Vodafone (NASDAQ: VOD) en CK Hutchison om overeenstemming te bereiken over een deal om de grootste mobiele operator van Groot-Brittannië te creëren, maar vanuit regelgevingsoogpunt is het harde werk nog maar net begonnen.

De samenwerking van $ 19 miljard zal nauwkeurig worden onderzocht door de Britse Competition and Markets Authority, de antitrustregulator die in april wereldwijd de krantenkoppen haalde toen het de $ 69 miljard overname door Microsoft (NASDAQ: MSFT) van “Call of Duty”-maker Activision Blizzard (NASDAQ) blokkeerde. : ATVI).

De langverwachte mobiele deal reduceert het aantal netwerken van vier naar drie, waarmee een lang gekoesterde stelling van regelgevers wordt uitgedaagd dat vier helpen om de prijzen laag te houden in grote markten.

Hutchison probeerde zeven jaar geleden het O2-netwerk van Telefonica (NYSE: TEF) te kopen, maar de deal – al tegengewerkt door de Britse telecomregulator Ofcom – werd geblokkeerd door de Europese Commissie omdat het de concurrentie zou schaden. Juridisch gekibbel over dat besluit gaat door.

Een uitspraak in het VK zal waarschijnlijk meer dan een jaar in beslag nemen.

Analist Paolo Pescatore van PP Foresight zei dat de samenwerking een harde verkoop zal zijn, gezien het feit dat zowel Vodafone als Hutchison’s Three UK het afgelopen jaar beter hebben gepresteerd dan de markt.

“Beide partijen moeten aantonen dat dit echt in het belang is van UK plc, de economie en de consumenten, wil het een kans maken om over de streep te komen”, zei hij.

“Daarom moet je een soort consolidatie toestaan.”

De regering zei in april dat ze een pro-investeringskader wilde creëren om stand-alone 5G te leveren. Er was geen “magisch aantal” mobiele operators, zei het, hoewel het eraan toevoegde dat alle beslissingen over consolidatie voor de CMA waren.

Die opmerkingen kwamen kort na een ontmoeting tussen topmanagers van Hutchison en overheidsfunctionarissen, hebben bronnen aan Reuters verteld.

MEER GEVOELIG

James Gray, algemeen directeur van Graystone Strategy, zei dat het telecomlandschap de afgelopen jaren is veranderd en dat dat de CMA waarschijnlijk ontvankelijker zou maken.

“De wens van de regering om van het VK een 5G-krachtpatser te maken, vereist veel investeringen”, zei hij.

De CMA liet echter zien niet bang te zijn om haar onafhankelijkheid met Microsoft-Activision te doen gelden, terwijl Europa die deal goedkeurde, en haar baas Sarah Cardell zei in februari dat de risico’s van concurrentiebeperkende deals niet moeten worden onderschat.

De bedrijven zullen ook goedkeuring moeten krijgen op grond van een National Security and Investment Act, die de Britse regering de bevoegdheid geeft om in te grijpen in deals die een risico kunnen vormen.

Een van de grootste vakbonden van Groot-Brittannië, Unite, heeft al gewaarschuwd dat een bedrijf dat zo dicht bij China staat, geen leidende rol mag spelen in de telecominfrastructuur.

Drie Britse baas Robert Finnegan zei dat hij geen probleem zag omdat het al voldeed aan de veiligheidsregels. “Dit gaat van 100% eigendom naar 49%”, zei hij.

De timing van de deal kan ook voor complicaties zorgen, aangezien miljoenen Britse klanten op alle vier de netwerken dubbelcijferige stijgingen van hun rekeningen verwerken in een inflatoire omgeving.

Maar de concurrentie in Groot-Brittannië is gestimuleerd door de mobiele virtuele netwerkoperator (MVNO) en de groothandelsmarkt, waardoor operators zoals Tesco (OTC: TSCDY) Mobile en Sky kunnen meeliften op bestaande netwerken, zei Gray.

Een in Londen gevestigde investeringsbankier, die niet genoemd wil worden, zei dat hij de kans op groen licht voor de deal op 50% schatte.

Een grote telecominvesteerder zei dat de deal zou kunnen worden goedgekeurd, maar alleen met krachtige maatregelen, en dat zou de grondgedachte ervan kunnen ondermijnen.

Ze zeiden dat een waarschijnlijke oplossing vergelijkbaar zou kunnen zijn met wat er gebeurde bij een vier-op-drie fusie in Duitsland in 2014, toen Telefonica tot 30% van de capaciteit van de gefuseerde groepen moest verkopen, waardoor maximaal drie nieuwe MVNO’s de markt konden betreden .

Source: https://buystocks.co.uk/news/vodafone-and-hutchisons-uk-mobile-merger-faces-tough-test-yet/