Home » News » De olieprijzen stijgen, de Amerikaanse aandelenfutures dalen na berichten over explosies die in Iran zijn gehoord.

De olieprijzen stijgen, de Amerikaanse aandelenfutures dalen na berichten over explosies die in Iran zijn gehoord.

News Team

De prijzen voor ruwe olie stegen en de Amerikaanse aandelenfutures daalden donderdagavond na berichten over explosies in een stad in West-Iran, te midden van de vrees voor een breder conflict tussen Israël en Iran.

West Texas Intermediate ruwe olie voor mei steeg op een gegeven moment met meer dan 4%, terwijl Brent-ruwe olie uit juni, de internationale benchmark, richting $90 per vat steeg.

Amerikaanse aandelenindexfutures daalden, waarbij de Dow Jones Industrial Average-futures meer dan 300 punten daalden, en de S&P 500-futures en Nasdaq-100-futures elk meer dan 1% daalden.

De goudprijs steeg maar liefst 1%, voordat hij terugviel naar een winst van 0,3%, naar $2.405 per ounce.

De Associated Press meldde dat commerciële vluchten vrijdagochtend vroeg, lokale tijd, routes boven West-Iran hadden omgeleid en dat commerciële vluchten in Teheran aan de grond waren gehouden. De semi-officiële persbureaus Fars en Tasnim beweerden dat er “explosies” waren gehoord boven de stad Isfahan, waar Iran een grote vliegbasis en nucleaire faciliteiten heeft.

CBS News meldde dat Israëlische raketten doelen in Iran hadden getroffen, daarbij verwijzend naar twee Amerikaanse functionarissen. Er waren ook onbevestigde berichten over explosies in Irak en Syrië, de thuisbasis van door Iran gesteunde milities.

Een dergelijke stap zou de spanningen in het Midden-Oosten verder kunnen doen oplaaien en een totale oorlog tussen Iran en Israël kunnen riskeren.

Stephen Innes, managing partner bij SPI Asset Management, schreef donderdagavond dat berichten over de schijnbare aanval “hebben geleid tot een aanzienlijke verschuiving van risicovolle activa naar beleggingen in veilige havens.”

Als de rapporten accuraat zijn, “schenkt Israël duidelijk weinig aandacht aan de Amerikaanse de-escalatievraag, en nu houdt de angst voor een uit de hand lopende escalatie de risicomarkten in zijn greep”, schreef hij.

De spanningen in het Midden-Oosten zijn al verhoogd door de gevechten in Gaza en zijn de afgelopen weken zelfs nog hoger geworden na een schijnbare Israëlische luchtaanval op het Iraanse ambassadecomplex in Damascus, Syrië, waarbij volgens Iran twee generaals omkwamen. Iran nam afgelopen weekend wraak met een spervuur van meer dan 300 raketten en drones die vanaf zijn thuisland tegen Israël werden gelanceerd. De overgrote meerderheid werd neergeschoten door Israël en zijn bondgenoten, waaronder de VS, en de schade en slachtoffers bleven beperkt.

Eerder deze week drong president Joe Biden aan op terughoudendheid na de aanval, in de hoop de spanningen via diplomatieke middelen op te lossen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/oil-prices-jump-u-s-stock-futures-sink-on-reports-of-explosions-heard-in-iran/