Home » News » De S&P 500 zakt, na een korte stijging boven het recordniveau, op basis van CPI-gegevens

De S&P 500 zakt, na een korte stijging boven het recordniveau, op basis van CPI-gegevens

News Team

De mondiale aandelenindexen stonden donderdag lager, waarbij de S&P 500 daalde na een korte stijging boven zijn recordhoogte, terwijl de dollar een hoogste punt in één maand bereikte ten opzichte van de yen, nadat investeerders gegevens verwerkten die aantoonden dat de Amerikaanse consumentenprijsinflatie boven de verwachtingen van economen uitkwam. in december.

Beleggers waren ook gefocust op cryptomarkten nadat Amerikaanse toezichthouders woensdag laat de eerste in de VS genoteerde beursgenoteerde fondsen hadden goedgekeurd om bitcoin te volgen, een grote stap voor de cryptocurrency-wereld. Verschillende ETF’s die gekoppeld zijn aan de spotprijs van Bitcoin zijn donderdag in de VS begonnen met handelen.

Uit de gegevens van die dag bleek dat de CPI vorige maand met 0,3% steeg, wat neerkomt op een jaarlijkse winst van 3,4%. De verwachting was dat dit respectievelijk 0,2% en 3,2% zou zijn.

De gegevens over de consumentenprijsindex deden twijfels rijzen over het feit dat de Federal Reserve de rente zal verlagen zodra sommige handelaren verwachten.

Volgens de FedWatch Tool van de CME Group daalde de kans op een renteverlaging door de Fed in maart van 67% woensdag naar 65%.

Sommige beleggers zeiden dat de gegevens niet betekenen dat de inflatie opnieuw oplaait.

“Dit is niet schadelijk, het is geen slecht cijfer… Dit is geen signaal van een heropleving van de inflatie. Het enige wat het zegt is dat de inflatie is gedaald”, zegt Thierry Wizman, mondiale FX- en rentestrategen in Macquarie, New York. York.

“Dus het komt erop neer dat dit niet gevaarlijk is; de Fed zal nog steeds versoepelen. Het begint misschien niet in mei of juni, maar het zal wel gebeuren.”

De Dow Jones Industrial Average daalde met 194,5 punten, of 0,52%, naar 37.501,23, de S&P 500 verloor 20,06 punten, of 0,42%, naar 4.763,39 en de Nasdaq Composite daalde met 62,48 punten, of 0,42%, naar 14.907,17.

De benchmark S&P 500 overtrof kortstondig zijn recordhoogte van 4.796,56, behaald in januari 2022, voordat de openingswinsten werden uitgewist.

Bovendien heeft Microsoft Apple ingehaald als ‘s werelds meest waardevolle bedrijf nadat de iPhone-maker 2024 begon met de slechtste start in jaren vanwege zorgen over de dalende vraag.

De pan-Europese STOXX 600-index verloor 0,50% en de MSCI-index voor aandelen over de hele wereld verloor 0,29%.

De dollarindex noteerde die dag voor het laatst 0,08% hoger op 102,42. Voordat de gegevens werden vrijgegeven, werd de koers rond 102,20 verhandeld.

De euro daalde op de dag met 0,06% naar $1,09630. De dollar steeg 0,13% naar 145,97 yen, nadat hij eerder 146,10 bereikte, het hoogste niveau sinds 11 december.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties was gemengd in de volatiele handel, in de nasleep van de Amerikaanse inflatiecijfers, terwijl die aan de lange kant iets hoger handelden. De benchmarkrente op 10 jaar steeg laatst met 1,3 basispunten (bps) naar 4,043%.

Bitcoin-boost

Crypto-aandelen zoals Coinbase daalden donderdag, terwijl Bitcoin voor het laatst met 2,7% steeg naar $47.208.

Hoewel lang verwacht, markeert het groene licht van de SEC een keerpunt voor de bekendste cryptocurrency ter wereld.

Standard Chartered’s hoofd onderzoek naar digitale activa, Geoff Kendrick, heeft geschat dat de goedkeuring, samen met de ‘halvering’ van bitcoin in april, waardoor het aanbod van de munt afneemt en historisch gezien prijsstijgingen op gang brengt, de bitcoin tegen het einde van het jaar naar $100.000 zou kunnen sturen.

“Als de ETF-gerelateerde instroom werkelijkheid wordt zoals we verwachten, denken we dat een niveau eind 2025 dichter bij de $200.000 mogelijk is”, zei hij, ervan uitgaande dat er tegen het einde van het jaar tussen de $50 miljard en $100 miljard in de nieuwe Amerikaanse ETF’s zou terechtkomen.

De aandacht van beleggers zal zich binnenkort richten op het Amerikaanse winstseizoen, waarbij de bankreuzen JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup en Wells Fargo vrijdag allemaal hun winst zullen rapporteren.

Source: https://buystocks.co.uk/news/sp-500-slips-after-rising-briefly-above-record-close-on-cpi-data/